Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Stressz szív MR vizsgálat

TÁJÉKOZTATJUK KEDVES ÜGYFELEINKET, HOGY JELENLEG A STRESSZ SZÍV MR VIZSGÁLAT TECHNIKAI BEVEZETÉSE ZAJLIK, EZÉRT VIZSGÁLATI IDŐPONTOT MÉG NEM TUDUNK BIZTOSÍTANI.

Stressz szív MR vizsgálat

A stressz szív MR vizsgálat egy speciális szív MR vizsgálat, melynek során a szív nyugalomban történő teljes és részletes vizsgálata mellett rövid idejű, 5-6 perces gyógyszeres (adenozin) terhelés mellett is készülnek a felvételek.

szív MR vizsgálat erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, valamint egy nagy teljesítményű számítógépet használ, hogy nagyon részletes álló- és mozgóképeket készítsen különböző szögekből a szív egyes részeiről (szívüregek, szívbillentyűk, szívizom, szívburok) és annak környezetéről.  A rögzített felvételek segítségével látható és mérhető a szívműködés, valamint, hogy hogyan áramlik a vér az ereken és a szívbillentyűkön keresztül.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Az adenozin stressz perfúziós szív MR vizsgálat során infúziós pumpa segítségével kis mennyiségű, értágító hatású adenozint juttatunk vénásan a páciens szervezetébe, ami a testmozgáshoz hasonló hatást vált ki a szíven, átmenetileg tágabbá válnak a koszorúerek, növekszik a szív véráramlása valamint a pulzusszám, miközben a beteg az MR vizsgálóasztalon fekszik. A terhelés végén MR kontrasztanyagot juttatunk a beteg szervezetébe, melynek segítségével a szívizomról készült felvételeken láthatóvá válik, hogy van-e olyan területe a szívnek, melynek a vérellátása koszorúér-szűkület miatt csökkent.

Mikor javasolt a vizsgálat?

Az adenozin stressz szív MR vizsgálat egyike azon vizsgálatoknak, amelyek non-invazív (seb ejtését nem igénylő) módon képesek a koszorúér-betegséget megbízhatóan diagnosztizálni.

Adenozin stressz szív MR javasolt:

 Ha a klinikai tünetek (pl. mellkasi szorító fájdalom), rizikófaktorok és korábban elvégzett vizsgálatok alapján koszorúér-betegség gyanúja merül fel

 Ismert koszorúér-szűkület esetén a panaszokért felelős koszorúér azonosításához és a megfelelő kezelési mód megválasztásához (szívkatéteres tágítás vagy koszorúér-bypass műtét)

 Ha mozgásszervi problémák vagy alacsony terhelhetőség miatt biciklis vagy futópados terheléses EKG nem végezhető

1,5 T Siemens Magnetom Aera MR - Medicover Diagnosztikai Központ
Stressz szív MR felvétel (forrás: http://mritools.de)

Melyek az adenozin stressz szív MR előnyei az alternatív vizsgálatokhoz képest?

Az adenozin terheléssel egyidejűleg végzett nyugalmi, kontrasztos szív MR vizsgálat a korábban elszenvedett szívinfarktust (hegszövetet a szívizomban) is kimutatja, mely segíthet a terápiás terv felállításában.

Az izotópos képalkotó eljárásokkal, valamint a coronaria (koszorúér) CT-vel ellentétben az MR vizsgálat során nem éri a szervezetet sugárterhelés.

 A teszt a hagyományos terheléses EKG-nál jóval megbízhatóbb, és fizikális terhelésre alkalmatlan betegeknél is elvégezhető.

A gyógyszeres terheléses szívultrahanggal bizonyos betegekben (elhízás, tüdőbetegségek, mellkas deformitás esetén) nem lehetséges jó minőségű (diagnosztikus) felvételeket készíteni, mert az ultrahangnak csökkent a penetrációja (áthatolási képessége) – az MR ezen betegekben is képes a szívet ábrázolni.

Más gyógyszeres terheléses vizsgálathoz (pl. dobutamin terhelés) képest jól kiválasztott betegekben nagyon biztonságos, mert az adenozin fél-életideje mindössze 10 másodperc, és a gyógyszer leállítása után 1 perccel minden lehetséges mellékhatás megszűnik.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

(A vizsgálatra érkezést megelőző időszakban otthonában kérjük tanulmányozza át a következő két dokumentumot: 1. „TÁJÉKOZTATÓ ÉS NYILATKOZAT MR VIZSGÁLATHOZ”, 2. „KIEGÉSZÍTŐ BETEGTÁJÉKOZTATÓ ÉS BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT ADENOZIN STRESSZ PERFÚZIÓS SZÍV MR VIZSGÁLATHOZ”)

A vizsgálatot napján MR operátorunk és szakorvosunk szóban is tájékoztatja Önt a vizsgálat menetéről, kikérdezi az esetleges kockázati tényezők meglétéről, és ellenőrzi, hogy a vizsgálatra való felkészülés feltételeinek eleget tett-e, elvégezhető-e a vizsgálat.

