Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Hasi és kismedencei CT vizsgálat

MI A VIZSGÁLAT CÉLJA?

Ezzel a módszerrel minden szerv elváltozása, betegsége vizsgálható a hasüregben és a kismedencében. Mivel a hasi szervek megbetegedései nagyon sokfélék lehetnek, ezért a vizsgálat előtt javasolt belgyógyász szakorvossal konzultálni, illetve elvégeztetni egy hasi ultrahang vizsgálatot. Ezek a birtokában sokkal eredményesebben lehet az adott területre fókuszálni a CT vizsgálattal, hiszen minél pontosabb az iránydiagnózis, annál pontosabb lesz az ön lelete is.

Amennyiben erre nincs mód, és ultrahang felvétel nem áll rendelkezésre, úgy az általános szakmai protokoll szerint történik a vizsgálat.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

MILYEN ELŐKÉSZÍTÉS SZÜKSÉGES?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció, mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el. A hasi- és kismedencei vizsgálatok mindig éhgyomorra történnek, ezért a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni!

A hasi és kismedencei CT előtt kb. 1,5 óra alatt a belek elkülönítésére 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztani. Ennek üteméről munkatársunk tájékoztatja, kérjük, hogy ezt minden esetben pontosan tartsa be!

Előfordulhat, hogy az elfogyasztott nagy mennyiségű folyadék később esetleg ártalmatlan hasmenést okozhat.

MIKOR NEM VÉGEZHETŐ EL A VIZSGÁLAT?

A CT vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt alkalmazása kontraindikált, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet. Nagyon ritkán, kizárólag orvos szakmai indikációval, de csak bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk.

A vizsgálatnak nincs mellékhatása, a páciens nem érez semmit. A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálat nem végezhető el!

HOGYAN ZAJLIK A HASI ÉS KISMEDENCEI CT VIZSGÁLAT?

CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó, búgó hangot ad, de ettől nem kell megijedni.

A felvétel a rekeszkupola és a gát közötti területen történik. Natív felvétel esetén egy sorozat, kontrasztanyagos vizsgálat esetén két sorozatot felvétel készül – egy natív és egy a kontrasztanyag beadása után.

MIKORRA VÁRHATÓ AZ EREDMÉNY?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.