Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Enterographia MR

Enterographia MR vizsgálat

Az enterographia MR alapvetően a vékonybél vizsgálatára, és a Chron betegség kimutatására szolgál, emellett használható még gyulladások, vérzések, daganatok diagnosztizálására is a belekben.

Az enterographia MR szerepe a diagnosztizálásban a bélfal megvastagodásának kimutatása, a gyulladt területek elkülönítése, illetve daganatos elváltozások stádiumának megállapítása.

Az MR vizsgálat olyan képalkotó diagnosztikai eljárás, mely a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket az emberi testről. A készülék által generált mágneses tér hatására a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakítja. A Medicover Diagnosztikai Központjában zárt, de rendkívül rövid csővel működő berendezést használunk, ami az átlagnál 10 centiméterrel szélesebb, 70 cm átmérőjű, ezzel hozzájárulva a bezártság érzet csökkentéséhez.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

haspuffadas

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti az enterographia MR vizsgálat?

Az enterographia MR vizsgálat a vékonybél betegségeinek diagnosztizálását segíti. Orvosa akkor tarthatja indokoltnak a vizsgálatot, ha önnél az alábbi betegségek lehetősége áll fenn.

  • Chron-betegség
  • Progresszív szisztémás szklerózis
  • Multiplex peptikus fekély
  • Gluténszenzitív enteropathia
  • Daganatos megbetegedés

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Kezelőorvosa akkor tarthatja indokoltnak a vizsgálatot, ha önnek véres a széklete, megváltoztak a székelési szokásai, vagy bélelzáródásra, gyulladásra, esetleg daganatos betegségre utaló panaszai vannak.

Hogyan készüljön az enterographia MR vizsgálatra?

Az MR vizsgálat előtt javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről, de a vizsgálathoz 6 órás éhgyomorra van szükség.

Fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre, illetve egyes sminktermékekre is.

Kontrasztanyagos vizsgálat előtt mindenképpen szükség van szakorvosi konzultációra. Ennek a fajta vizsgálatnak az elvégzéséhez vesefunkciós laboreredményekre is szükség van, mely a kreatinint és a karbamid értékeket mutatja. Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, a vizsgálatot megelőző 6 órában már nem szabad enni.

Hogyan zajlik az enterographia MR vizsgálat?

A betegek a vizsgálat előtt 40 perccel kb 1,5 liter folyadékot kapnak, amibe 2 dl magas ozmolaritású folyadékot, Macrogol 400-at teszünk annak érdekében, hogy a vékonybelek folyadékkal, negatív kontrasztanyaggal legyenek kitöltve, mely a vékonybelek pontosabb  megítélését teszik lehetővé.  Az enterographia MR vizsgálatot megelőzően a bélmozgások csökkentésére simaizom relaxánst is adunk a páciensnek. Ezt követően az operátor bekíséri önt a vizsgálóba, beállítja a megfelelő testhelyzetet, felhelyezi a vizsgálathoz szükséges tekercseket, majd a vizsgálóágy beemeli önt a mágneses csőbe. Fontos, hogy a vizsgálat alatt mozdulatlan maradjon, csak az operátor utasítására változtathat testhelyzetén. A kivizsgálás átlagosan 50 percig tart, miközben folyamatosan tud kommunikálni munkatársunkkal a beépített mikrofonon és hangszórón keresztül. A gép hangos, zörgő hangot ad, amelyet fülvédővel lehet csökkenteni.

orvos

Mikor nem végezhető el az enterographia MR vizsgálat?

  • A terhesség első trimeszterében az MR vizsgálat a fejlődő magzat fizikai hatásokra való nagyfokú érzékenysége miatt csak akkor végezhető el, ha az anya, vagy a magzat szempontjából elengedhetetlenül fontos, ebben az esetben is csak a radiológus és a klinikus egyeztetését követően. A terhesség további idejében is lehetőleg csak sürgősségi állapotokban végezzük el.
  • Abban az esetben sem végezhető el a vizsgálat, ha önnek nem MR kompatibilis fém, implantátum, protézis (szívritmus szabályozó, ortopédiai fémanyag (csavar, lemez, szeg, drót), beültetett ízület protézis, művégtag, beültetett defibrillátor, neurostimulátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok (pl.: klipek, érelzáró eszközök), fülészeti implantátumok, fém idegentest (pl.: lövedék, szilánk), egyéb elektronikus implantátumok) találhatók a testében. Ezért kérjük, hogy implantátum, beültetett fém, protézis esetén annak MR vizsgálatra való alkalmasságáról hozzáértő (beültetést végző szakorvos, intézmény) által hitelesített, írásbeli igazolást hozzon magával a vizsgálatra, melyen egyértelműen szerepel: az MR vizsgálóhelyiségbe való bevitelre, MR vizsgálat elvégzésére való alkalmasság és az eszközt, implantátumot érhető maximális mágneses térerősség (1,5 Tesla, 3 Tesla) megjelölése. Az implantátumról a vizsgálat előtt tájékoztassa a vizsgálatot végző személyt.
  • Amennyiben a vizsgálandó személy testsúlya meghaladja a 200 kilogrammot, de a has körfogatától is függ.
  • Kontrasztanyagos vizsgálatnál, amennyiben a vesefunkció eGFR értéke 45 ml /perc alatti, akkor a vizsgálatot nem végezzük el.
  • Szürke hályog betegség vagy zöld hályog betegség kizáró ok a vizsgálat alól!

Mire számítson a vizsgálat után?

A lelet önmagában nem diagnózis. A vizsgálat után kérjük minden esetben keressen fel  szakorvost az eredménnyel.

Az MR vizsgálathoz használt kontrasztanyag gadolínium alapú. Ritka esetben előfordulhat túlérzékenység, ami allergiás reakció formájában a kontrasztanyag beadását követően azonnal jelentkezhet.

Mikorra várható az enterographia MR vizsgálat eredménye?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 5 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

close-link