Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Nyaki doppler ultrahang vizsgálat

Mi a nyaki doppler ultrahang vizsgálat?

Az ultrahang működési elvét tekintve olyan hanghullámokat bocsát ki (az emberi fül számára nem hallhatóak), melyek visszaverődnek az érben áramló vérben lévő alakos elemekről. Ez alapján a számítógép hozzávetőlegesen ki tudja számítani a vér áramlási sebességét és többek között a meghatározott ér keresztmetszetben az áramló vér mennyiségét is.

A nyaki doppler ultrahang vizsgálat elsősorban a véredényekben történő áramlást, és annak keringését mutatja meg.

Rendkívül fontos vizsgálatnak számít a veszélyes állapotok (például stroke) időben történő felismeréséhez.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Hogyan történik a doppler ultrahang vizsgálat?:

A vizsgálat nem igényel különösebb előkészületet és teljesen fájdalommentes. Hasonlóan a nyaki lágyrész ultrahang vizsgálathoz, a páciens szabaddá teszi vizsgálandó testrészét, majd felfekszik a vizsgálóasztalra.  A vállak alá párnát helyezünk, hogy a nyaki erek hozzáférhetővé váljanak. A vizsgáló fejre, vagy a vizsgálandó területre az ultrahang terjedését elősegítő, gél állagú anyagot teszünk. A vizsgálat alatt a gél hideg hőmérséklete lehet az egyetlen kellemetlen érzés, illetve ha a vizsgáló fejjel egy amúgy is érzékeny területet vizsgálunk.

A nyak egyéb ultrahang vizsgálatai:

A  pajzsmirigy betegségeit, elváltozásait, szerkezeti eltéréseit a pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük. A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat során a nyakon, a bőr alatt tapintható csomókat, elváltozásokat, illetve az izmok szerkezeti eltéréseit vizsgáljuk.

Miről adhat információt a doppler ultrahang?

A Doppler ultrahang vizsgálat során láthatóvá válik az erek átmérője, továbbá információt kaphatunk egy esetleges érszűkületről. Az érszűkületet okozhatja az érfalban lévő lerakódás vagy vérrög. Az áramlási rendellenességek szintén jól kimutathatóak.

A hagyományos ultrahanggal szemben a Doppler ultrahang a szervek elhelyezkedésén és méretén túl az erekben áramló vér sebességét és irányát is képes érzékelni.

close-link