Ezután az operátor bekíséri a vizsgálóba, ahol előkészíti a vizsgálatra: elhelyezi az MR vizsgálóasztalon, bevezeti az adenozin és a kontrasztanyag beadásához szükséges kanülöket, felhelyezi mellkasára az EKG elektródákat, karjára pedig a vérnyomás méréséhez szükséges mandzsettát. Az EKG tappancsok felhelyezéséhez férfi betegeinknél a mellkas borotválása elengedhetetlen, mert jó minőségű EKG jel nélkül nem lehet jó minőségű szív MR felvételeket készíteni.

A vizsgálat során Ön végig a hátán fekszik majd, fontos, hogy végig mozdulatlan maradjon, hogy a képek élesek legyenek. A felvételek készítése során időnként légzési instrukciókat fog kapni, ami azt jelenti, hogy operátorunk bizonyos időközönként megkéri, hogy szívja be a levegőt, fújja ki, majd ne lélegezzen egy kis ideig (10-15 másodperc). Ha bármilyen probléma merül fel, a segélyhívóval bármikor megszakíthatja a vizsgálatot.

A vizsgálat első szakaszában (15-20 perc) a szív működéséről nyugalmi állapotban készül felvétel, mely semmilyen kellemetlenséggel nem jár, csak az MR gép kattogását fogja hallani.

A második szakaszban a szívet gyógyszeres terhelés alatt vizsgáljuk. Rövid ideig (5-6 perc) infúziós pumpa segítségével kis mennyiségű, értágító hatású adenozint juttatunk vénásan a szervezetébe, ami a testmozgáshoz hasonló hatást vált ki a szíven, átmenetileg tágabbá válnak a koszorúerek, növekszik a szív véráramlása valamint a pulzusszám. A terhelés ideje alatt a pulzusát és a vérnyomását szorosan figyeljük, valamint a mikrofonon és fejhallgatón keresztül kétirányú kommunikáció biztosított a személyzettel.

A terhelés végén gadolínium alapú MR kontrasztanyagot juttatunk a szervezetébe, melynek segítségével a szívizomról készült felvételeken láthatóvá válik, hogy van-e olyan területe a szívnek, melynek a vérellátása koszorúér-szűkület miatt csökkent. A kontrasztanyag beadása általában semmilyen kellemetlen mellékhatással nem jár, a vizsgálat után a veséken keresztül, a vizelettel távozik a szervezetből. Ritkán, arra érzékenyeknél enyhe allergiás reakciót válthat ki.

A vizsgálat utolsó szakaszban további 15-20 percen keresztül nyugalmi felvételeket készítünk a szív izomzatáról.

Milyen esetekben nem javasolt a vizsgálat?

Adenozin nem adható biztonságosan az alábbi esetekben:

 • asztma esetén
 • krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) esetén
 • légúti hörgőtágító spray-k (pl. Ventolin, Berodual, stb) rendszeres használata esetén
 • friss, az elmúlt 3-6 hónapban történt tüdőgyulladás / elhúzódó hörgőgyulladás esetén
 • dipyridamol hatóanyagú gyógyszer szedése esetén
 • bizonyos ingerképzési zavarok (sinuszcsomó-betegség) esetén
 • bizonyos ingervezetési zavarok (másod- vagy harmadfokú AV blokk) esetén
 • ha a pulzusszáma kevesebb, mint 40/perc
 • nagyon magas (>200 Hgmm), vagy kifejezetten alacsony vérnyomás (<80 Hgmm) esetén
 • friss (1-2 héten belüli) szívinfarktus esetén
 • ki nem vizsgált, gyakori, visszatérő vagy nyugalmi mellkasi fájdalom esetén

Az MR vizsgálat általános kontraindikációi esetén sem tudjuk a vizsgálatot elvégezni:

Nem tudjuk a vizsgálatot elvégezni az alábbi esetekben:

 • A legtöbb típusú beültetett szívritmus szabályozóval (pacemaker) vagy defibrillátorral (ICD) rendelkező páciensek esetében
 • A fejen belüli fém sebészeti csatok (agyi aneurysma érklippek) esetén
 • Bizonyos típusú belső fül implantátumok esetén
 • Fém szemcsék a szemben vagy a koponyában
 • Amennyiben korábbi műtétekből adódóan beépített fémek vannak a beteg szervezetében, a vizsgálat előtt egyeztetés szükséges

Az MR készülék nagyon erős mágneses teret használ, amely részben károsíthatja a pacemaker vagy a defibrillátor működését, részben pedig elmozdíthat mindent, ami fém.

