Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Gyomortükrözés

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az endoszkópos beavatkozások elvégzéséhez Koronavírus PCR teszt eredmény bemutatása szükséges, mely a beavatkozás napjától számított 2 munkanapnál nem korábbi. A szükséges covid tesztet klinikánkon is elvégezheti, de külső eredményt is elfogadunk.

Köszönjük, hogy Ön is vigyáz az egészségünkre!

Köszönettel:
Medicover

Gyomortükrözés (gasztroszkópia)

A gyomortükrözés (gasztroszkópia) a felső tápcsatorna endoszkópos vizsgálata, melynek segítségével felderíthetők a nyelőcső, a gyomor és a nyombél területén levő szerkezeti elváltozások, lehetőség nyílik ezek kezelésére is.

A vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet – az endoszkópot – vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeli a vizsgáló orvos.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

orvos

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a gyomortükrözés?

A gasztroszkópia alkalmazható fekélyek, gyulladások, polipok, daganatok, illetve reflux betegség diagnosztizálására, valamint vérzések, hasi fájdalmak okának felderítésére.

A vizsgálat alkalmával szövettani mintavételre is sor kerülhet, ha az orvos indokoltnak tartja (például helicobacter pylori kimutatására, amely gyomorfekélyt okozó baktérium), valamint idegentestek, polipok, in situ carcinoma (lokális rákfajta) eltávolításra, vérzéscsillapításra, vérzés megelőzésre is van lehetőség.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a gyomortükrözést?

A szakorvos indokoltnak tarthatja a vizsgálat elvégzését, ha önnek refluxos panaszai vannak, mint gyakori, nem múló rekedtség (amelyet nem indokol más fennálló betegség), gyomorfájdalmai és emésztési problémái vannak, esetleg fennáll a veszélye, hogy önnek gyomorvérzése van, amelyet fekete, véres széklet jelezhet.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A gyomortükrözés általában reggel vagy a délelőtti órákban történik, de délután is elvégezhető. A betegek általában a vizsgálat előtti este vehetnek magukhoz utoljára szilárd ételt, illetve folyadékot sem szabad fogyasztani a vizsgálat előtt legalább 2 órával. Amennyiben nincsenek biztosítva ezek a feltételek, a gasztroszkópiát nem tudjuk elvégezni, mert az ételt és a folyadékot visszaöklendezheti a páciens a vizsgálat alatt, illetve a gyomortestben pangó ételmaradék eltakarhat esetleges elváltozásokat.

Kérjük, hogy a vizsgálatot megelőző, valamint a vizsgálatot követő 24 órában alkoholt ne fogyasszon, és a vizsgálat napján ne dohányozzon, kávét ne igyon, mivel ezek fokozott gyomornedv termelődést okoznak, ami nehezíti a vizsgálatot.

Kérjük, hogy vitaminokat, vaskészítményt a vizsgálat előtti napon- és a vizsgálat napján se vegyen be.

Cukorbetegség, illetve véralvadásgátló gyógyszer szedése esetén minden esetben egyeztessen kezelőorvosával is a vizsgálatot megelőzően.

A vizsgálatot megelőzően vizsgáló orvosa tájékozódik korábbi kórtörténetéről, gyógyszerelésről, esetleges gyógyszerérzékenységről.

Hogyan zajlik a gyomortükrözés?

A gyomortükrözést gasztroenterológus szakorvos és egy asszisztens végzi. A vizsgálat általában 3-5 percet vesz igénybe, azonban, ha mintavételre, vérzéscsillapításra, vagy polip eltávolítására is sor kerül tovább is tarthat.

Mielőtt a körülbelül ujjnyi vastag endoszkópos csövet levezeti az orvos a beteg torkán, azt Lidocain spray-vel érzéstelenítjük.

A Lidocain spray hatása a vizsgálat elvégzése után is eltart, még körülbelül egy órán keresztül, ezért a félrenyelés elkerülésének érdekében nem szabad ételt vagy italt fogyasztani.

endoszkopia-silder-m

A vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet – az endoszkópot – vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeli a vizsgáló orvos. A vizsgálat alkalmával szövettani mintavételre, illetve idegentestek, polipok, in situ carcinoma eltávolításra, vérzéscsillapításra, vérzés megelőzésre is sor kerülhet.

A vizsgálat előtt a betegnek minden esetben beleegyező nyilatkozatot kell tennie. 

medicover-gasztroenterologiai-centrum

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A vizsgálat előtt szakorvosi konzultáció szükséges, ahol az orvos tájékozódik meglévő betegségeiről, arról, hogy milyen gyógyszereket szed és ezek után megállapítja, hogy van-e valamilyen akadálya a vizsgálatnak.

A vizsgálat elhalasztása minden esetben indokolt, ha önnek légúti megbetegedése van amely lázzal, orrváladékozással jár, illetve antibiotikumot szed.

Mire számítson a gyomortükrözés után?

A Lidocain érzéstelenítő hatásának elmúlásáig nem szabad enni, inni a félrenyelés veszélye miatt.

Elenyésző számban lép fel szövődmény: kaparó, kellemetlen érzés a torokban, ritkán hasi fájdalom, véres széklet, láz.

Amennyiben hasi fájdalmat, véres székletet, lázat tapasztal minél hamarabb forduljon orvoshoz.

Mikorra várható eredmény?

A vizsgálatot követően közvetlenül leletet kap, tájékoztatjuk a vizsgálat eredményéről. Amennyiben szövettani vizsgálatra van szükség, az eredményre 10-14 munkanapot kell várni, melyet a vizsgáló orvos ellenjegyez.

Altatásban végzett gyomortükrözés

Amennyiben altatásos beavatkozásra kerül sor – anesthesiológus orvos jelenlétében -, a műtét alatt egy rövid hatású szer biztosítja a fájdalommentes beavatkozás élményét. A beavatkozás előtt az Ügyfelet altatóorvosunk vizsgálja meg, kikérdezi társbetegségeiről, a szedett gyógyszerekről, korábbi altatás során fellépő esetleges szövődményekről.

A gyomortükrözés után az Ügyfél megfigyelésre kerül, kényelmes, diszkrét, egyágyas fektetőnkben, akit az altatóorvos és a vizsgáló gasztroenterológus bocsát el a beavatkozást követő pihenés után stabil, éber állapotban.

Javasoljuk, hogy altatásban történő vizsgálatot követő 24 órában ne maradjon egyedül.

gyomortukrozes-gasztroszkopia-medicover-diagnosztika
close-link