Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Orbita (szemüreg) MR vizsgálata

Orbita (szemüreg) MR vizsgálat

Az orbita (szemüreg vagy szemgödör) MR a szemüregben található elváltozások diagnosztizálására alkalmazható. Kimutathatóak vele a szemgödör és a szemgolyó mögött elhelyezkedő lágyrészek elváltozásai, a látóideg sorvadása és gyulladása, a szemizmok megvastagodása, a szemgolyó és a szemüreg daganatos megbetegedései, a szemüreg zsírszövetének esetleges ödémája, gyulladása.

Az MR vizsgálat olyan képalkotó diagnosztikai eljárás, mely a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket az emberi testről.

A készülék által generált mágneses tér hatására a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakítja.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a vizsgálat?

Az orbita MR elsősorban a szemgolyó mögött elhelyezkedő lágyrészek elváltozásainak diagnosztizálását segíti. Legtöbbször neuroopthalmológiai (teljes testet érintő, ideggyógyászati szövődményekkel járó) betegségek szemtüneteinek vizsgálatához, diagnosztizáláshoz rendeli el a szemész szakorvos.

Ezen kívül az orbita betegségeinek (tumorok, gyulladások, vascularis laesio-k, endocrin ophthalmopathia) vizsgálatára alkalmazható.

MR vizsgálat a Medicover Diagnosztikai Központban

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Orbita MR vizsgálatot a szemész, vagy neurológus szakorvos az alábbi tünetek esetén rendel el:

  • hirtelen jelentkező látászavar
  • homályos látás
  • tartós látótér kiesés
  • képeltolódás, kettős látás
  • kontúrtalan látás
  • szédülés, egyensúlyzavar
  • fejfájás
  • szem feszülése

A vizsgálatot megelőzően minden esetben keressen fel neurológus, vagy szemész szakorvost, aki a kórelőzmény ismeretében javasolni fogja a megfelelő vizsgálatokat.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Az orbita MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a szemész, vagy neurológus szakorvossal konzultálni.

Sérülés vizsgálata esetén javasolt először orbita CT elvégzése, hogy kizárható legyen a fém idegentest jelenléte.

A vizsgálat előtt ajánlott a smink eltávolítása az arcról, ezek esetleges fémtartalma ugyanis befolyásolhatja a képminőséget.

A natív vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Fontos tudni azonban, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő implantátumokra, illetve ékszerekre, piercingekre is.

Kontrasztanyaggal történő vizsgálathoz minden esetben szükséges orvosi javaslat. A vizsgálatot megelőzően 6 órával már ne fogyasszon ételt.

A kontrasztanyag beadásának feltétele a megfelelő vesefunkciós érték (kreatinin és karbamid). Ehhez friss laboratóriumi lelet szükséges, de lehetőség van a helyszínen az MR operátor segítségével kreatinin gyorsteszt, illetve eGFR mérés elvégzésére is, mely ujjbegyből, szúrással vett vérmintából történik.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az orbita MR vizsgálata hanyattfekvő helyzetben történik.

Az operátor felhelyezi a szükséges fejtekercset, majd a vizsgálóágy beemeli Önt a mágneses csőbe.

Fontos, hogy a vizsgálat egyes részei során mozdulatlan maradjon, ne mozgassa szemgolyóit, csak akkor változtathat testhelyzetén, ha az operátor engedélyt ad rá. A vizsgálat során folyamatosan tud kommunikálni munkatársunkkal a beépített mikrofonon és hangszórón keresztül, illetve a pánik gombot megnyomva meg is szakíthatja azt.

Az MR készülék zajos, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható a vizsgálat során, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

A vizsgálat 25 percig tart.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Nem végezhető el a vizsgálat abban az esetben, ha a sérülés jellegéből adódóan feltételezhető, hogy a szemüregben fémtartalmú idegen test (fémszilánk) van. A fém jelenlétének kizárására először orbita CT vizsgálatot szükséges végezni, és ha bizonyíthatóan nincs fém a szervezetben, elvégezhető a szemüregi MR vizsgálat is.

Nem MR kompatibilis fém, implantátum, protézis (szívritmus szabályozó, ortopédiai fémanyag: csavar, lemez, szeg, drót), beültetett ízületi protézis, művégtag, beültetett defibrillátor, neurostimulátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok (pl.: klipek, érelzáró eszközök), fülészeti implantátumok, fém idegentest (pl.: lövedék, szilánk), egyéb elektronikus implantátumok) esetén a vizsgálat nem végezhető el. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak.

Ezért kérjük, hogy implantátum, beültetett fém, protézis esetén annak MR vizsgálatra való alkalmasságáról hozzáértő (beültetést végző szakorvos, intézmény) által hitelesített, írásbeli igazolást hozzon magával a vizsgálatra, melyen egyértelműen szerepel: az MR vizsgálóhelyiségbe való bevitelre, MR vizsgálat elvégzésére való alkalmasság és az eszközt, implantátumot érhető maximális mágneses térerősség (1,5 Tesla, 3 Tesla) megjelölése. Az implantátumról a vizsgálat előtt tájékoztassa a vizsgálatot végző személyt.

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén rossz vesefunkciós értékkel nem végezzük el a vizsgálatot.

A terhesség első trimeszterében az MR vizsgálat a fejlődő magzat fizikai hatásokra való nagyfokú érzékenysége miatt csak akkor végezhető el, ha az anya, vagy a magzat szempontjából elengedhetetlenül fontos, ebben az esetben is csak a radiológus és a klinikus egyeztetését követően. A terhesség további idejében is lehetőleg csak sürgősségi állapotokban végezzük el.

A zárt cső fix átmérője miatt 200 kg felett, illetve haskörfogattól függően nem tudjuk elvégezni a vizsgálatot.

Mire számítsak a vizsgálat után?

A szemüreg MR vizsgálatnak a vizsgálatot követően nincs mellékhatása.

Az MR vizsgálathoz használt kontrasztanyag gadolínium alapú. Ritka esetben előfordulhat túlérzékenység, ami allergiás reakció formájában a kontrasztanyag beadását követően 20 percen belül jelentkezhet.

Mikorra várható eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

A diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés meghatározásához a vizsgálatról kapott lelettel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szemész, vagy neurológus szakorvost.

close-link