A mellkasi drótvarrat, a csonttörések rögzítésére használt fémimplantátumok, mesterséges ízületek, koszorúér stentek és a legtöbb műbillentyű mellett az MR vizsgálat teljesen biztonságos, de a vizsgálat előtt leellenőrizzük az aktuális implantátumot.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Az adenozin egy olyan gyógyszer, ami nem működik megfelelően, ha koffein van a szervezetében. Ezért a vizsgálatot megelőző 24 órában ne fogyasszon:

 • kávét (koffein-mentes változatot sem)
 • teát
 • csokoládét
 • maláta tartalmú italt (pótkávé)
 • koffeint tartalmazó szénsavas italokat (kóla, energiaital, egyéb)
 • koffein tartalmú fájdalomcsillapítót, valamint megfázás elleni készítményeket.

Mivel a vizsgálat kontrasztanyag adásával jár, ezért a vizsgálat előtt két órával ne fogyasszon ételt, mert a nagyon ritkán előforduló kontrasztanyag allergia kapcsán hányinger / hányás előfordulhat.

Ugyanakkor folyadékot nyugodtan fogyaszthat és gyógyszereit beveheti.

A vizsgálat biztonságos elvégzéséhez szükségünk lesz egy friss EKG-ra, hogy leellenőrizzük nincs-e olyan ingervezetési zavara a szívének, amely miatt nem kaphat adenozint. Ezt a vizsgálat napján intézetünkben elvégezzük.

Emellett szükséges lesz egy friss, egy hónapnál nem régebben készült laboreredmény (eGFR) bemutatása, annak megállapítására, hogy a vesefunkció ép-e. Bizonyos határérték alatt nem adható gadolíniumos kontraszt anyag. (Amennyiben Ön nem tud laboreredményt bemutatni, külön térítés ellenében lehetőség van egy gyorsteszt elvégzésére a vizsgálat előtt.)

Mivel a vizsgálat kontrasztanyag adásával jár, ezért a vizsgálat előtt két órával ne fogyasszon ételt, mert a nagyon ritkán előforduló kontrasztanyag allergia kapcsán hányinger / hányás előfordulhat. Ugyanakkor folyadékot nyugodtan fogyaszthat és gyógyszereit beveheti.

Mi történik a vizsgálat után?

A vizsgálat után nincs különös teendő, visszatérhet a normál életviteléhez, ehet, ihat, vezethet, de azt fontos megjegyezni, hogy néhány ember kissé fáradtnak szokta magát érezni a vizsgálat után, így javasoljuk, hozzon magával kísérőt, aki haza tudja vinni.

Lehetségesek-e mellékhatások?

Az adenozin jól kiválasztott betegekben nagyon biztonságos, ám néhány átmeneti kellemetlen mellékhatással járhat a vizsgálat során.

A legtöbb ember az adenozin adagolása során az első fél-egy perc során általában nem érez semmit, majd ezt követően pár percig az alábbi mellékhatások közül tapasztalhat:

 • enyhe hőhullám, arcpír, verejtékezés
 • enyhe légszomj / gyorsabb légzés
 • asztmásoknál asztmás roham
 • mellkasi szorítás (ez a mellkasi szorítás nem szív eredetű, hanem a gyógyszerhez kötődik)
 • torokszorítás / váll-fájdalom
 • szájszárazság
 • hányinger
 • enyhe fejfájás / szédülés
 • enyhe-közepes (<10 Hgmm) vérnyomásesés
 • gyorsabb szívdobogás (15-20%-os pulzusszám emelkedés)
 • nagyon ritkán jelentősebb vérnyomásesés (>20 Hgmm) vagy pulzusszám-emelkedés
 • lassú szívverés (sinus bradycardia)
 • ingervezetési zavarok (első-, másod- vagy harmadfokú AV blokk)

A fent felsorolt mellékhatások egyénenként eltérőek lehetnek, előfordul, hogy egy sem, vagy 2-3 jelentkezik egyszerre.

Azonban ezek a mellékhatások az adenozin leállításakor gyorsan, fél-egy percen belül megszűnnek, mivel az adenozin fél-élet ideje rövid, mindössze 10 másodperc, vagyis ennyi idő alatt tűnik el a gyógyszer a beteg szervezetéből.

A súlyos / jelentős mellékhatások előfordulásának aránya alacsony, <1%.

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatról készült képanyagot elektronikus adathordozón (CD/DVD) kapja kézhez a vizsgálatot követően operátor kollégánktól.

Az adenozin stressz perfúziós szív MR vizsgálatot követően kardiológus szakorvosunk kiértékeli a felvételeket. A vizsgálati lelet nem lesz kész közvetlenül a vizsgálat után, mert a komplex adathalmaz elemzése hosszabb időt vesz igénybe. Az eredmény 5-10 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

close-link