Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Stressz szív MR vizsgálat

TÁJÉKOZTATJUK KEDVES ÜGYFELEINKET, HOGY JELENLEG A STRESSZ SZÍV MR VIZSGÁLAT TECHNIKAI BEVEZETÉSE ZAJLIK, EZÉRT VIZSGÁLATI IDŐPONTOT MÉG NEM TUDUNK BIZTOSÍTANI.

MIT JELENT AZ ADENOZIN STRESSZ PERFÚZIÓS SZÍV MR, MINDEN KÜLÖNBÖZIK A NYUGALMI SZÍV MR-TŐL?

A stressz szív MR vizsgálat egy speciális szív MR vizsgálat, melynek során a szív nyugalomban történő teljes és részletes vizsgálata mellett rövid idejű, 5-6 perces gyógyszeres (adenozin) terhelés mellett is készülnek a felvételek.

szív MR vizsgálat erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, valamint egy nagy teljesítményű számítógépet használ, hogy nagyon részletes álló- és mozgóképeket készítsen különböző szögekből a szív egyes részeiről (szívüregek, szívbillentyűk, szívizom, szívburok) és annak környezetéről.  A rögzített felvételek segítségével látható és mérhető a szívműködés, valamint, hogy hogyan áramlik a vér az ereken és a szívbillentyűkön keresztül.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Az adenozin stressz perfúziós szív MR vizsgálat során infúziós pumpa segítségével kis mennyiségű, értágító hatású adenozint juttatunk vénásan a páciens szervezetébe, ami a testmozgáshoz hasonló hatást vált ki a szíven, átmenetileg tágabbá válnak a koszorúerek, növekszik a szív véráramlása valamint a pulzusszám, miközben a beteg az MR vizsgálóasztalon fekszik. A terhelés végén MR kontrasztanyagot juttatunk a beteg szervezetébe, melynek segítségével a szívizomról készült felvételeken láthatóvá válik, hogy van-e olyan területe a szívnek, melynek a vérellátása koszorúér-szűkület miatt csökkent.

MIKOR JAVASOLT A VIZSGÁLAT?

Az adenozin stressz szív MR vizsgálat egyike azon vizsgálatoknak, amelyek non-invazív (seb ejtését nem igénylő) módon képesek a koszorúér-betegséget megbízhatóan diagnosztizálni.

Adenozin stressz szív MR javasolt:

 Ha a klinikai tünetek (pl. mellkasi szorító fájdalom), rizikófaktorok és korábban elvégzett vizsgálatok alapján koszorúér-betegség gyanúja merül fel

 Ismert koszorúér-szűkület esetén a panaszokért felelős koszorúér azonosításához és a megfelelő kezelési mód megválasztásához (szívkatéteres tágítás vagy koszorúér-bypass műtét)

 Ha mozgásszervi problémák vagy alacsony terhelhetőség miatt biciklis vagy futópados terheléses EKG nem végezhető

1,5 T Siemens Magnetom Aera MR - Medicover Diagnosztikai Központ
Stressz szív MR felvétel (forrás: http://mritools.de)

AZ ADENOZIN STRESSZ SZÍV MR ELŐNYEI A TÖBBI ALTERNATÍV NON-INVAZÍV VIZSGÁLATTAL SZEMBEN

Az adenozin terheléssel egyidejűleg végzett nyugalmi, kontrasztos szív MR vizsgálat a korábban elszenvedett szívinfarktust (hegszövetet a szívizomban) is kimutatja, mely segíthet a terápiás terv felállításában.

Az izotópos képalkotó eljárásokkal, valamint a coronaria (koszorúér) CT-vel ellentétben az MR vizsgálat során nem éri a szervezetet sugárterhelés.

 A teszt a hagyományos terheléses EKG-nál jóval megbízhatóbb, és fizikális terhelésre alkalmatlan betegeknél is elvégezhető.

A gyógyszeres terheléses szívultrahanggal bizonyos betegekben (elhízás, tüdőbetegségek, mellkas deformitás esetén) nem lehetséges jó minőségű (diagnosztikus) felvételeket készíteni, mert az ultrahangnak csökkent a penetrációja (áthatolási képessége) – az MR ezen betegekben is képes a szívet ábrázolni.

Más gyógyszeres terheléses vizsgálathoz (pl. dobutamin terhelés) képest jól kiválasztott betegekben nagyon biztonságos, mert az adenozin fél-életideje mindössze 10 másodperc, és a gyógyszer leállítása után 1 perccel minden lehetséges mellékhatás megszűnik.

HOGYAN ZAJLIK A VIZSGÁLAT?

A vizsgálatot megelőzően MR operátorunk tájékoztatja Önt a vizsgálat menetéről és kikérdezi az esetleges kockázati tényezők meglétéről.

Ezután bekíséri a vizsgálóba, ahol előkészíti a vizsgálatra: elhelyezi az MR vizsgálóasztalon, bevezeti az adenozin és a kontrasztanyag beadásához szükséges kanülöket, felhelyezi mellkasára az EKG elektródákat, karjára pedig a vérnyomás méréséhez szükséges mandzsettát. Az EKG tappancsok felhelyezéséhez férfi betegeinknél a mellkas borotválása szükségessé válhat, mert jó minőségű EKG jel nélkül nem lehet jó minőségű szív MR felvételeket készíteni.

A vizsgálat során Ön végig a hátán fekszik majd, fontos, hogy végig mozdulatlan maradjon, hogy a képek élesek legyenek. Ha bármilyen probléma merül fel, a segélyhívóval bármikor megszakíthatja a vizsgálatot.

A vizsgálat első szakaszában (15-20 perc) a szív működéséről nyugalmi állapotban készül felvétel, mely semmilyen kellemetlenséggel nem jár, csak az MR gép kattogását fogja hallani.

