Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Emlő tomoszintézis

Hazánkban a mellrák a leggyakrabban előforduló női daganatos megbetegedés, mely a 40 év feletti nők esetében fokozott egészségügyi kockázatot jelent. Minél előbb kerül felismerésre az emlő daganat, annál hatékonyabb a kezelés. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az évenkénti, rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat mellett a nők rendszeres emlőszűrésen is részt vegyenek.

A mellrák szűrésére kétféle eljárás is alkalmazható. Panaszmentesen a hagyományos kétdimenziós mammográfiás vizsgálat javasolt. Panasz, illetve bármilyen elváltozás esetén a háromdimenziós emlő tomoszintézis ajánlott, amely jelenleg a legmodernebb és legmegbízhatóbb diagnosztikai vizsgálat.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mi a különbség az emlő tomoszintézis és a hagyományos mammográfiás vizsgálat között?

Medicover Diagnosztikai Központban a legmodernebb, háromdimenziós emlő tomoszintézis berendezés működik.

Az emlő tomoszintézis a hagyományos mammográfiás vizsgálathoz képest:

  •  41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni
  • az enyhébb mellkompressziónak köszönhetően kevésbé kellemetlen, kisméretű emlőkről is tud fájdalommentesen képet készíteni
  • kevesebb időt vesz igénybe
  • az elérhető legnagyobb felbontású és legrészletesebb képet biztosítja három dimenzióban plusz sugárterhelés nélkül
  • a jelenleg elérhető, legszélesebb, 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal emlőnként maximum 15 képet készít (a képek száma függ az emlők méretéről), szemben a hagyományos mammográfia során készített 2 darab képpel.
Siemens MAMMOMAT Revelation emlő tomoszintézis készülék
Siemens MAMMOMAT Revelation emlő tomoszintézis készülék
TOMOSZINTÉZIS MAMMOGRÁFIA
Az emlő tomoszintézis 41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni mint a mammográfia.
3D Képalkotás 2D
50° Vizsgálati szögtartomány
személyre szabott kompresszió használata A mellre nehezedő nyomás kellemetlen kompressziós érzet
igen Szöveti mintavétel lehetősége igen
igen Automatikus mellszövet sűrűség mérés nem
Siemens MAMMOMAT 1000 mammográfia készülék
Siemens MAMMOMAT 1000 mammográfia készülék

Hogyan történik az emlő tomoszintézis vizsgálat?

A vizsgálat megelőző előkészületet nem igényel, a vizsgálat előtt a bőrre került kozmetikumokat le kell törölni.

Az emlők vizsgálatához a felsőtestet szabaddá kell tenni, majd a radiológiai szakasszisztens utasításainak megfelelően a vizsgáló készülék elé kell állni, ezt követően megtörténik a mellek kompressziója és a vizsgálat.

A vizsgálat után további teendő nincs.

Mikor ajánlott elvégezni a tomoszintézis vizsgálatot?

A vizsgálatot célszerű a ciklus első felében, azaz a menstruáció első napjától számított két héten belül elvégezni.

Emlő implantátum esetén a tomoszintézis vizsgálat sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos mammográfia.

Elvégezhető a vizsgálat szoptatás alatt?

A vizsgálat elvégezhető szoptatós kismamák esetében is, azonban a szoptatás csak a vizsgálatot követő 24 óra eltelte után folytatható.

Tomoszintézi Siemens Mammomat

Milyen előnyei vannak az emlő tomoszintézisnek?

Az elérhető legjobb minőségű és legnagyobb felbontású kép

Szemben a hagyományos kétdimenziós mammográfiás vizsgálattal, amely csak kétoldali képet készít az emlőkről, az emlő tomoszintézis a Magyarországon elérhető legjobb minőségű és legrészletesebb képet biztosítja. A jelenleg elérhető, legszélesebb, 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal emlőnként maximum 15 képet készít (a képek száma függ az emlők méretéről), szemben a hagyományos mammográfia során készített 2 darab képpel.

Kisebb mellkompresszió

A nők nagy részét a hagyományos mammográfiás vizsgálat során tapasztalt erős és kellemetlen fájdalom tartja vissza a rendszeres emlőszűréstől. Az emlő tomoszintézis során az úgynevezett személyre szabott lágy kompressziónak köszönhetően a mellekre nehezedő nyomás enyhébb és azok méreteit figyelembe véve automatikusan állítódik be, így a vizsgálat kevésbé kellemetlen, mint a mammográfia.

Szöveti mintavétel (sztereotaxiás emlő biopszia)

A jelenlegi, legtöbb helyen elérhető mammográfiás eljárások alkalmával a biopszia során vett mintákat egy másik készülék vagy egy speciális szövetminta szkenner elemzi, rendszerint egy másik helyiségben, a vizsgálatot követően. Ez hosszabb várakozási idővel, és a vizsgálat során kellemetlen testhelyzetben maradással jár együtt.

A radiológus szakorvos a tomoszintézis vizsgálat eredményének kiértékelése alapján, indokolt esetben, szöveti mintavételt javasolhat.

Az emlő tomoszintézis nagy előnye a hagyományos mammográfiával szemben, hogy a szövetmintavételt követően akár 20 másodpercen belül elkezdhető a minták elemzése – a berendezés jelzi, hogy a szövetminta alkalmas-e a szövettani elemzésre, azaz tartalmazza-e a minta tárgyát képező elváltozott szövetet – ezzel is csökkentve a vizsgálati és várakozási időt.

Tomoszintézis vezérelt sztereotaxiás mintavétel előnyei:

Az emlő tomoszintézis legnagyobb előnye, hogy képes megállapítani egy esetlegesen kialakuló mellrák korai stádiumát. Az eljárással pontosan meghatározható, hogy a mellszöveteken belül hol helyezkednek el az akár csak tűfej nagyságú mikromeszesedések.

Ezek a nagyon apró kalciumlerakódások a hagyományos mammográfiás felvételeken nem látszódnak vagy nem különböztethetőek meg egyértelműen az egészséges emlőszövettől. A mellmirigyekben keletkező mikromeszesedésekből (mikrokalcifikációk) alakulhatnak ki a rosszindulatú elváltozások.

A tomoszintézis által vezérelt sztereotaxiás mintavétel az elérhető egyetlen diagnosztikai eljárás, amely műtéti beavatkozás nélkül is lehetővé teszi a mikromeszesedések szövettani meghatározását.

Automatikus mellszövet sűrűség mérés

Sűrűbb emlőszövettel rendelkező nőknél nagyobb a veszélye a mellrák kialakulásának. Továbbá annak is nagyobb a valószínűsége, hogy a sűrű emlőszövet miatt a daganatos elváltozás nehezen azonosítható.

A mellszövet sűrűségének megállapítása tehát a mellrák diagnosztizálási folyamat egyik legfontosabb része.

A hagyományos mammográfiás vizsgálatok alkalmával a radiológus szakorvos szemmel, a képet elemezve próbálja felbecsülni az emlőszövet sűrűségét.

A Medicover Diagnosztikai Központban működő emlő tomoszintézis berendezés a vizsgálat során, automatikusan képes meghatározni az emlőszövet sűrűségét.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt emlő licenc vizsgával rendelkező radiológus szakorvos véleményezi. Az eredmény a vizsgálatot követő 3-4 munkanap elteltével már elérhető online rendszerünkben.

close-link