Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Vizsgálatok

Mi az MR vizsgálat?

Az MR (mágneses rezonancia) a létező legmodernebb radiológiai eljárás, amelynek során egy, az MR berendezés által mesterségesen generált mágneses térben vizsgálják a test érintett részeit. Az eljárás hatására a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakítja. A fájdalommentes MR vizsgálat nagy előnye a CT-vel szemben, hogy nem használ röntgen sugárzást.

Az MR-t a koponya és agy, a gerinc (nyakihátilumbális), valamint az ízületek elváltozásainak és betegségeinek vizsgálatára használjuk. Emellett kiválóan alkalmas a nyakmellkasemlőhas és kismedence, továbbá a szív és az erek diagnosztikai vizsgálatára is.

A mágneses rezonancia vizsgálat javallatai között megtalálhatóak az idegrendszeri megbetegedések és azok tünetei (például fejfájásos tünetek, szédüléses állapotok, epilepszia), a daganatos betegségek, sérülések (ficam, törés, rándulás), a gerinc és a csigolyák elváltozásai és az ízületi problémák egyaránt.

Mi a CT vizsgálat?

Computer Tomográfiás (CT) vizsgálat teljesen fájdalommentes, modern fejlett diagnosztikai eljárás. A CT vizsgálat során a testen áthaladó, a test szöveteiben különböző mértékben elnyelődő röntgensugár által adott képet egy nagyteljesítményű számítógép jeleníti meg diagnózisra alkalmas felvétel formájában.

Leggyakrabban idegrendszeri (agyi és nyaki gerincháti gerinc) betegségek keresésére vagy kizárására, arckoponyaorrmelléküregek állapotának megítélésére, a daganatos betegségek gyanúja esetén a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára és esetleges áttétek keresésére, gyulladásos betegségek kimutatására használják.

Mi a Mammográfia?

A szűrés során mindkét emlőről kétirányú mammográfiás felvételt készítünk, amelyet a fizikális vizsgálat, az egyéni és családi kórelőzmény-felvétel, valamint a rizikófaktorok felmérése előz meg. A mammográfiás felvétel elkészítése körülbelül 5 percig tart.

A vizsgálat elvégzéséhez papír alapú orvosi javaslat szükséges, amelyet a háziorvos, vagy szakorvos ír fel.

Mi a Tomoszintézis?

Az emlő tomoszintézis a jelenleg elérhető legmodernebb emlődiagnosztikai eljárás, mely 50 fokos vizsgálati szögtartományban alkot háromdimenziós képet az emlőkről. Akár 40%-kal  alacsonyabb sugárterheléssel és lényegesen kevésebb fájdalommal (akár 50%-kal kevesebb emlő kompresszió) biztosítja a napjainkban elérhető legnagyobb felbontást és részletességet.

Segítségével 40%-kal több invazív emlőrák szűrhető ki a hagyományos mammográfiához képest.

Mi a Gyomortükrözés (Gasztroszkópia)?

gyomortükrözés a felső tápcsatorna endoszkópos vizsgálata, melynek segítségével felderíthetők a nyelőcső, a gyomor és a nyombél területén levő szerkezeti elváltozások, lehetőség nyílik ezek kezelésére is.

vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet – az endoszkópot – vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeli a vizsgáló orvos.

Mi a Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia)?

Közismert nevén, a kolonoszkópia vastagbéltükrözést jelent. A kolonoszkópia a végbél (rectum), a szigmabél, a vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél átmenet vizsgálatára szolgáló eljárás, melynek során a vizsgáló a nyálkahártya valós képét látja. A vizsgálat során video-endoszkópot használunk.

Az eszköz egy 130-150 cm hosszú hajlékony, irányítható véggel rendelkező, ujjnyi vastag cső, amelynek a végén mini-videokamera van. Ennek képét a vizsgálatot végző orvos külső monitoron figyeli.

close-link