A második szakaszban a szívet gyógyszeres terhelés alatt vizsgáljuk. Rövid ideig (5-6 perc) infúziós pumpa segítségével kis mennyiségű, értágító hatású adenozint juttatunk vénásan a szervezetébe, ami a testmozgáshoz hasonló hatást vált ki a szíven, átmenetileg tágabbá válnak a koszorúerek, növekszik a szív véráramlása valamint a pulzusszám. A terhelés ideje alatt a pulzusát és a vérnyomását szorosan figyeljük, valamint a mikrofonon és fejhallgatón keresztül kétirányú kommunikáció biztosított a személyzettel.

Az adenozin jól kiválasztott betegekben nagyon biztonságos, ám néhány átmeneti kellemetlen mellékhatással járó szer. A legtöbb ember az adenozin adagolása során az első fél-egy perc során általában nem érez semmit, majd ezt követően pár percig az alábbi mellékhatásokat tapasztalhatja:

 enyhe hőhullám, arcpír, verejtékezés

 enyhe légszomj

 mellkasi szorítás / torokszorítás / váll-fájdalom

 enyhe fejfájás / szédülés

 gyors szívdobogás

A fent felsorolt mellékhatások egyénenként eltérőek lehetnek, előfordul, hogy egy sem, vagy 2-3 jelentkezik egyszerre.

Azonban ezek a mellékhatások az adenozin leállításakor gyorsan, fél-egy percen belül megszűnnek, mivel az adenozin fél-élet ideje rövid, mindössze 10 másodperc, vagyis ennyi idő alatt tűnik el a gyógyszer a beteg szervezetéből.

A terhelés végén gadolínium alapú MR kontrasztanyagot juttatunk a szervezetébe, melynek segítségével a szívizomról készült felvételeken láthatóvá válik, hogy van-e olyan területe a szívnek, melynek a vérellátása koszorúér-szűkület miatt csökkent. A kontrasztanyag beadása általában semmilyen kellemetlen mellékhatással nem jár, a vizsgálat után a veséken keresztül, a vizelettel távozik a szervezetből. Ritkán, arra érzékenyeknél enyhe allergiás reakciót válthat ki.

A vizsgálat utolsó szakaszban további 15-20 percen keresztül nyugalmi felvételeket készítünk a szív izomzatáról.

A vizsgálat végeztével visszatérhet megszokott életviteléhez. Előfordulhat, hogy fáradtnak érzi magát a vizsgálat után, így javasoljuk, gondoskodjon kísérőről.

MILYEN ESETEKBEN NEM JAVASOLT AZ ADENOZIN STRESSZ PERFÚZIÓS SZÍV MR VIZSGÁLAT?

Adenozin nem adható biztonságosan az alábbi esetekben:

 asztma esetén

 krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) esetén

 légúti hörgőtágító spray-k (pl. Ventolin, Berodual, stb) rendszeres használata esetén

 friss, az elmúlt 3-6 hónapban történt tüdőgyulladás / elhúzódó hörgőgyulladás esetén

 dipyridamol hatóanyagú gyógyszer szedése esetén

 bizonyos ingerképzési zavarok (sinuszcsomó-betegség) esetén

 bizonyos ingervezetési zavarok (másod- vagy harmadfokú AV blokk) esetén

 ha a pulzusszáma kevesebb, mint 40/perc

 kiugróan magas (>200 Hgmm), vagy nagyon alacsony vérnyomás (<80 Hgmm) esetén

 friss (1-2 héten belüli) szívinfarktus esetén

 ki nem vizsgált, gyakori, visszatérő vagy nyugalmi mellkasi fájdalom esetén

Az adenozin nem fog megfelelően működni:

 ha koffein van az ön szervezétében

 ha aminofillin tartalmú gyógyszert szed

Az MR vizsgálat bizonyos esetekben nem végezhető el, ezekről az alábbi linkre kattintva tájékozódhat.

HOGYAN KÉSZÜLJEK AZ ADENOZIN STRESSZ SZÍV MR VIZSGÁLATRA?

A vizsgálat biztonságos elvégzéséhez szükségünk lesz egy friss EKG-ra, hogy leellenőrizzük nincs-e olyan ingervezetési zavara a szívének, amely miatt nem kaphat adenozint.

Emellett szükséges lesz egy friss (1-2 hónapon belüli) vesefunkciós értékre (GFR), mert egy bizonyos határérték alatt nem adható gadolíniumos kontraszt anyag.

Az adenozin egy olyan gyógyszer, ami nem megfelelően működik, ha koffein van a szervezetében. Ezért a vizsgálatot megelőző 12 órában ne fogyasszon:

 kávét (koffein-mentes változatot sem)

 teát

 csokoládét

 maláta tartalmú italt (pótkávé)

 koffeint tartalmazó szénsavas italokat

 koffein tartalmú fájdalomcsillapítót, valamint megfázás elleni készítményeket.

Mivel a vizsgálat kontrasztanyag adásával jár, ezért a vizsgálat előtt két órával ne fogyasszon ételt, mert a nagyon ritkán előforduló kontrasztanyag allergia kapcsán hányinger / hányás előfordulhat. Ugyanakkor folyadékot nyugodtan fogyaszthat és gyógyszereit beveheti.

MIKORRA VÁRHATÓ AZ EREDMÉNY?

Az adenozin stressz perfúziós szív MR vizsgálatot követően kardiológus szakorvosunk kiértékeli a felvételeket. A vizsgálati lelet nem lesz kész közvetlenül a vizsgálat után, mert a komplex adathalmaz elemzése hosszabb időt vesz igénybe.