Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat

Nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat során a nyakon, a bőr alatt tapintható csomókat, felületes elváltozásokat, izmok szerkezeti eltéréseit vizsgáljuk. Az áll alatti mirigyek és a fültőmirigy vizsgálata, a nyálkövesség, esetleges gyulladások, jó- illetve rosszindulatú daganatok is felismerhetők a nyaki ultrahang segítségével.

A nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók ellenőrzése és vizsgálata során azok nagyságát, szerkezetét, az erezettségét, a benne látható elváltozásokat, viszonyát a környezetéhez figyeljük.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

nyaki-lagyresz-ultrahang-vizsgalat

Milyen elváltozások vizsgálatára alkalmas a nyaki lágyrész ultrahang?

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálatát leggyakrabban nyaki, nyelési diszkomfort érzés illetve fájdalmas (gyulladt) nyálmirigyek esetén alkalmazzuk.

Már ismert betegség ellenőrzésére, diagnosztizált daganatos betegségek vagy műtét utáni kontrollvizsgálatként is használjuk.

Általánosan szűrővizsgálatok során, illetve az egészségi állapot ellenőrzéseként is gyakran végezzük a nyaki ultrahang vizsgálatot.

A nyak egyéb ultrahang vizsgálatai:

A  pajzsmirigy betegségeit, elváltozásait, szerkezeti eltéréseit a pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük.

Az érfali meszesedéseket, az általuk okozott érszűkületeket, a magas vérnyomás betegség (hipertónia) okozta nyaki szűkületeket pedig a  nyaki erek állapotát ellenőrző nyaki verőér ultrahang vizsgálattal végezzük.

Hogyan készüljön a nyaki ultrahang vizsgálatra?

A vizsgálat különleges előkészületet nem igényel. Mivel a vizsgált területről el kell távolítani a ruhát, érdemes kényelmes ruhában érkezni, amit könnyen le, majd fel tud venni.

Hogyan zajlik a nyaki ultrahang vizsgálat?

A fájdalommentes ultrahang vizsgálat közben a páciens a hátán fekszik, úgy, hogy a válla alá párnát helyezünk, annak érdekében hogy a nyak jól kifeszüljön.

A vizsgálat általában felsőruházat nélkül történik, annak épségének megóvása miatt. A vállakra papírtörölközőt helyezünk, hiszen az ultrahang hullámok terjedését elősegítendő az ultrahangfejet ultrahang zselével kenjük be.

Mire számítson a vizsgálat után?

A vizsgálat után a lelet elérhető online rendszerünkben. A lelet önmagában nem diagnózis, kérjük minden esetben keressen fel szakorvost a kapott eredménnyel.

nyaki-lagyresz-ultrahang
close-link