Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Koponya MR vizsgálat

Koponya MR

Koponya MR vizsgálattal az agy vizsgálható, jól látható a szürke- és fehérállomány, az agykamrák, az erek.

Az MR vizsgálat olyan képalkotó diagnosztikai eljárás, mely a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket az emberi testről.

A készülék által generált mágneses tér hatására a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakítja.

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a vizsgálat?

A koponya MR vizsgálat nagy érzékenységéből adódóan alkalmas az agyállományt érintő betegségek és elváltozások meghatározására, illetve azok pontos helyének, kiterjedésének megállapítására, ami segíti a későbbi terápiát és annak nyomon követését is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Leggyakrabban az alábbi neurológiai állapotok diagnosztizálására és nyomon követésére rendeli el a neurológus szakorvos a koponya MR vizsgálatot:

 • akut agyi érkatasztrófa (szélütés, stroke) nyomon követésére
 • epilepszia
 • sclerosis multiplex (SM) gyanúja és nyomon követése
 • szellemi hanyatlás (demencia)
 • Alzheimer-kór
 • idegrendszeri daganat megállapítására és nyomon követésére
 • agyi anyagcsere betegségek diagnosztizálására
 • agyburkot, vagy agyállományt érintő gyulladásos betegségek (herpes encephalitis, bakteriális meningitis, toxoplasmosis) esetén

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Koponya MR általában idegrendszeri panaszok esetén szükséges, hogy a panaszt okozó elváltozások láthatóvá váljanak.

Az alábbi panaszok esetén javasolt felkeresni neurológus szakorvost, aki a kórelőzmény és a panaszok ismeretében kérheti a vizsgálatot:

 • hosszan tartó, vagy rendszeresen visszatérő, nagyon erős fejfájás
 • egyensúly zavar
 • szédülés
 • beszédzavar
 • látászavar
 • görcsök
 • vegetatív zavarok (remegés, szívdobogás érzés, emésztőrendszeri panaszok)
 • gondolkodás zavarok
 • memória problémák

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt neurológus szakorvossal konzultálni.

A natív vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Fontos tudni azonban, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő implantátumokra, illetve ékszerekre, piercingekre is.

A vizsgálat előtt ajánlott a smink eltávolítása az arcról, ezek esetleges fémtartalma ugyanis befolyásolhatja a képminőséget.

Kontrasztanyaggal történő vizsgálathoz minden esetben szükséges orvosi javaslat. A vizsgálatot megelőzően 6 órával már ne fogyasszon ételt.

A kontrasztanyag beadásának feltétele a megfelelő vesefunkciós érték (kreatinin és karbamid). Ehhez friss laboratóriumi lelet szükséges, de lehetőség van a helyszínen az MR operátor segítségével kreatinin gyorsteszt, és eGFR elvégzésére is, mely ujjbegyből, szúrással vett vérmintából történik.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A koponya MR vizsgálata hanyattfekvő helyzetben történik.

Az operátor felhelyezi a szükséges tekercset, majd a vizsgálóágy beemeli Önt a mágneses csőbe.

Fontos, hogy a vizsgálat egyes részei során mozdulatlan maradjon, csak akkor változtathat testhelyzetén, ha az operátor engedélyt ad rá. A vizsgálat során folyamatosan tud kommunikálni munkatársunkkal a beépített mikrofonon és hangszórón keresztül, illetve a pánik gombot megnyomva meg is szakíthatja azt.

Az MR készülék zajos, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható a vizsgálat során, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

A vizsgálat 25 percig tart.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Nem MR kompatibilis fém, implantátum, protézis (szívritmus szabályozó, ortopédiai fémanyag: csavar, lemez, szeg, drót), beültetett ízületi protézis, művégtag, beültetett defibrillátor, neurostimulátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok (pl.: klipek, érelzáró eszközök), fülészeti implantátumok, fém idegentest (pl.: lövedék, szilánk), egyéb elektronikus implantátumok) esetén a vizsgálat nem végezhető el. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak.

Ezért kérjük, hogy implantátum, beültetett fém, protézis esetén annak MR vizsgálatra való alkalmasságáról hozzáértő (beültetést végző szakorvos, intézmény) által hitelesített, írásbeli igazolást hozzon magával a vizsgálatra, melyen egyértelműen szerepel: az MR vizsgálóhelyiségbe való bevitelre, MR vizsgálat elvégzésére való alkalmasság és az eszközt, implantátumot érhető maximális mágneses térerősség (1,5 Tesla, 3 Tesla) megjelölése. Az implantátumról a vizsgálat előtt tájékoztassa a vizsgálatot végző személyt.

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén rossz vesefunkciós értékkel nem végezzük el a vizsgálatot.

A terhesség első trimeszterében az MR vizsgálat a fejlődő magzat fizikai hatásokra való nagyfokú érzékenysége miatt csak akkor végezhető el, ha az anya, vagy a magzat szempontjából elengedhetetlenül fontos, ebben az esetben is csak a radiológus és a klinikus egyeztetését követően. A terhesség további idejében is lehetőleg csak sürgősségi állapotokban végezzük el.

A zárt cső fix átmérője miatt 200 kg felett, illetve haskörfogattól függően nem tudjuk elvégezni a vizsgálatot.

Mire számítsak a vizsgálat után?

A koponya MR vizsgálatnak a vizsgálatot követően nincs mellékhatása.

Az MR vizsgálathoz használt kontrasztanyag gadolínium alapú. Ritka esetben előfordulhat túlérzékenység, ami allergiás reakció formájában a kontrasztanyag beadását követően 20 percen belül jelentkezhet.

Mikorra várható eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 5 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

A diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés meghatározásához a vizsgálatról kapott lelettel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő neurológus szakorvost.

close-link