Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Urographia CT

Urographia CT vizsgálat

Az urographia CT vizsgálattal diagnosztizálhatók vese problémák, valamint a húgyvezetékek, a húgyhólyag és a húgycső elváltozásai. Az urographia CT vizsgálat egy fájdalommentes eljárás, amelyet azonban a sugárzás miatt csak kifejezett orvos-szakmai indokkal tudunk elvégezni.

A CT készülék a vizsgálni kívánt testrészt pár milliméter nagyságú képszeletekre bontja, majd röntgensugarak kibocsátásával feltérképezi ezeket a szeleteket.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Ezek a röntgensugarak áthaladnak a testen és különbözőképpen nyelődnek el az egyes szövetekben, szervekben. A szöveteken áthaladó sugarakat a röntgendetektor felfogja, az így kapott jeleket pedig a számítógép képpé alakítja. A vizsgálat segítségével láthatóvá válnak a daganatos, illetve kóros elváltozások, vérzések, belső sérülések, valamint gyulladások is.

Mivel a CT vizsgálat sugárzással jár, így a vizsgálat előtt minden esetben szükséges szakorvosi konzultáció, ahol a szakorvos a tünetek alapján mérlegeli, hogy indokolt-e a vizsgálat elvégzése. A sugárterhelés miatt CT vizsgálat csak orvosi javaslat alapján végezhető el.

hasi_fajdalom

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti az urographia CT vizsgálat?

Az urographia CT vizsgálattal diagnosztizálhatók gyulladások, daganatok, vesekövesség. Daganatos betegségek utánkövetésére is alkalmas. Kezelőorvosa kérheti a vizsgálatot, ha önnél az alábbi betegségek lehetősége áll fenn.

  • vesekövesség
  • daganatos megbetegedés
  • akut gyulladás

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Orvosa akkor tarthatja indokoltnak a vizsgálatot, ha önnek deréktáji és alhasi fájdalmai vannak, véres a vizelete, gyakori, kínzó vizelési ingert érez.

Hogyan készüljön az urographia CT vizsgálatra?

A vizsgálat előtt minden esetben konzultálni kell a kezelőorvossal, mivel a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi javaslatra végezhető el.

Amennyiben önnél kontrasztanyagos vizsgálatot rendel el a szakorvos, akkor vesefunkciós laboreredményekre is szükség van, mely a kreatinint és a karbamid értékeket mutatja. Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, a vizsgálatot megelőző 6 órában már nem szabad enni.

Hogyan zajlik az urographia CT vizsgálat?

A CT készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul fekszik, miközben a CT felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó hangot ad, amelytől nem kell megijedni. A vizsgálat közben a beteg nem érez fájdalmat.

Mikor nem végezhető el az urographia CT vizsgálat?

  • Ez a vizsgálat röntgensugarak használatával történik, ezért terhesség alatt nem javasolt, mivel veszélyes lehet a magzatra. Nagyon ritkán, kifejezett orvos szakmai indokkal, bizonyos terhességi hét után, várandós pácienseket is fogadunk CT vizsgálatra.

  • Kontrasztanyagos vizsgálatnál, amennyiben a vesefunkció eGFR értéke 45 ml /perc alatti, akkor a vizsgálatot nem végezzük el.
orvos
Somatom X.Cite a Siemens Healthineers CT-készülék

Mire számítson a vizsgálat után?

A lelet önmagában nem diagnózis. A vizsgálat után kérjük minden esetben keressen fel  szakorvost az eredménnyel.

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, néhány esetben felléphet allergiás reakció. Aki allergiás a jódra annál a vizsgálatot nem tudjuk ebben a formában elvégezni.

Mikorra várható az urographia CT vizsgálat eredménye?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

close-link