Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Milyen kontrasztanyagos vizsgálatok léteznek?

Milyen kontrasztanyagos vizsgálatok léteznek?

Egyes CT és MR vizsgálatok során a páciens szervezetébe a vizsgálat típusától függően különböző módon és mennyiségben juttatnak kontrasztanyagot.

MI A KONTRASZTANYAG SZEREPE A VIZSGÁLAT SORÁN?

kontrasztanyagok segítségével a szervezetben jól elkülöníthetők egymástól a vizsgált területen a normál és a kóros állapotok.

MILYEN TÍPUSÚ KONTRASZTANYAGOK VANNAK?

Intravénás injekció formájában beadott

 Beadás módja

A kontrasztanyagot a páciens erébe (ált. könyökhajlatba, kézfej vénájába) ejtett szúrással juttatja be a CT-MR operátor. A szúrás történhet a vizsgálat megkezdésekor vagy a vizsgálat alatt.

 Beadott mennyiség és sebesség

A beadott mennyiség és a sebesség előre meghatározhatók. A CT-MR operátor feladata ennek megadása, figyelembe véve a vizsgálat típusát, a vizsgált testrészt és a páciens súlyát. Ezért is fontos pácienseinknek megadniuk a testsúlyukat a CT és az MR vizsgálatok előtt.

 Mikor adják be a kontrasztanyagot?

Mindig a vizsgált régiótól és a vizsgálat típusától függ. Az intravénás kontrasztanyagok beadását megelőzik az ún. natív, még kontrasztanyag nélküli felvételek. CT esetében a kontrasztanyag beadása néhány perccel a vizsgálat megkezdése után történik, MR esetén ez a vizsgálat második felére, vagy végére esik. A CT-MR operátor előre tájékoztatja a pácienst a kontrasztanyag beadásának várható idejéről.

 Mi a különbség a CT és az MR intravénás kontrasztanyag között?

A két diagnosztikai eljárás során eltérő kontrasztanyagot alkalmazunk.

 CT vizsgálat

CT vizsgálat során jód tartalmú kontrasztanyag kerül a páciens szervezetébe. Ez keserű ízzel, a testben melegség érzettel, valamint vizelési ingerrel járhat. Nagyobb mennyiségben (30-120 ml) is adható, a vizsgálat típusától és a páciens súlyától függően.

 MR vizsgálat

Az MR kontrasztanyagok fémtartalmúak. Kisebb mennyiségben (5-15 ml) szükséges beadásuk.

Fontos, hogy attól, hogy a páciens érzékeny a CT kontrasztanyaggal szemben, még kaphat MR kontrasztanyagot.

Orálisan (szájon át, folyadék formájában) beadott

Léteznek olyan típusú vizsgálatok (elsősorban hasi vizsgálatok), melyeknél elengedhetetlen a kontrasztanyag szájon át történő elfogyasztása. Ezek kis mennyiségű, vízben oldott kontrasztanyagok. Enyhe mértékben tapasztalható mellékhatása, mely általában hasmenés formájában jelentkezik.

Rectálisan (végbélnyíláson át) beadott

A vastagbél és végbél röntgen felvételénél és CT vizsgálatánál alkalmazzák.

close-link