Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Koponya CT

Koponya CT vizsgálat

A koponya CT-vel vizsgálhatóak az agy kitágult erei, vérzései, cisztái, daganatai, ödémái, koponyatörések és más degeneratív vagy időskori elváltozások.

Koponya CT vizsgálat elvégzését akkor tarthatja indokoltnak orvosa, ha az MR vizsgálat kontraindikált, vagy a páciens eszméletlen, illetve pacemakere, és nem MR kompatibilis aneurizma klipje van.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A CT vizsgálatnál használt röntgensugarak áthaladnak a testen és különbözőképpen nyelődnek el a szövetekben, szervekben. Amennyiben egy szövet összetétele valamilyen kóros folyamat következtében megváltozik, változik annak sugáráteresztő, illetve sugárelnyelő képessége is, ennek következtében az elváltozás láthatóvá válik a CT felvételeken.

Mivel a CT vizsgálat sugárzással jár, így a vizsgálat előtt minden esetben szükséges szakorvosi konzultáció, ahol a szakorvos a tünetek alapján mérlegeli, hogy indokolt-e a vizsgálat elvégzése. A sugárterhelés miatt CT vizsgálat csak orvosi javaslat alapján végezhető el.

hati-gerinc-ct-vizsgalata-medicover

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a koponya CT vizsgálat?

Orvosa akkor tarthatja indokoltnak a koponya CT vizsgálatot, ha önnél a következő betegségek gyanúja merül fel.

  • központi idegrendszerrel kapcsolatos betegség
  • daganatos megbetegedés
  • koponyaűri vérzés
  • stroke gyanú
  • koponya sérülés

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Az orvos akkor tarthatja indokoltnak a vizsgálatot, ha önnek régóta fennálló fejfájása van (amelynek okát nem sikerült még felderíteni más eljárással), beszédzavarai vannak, megváltozott a viselkedése, gyakran elájul, esetleg eszméletét veszti.

Hogyan készüljön a koponya CT vizsgálatra?

A CT vizsgálat előtt minden esetben konzultálni kell a kezelőorvossal, mivel a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi javaslatra végezhető el.

A natív vizsgálat nem igényel különös előkészületet a beteg részéről, azonban indokolt esetben kontrasztanyagos vizsgálatra is sor kerülhet. A kontrasztanyaggal végzett vizsgálatok elvégzéséhez vesefunkciós laboreredményekre is szükség van, mely a kreatinin és karbamid értékeket mutatja. Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, a vizsgálatot megelőző 6 órában már nem szabad enni.

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni

Hogyan zajlik a koponya CT vizsgálat?

A CT készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul fekszik, miközben a CT felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó hangot ad, amelytől nem kell megijedni. A vizsgálat közben a beteg nem érez fájdalmat.

Headache - Closeup of a young business man holding head in pain isolated on white
orvos

Mikor nem végezhető el a koponya CT vizsgálat?

  • Ez a vizsgálat röntgensugarak használatával történik, ezért terhesség alatt nem javasolt, mivel veszélyes lehet a magzatra. Nagyon ritkán, kifejezett orvos szakmai indokkal, bizonyos terhességi hét után, várandós pácienseket is fogadunk CT vizsgálatra.
  • Kontrasztanyagos vizsgálatnál, amennyiben a vesefunkció eGFR értéke 45 ml /perc alatti, akkor a vizsgálatot nem végezzük el.

Mire számítson a vizsgálat után?

A lelet önmagában nem diagnózis. A vizsgálat után kérjük minden esetben keressen fel  szakorvost az eredménnyel.

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, néhány esetben felléphet allergiás reakció. Aki allergiás a jódra annál a vizsgálatot nem tudjuk ebben a formában elvégezni.

Mikorra várható eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

close-link