Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Látótér vizsgálat

Látótér vizsgálat

Látótér vizsgálat során egy speciális készülékkel, úgynevezett periméterrel vizsgáljuk azt a területet, amit a páciens egyenesen tartott, mozdulatlan fej és szemtartás mellett egyszerre lát.

A látótér vizsgálat elengedhetetlen olyan szembetegségek korai felismeréséhez és diagnosztizálásához, mint pl. a zöldhályog (glaukóma), vagy egyes neurológiai megbetegedések.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mi a látótér?

A látótér a térnek az a része, amelyet a szemmel egy pontra fixálva egyszerre belátunk. Vizsgálatát tekintve megkülönböztetünk egymástól centrális és perifériás látóteret. A perifériás látótér a környezetben való tájékozódást segíti.  Noha a perifériás látás a finom részletek megkülönböztetésére nem alkalmas, általa érzékeljük a mozgást, és valamelyest a színeket. A centrális látótér lehetővé teszi az éles látást, az arcfelismerést és a színárnyalatok megkülönböztetését.

Mi a látótér kiesés?

A látótérkiesés a beteg látóterének csökkenésével járó állapot, melynek oka a látópálya károsodása. Látótér kiesések egyaránt előfordulhatnak a periférián és a látás centrumához közel. Centrális látótérkiesés esetén előfordulhat, hogy a beteg semmit nem észlel belőle, mivel a két szem egybeeső látótérrészei miatt az egyik szem látótérkiesését a másik szem kompenzálja. Nagyobb látótérkiesés (amikor az egészségeshez képest jelentősen beszűkül a látótér) hátterében általában a látóideg különböző örökletes sorvadásos betegségei illetve zöldhályog állhatnak.

Mikor indokolt a látótér vizsgálat?

A látótér vizsgálat az alábbi betegségek diagnosztizálásához, illetve hivatásos jogosítvány megszerzéséhez szükséges.

  • Zöldhályog
  • Központi idegrendszeri betegségek, melyek a látópályát is érintik
  • Tumorok, gyulladásos folyamatok, melyek az érhártyát és az ideghártyát is érintik
  • A szem keringési zavarai
  • A látóideg keringési és toxikus megbetegedései
  • A látóideg gyulladásos betegségei
  • Öröklődő szembetegségek

Hogyan zajlik a látótér vizsgálat?

A vizsgálat körülbelül 15-20 percig tart. A vizsgálat során számítógép segítségével a szakasszisztens feltérképezi az Ön látóterét külön-külön mindkét szemen.

A látótér vizsgálat különösen akkor fontos, ha Ön olvasó szemüveget is használ. Az egyik szemet letakarjuk, majd megkérjük, hogy helyezze fejét az álltartóba.

A vizsgálat alatt nagyon fontos, hogy Ön csak a középső jelzőfényre nézzen. A perifériás látótérben felváltva itt-ott felvillannak a pontok, amelyeket odanézés nélkül jeleznie kell vizsgáló orvosa felé. Egyes pontokat többször is ellenőriz a gép. Ugyanezt a folyamatot ismétli meg a másik szemen is.

Mire számíthat a vizsgálat után?

A vizsgálat teljesen fájdalommentes és semmiféle mellékhatása nincs.

A látótér vizsgálat végeredményeként, egy színes térképnek megfelelő kép rajzolódik ki, mely jelöli, hogy hol van látótérkiesés vagy érzékenység csökkenés. A kiesett területek mérete összehasonlítható, követhető és kiterjedésükből fontos következtetések vonhatók le.

close-link