Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Vastagbéltükrözés

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az endoszkópos beavatkozások elvégzéséhez Koronavírus PCR teszt eredmény bemutatása szükséges, mely a beavatkozás napjától számított 2 munkanapnál nem korábbi. A szükséges covid tesztet klinikánkon is elvégezheti, de külső eredményt is elfogadunk.

Köszönjük, hogy Ön is vigyáz az egészségünkre!

Köszönettel:
Medicover

Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

A kolonoszkópia a vastagbél (és a vékonybél utolsó szakaszának, azaz a csípőbélnek vagy ileumnak) endoszkópos vizsgálati módszere. Az eljárás során a végbélnyíláson keresztül endoszkópot, egy saját fényforrással rendelkező hajlékony csövet vezetnek a vastagbélbe, melynek végén egy kamera található.

A kamera segítségével sokszoros nagyításban, egy monitoron jól látható módon vizsgálható a bél nyálkahártyája, valamint kisebb beavatkozások (biopszia, polip eltávolítás, vérzéscsillapítás) is könnyen elvégezhetők.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a vizsgálat?

A vastagbéltükrözés a teljes vastagbél, valamint a vékonybél utolsó szakaszának gyulladásos, daganatos elváltozásainak megállapítását teszi lehetővé.

Leggyakrabban az alábbi bélbetegségek diagnosztizálásában nyújt segítséget:

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

A vizsgálatot minden esetben gasztroenterológiai szakvizsgálat előzi meg, ahol a szakorvos a panaszok, illetve a kórelőzmény ismeretében rendelheti el azt, általában laborvizsgálatokkal kiegészítve.

Az alábbi tünetek tehetik indokolttá a vastagbéltükrözés elvégzését:

  • hasi fájdalom
  • véres széklet, illetve pozitív széklet vértesztet követően
  • tartós székrekedés
  • hasmenés
  • székelési habitus megváltozása

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vastagbél tükrözést megelőző napokban rostszegény diéta betartása szükséges, ennek pontos menetéről a vizsgálatot megelőzően részletes tájékoztatást adunk.

A vizsgálat minden esetben gyógyszeres előkészítést (hashajtó) igényel a vizsgálatot megelőző napon. Ennek menetéről esetmenedzserünk pontos tájékoztatást ad az időpont egyeztetésekor.

Délelőtti vizsgálat esetén a vizsgálatot megelőző napon már csak folyadék fogyasztása megengedett, délutáni vizsgálati időpont esetén pedig a megelőző nap déltől szükséges a szilárd táplálék elhagyása. Lehetőleg 3-4 liter folyadékot (hashajtó oldattól függően) fogyasszon: tea, szénsavmentes víz (kerülje a piros ételfestékeket, és a színezett gyümölcsteákat).

A vizsgálat előtt 2 órával már semmilyen folyadék fogyasztása nem javasolt.

Amennyiben a beavatkozás altatásban történik, kérjük, hogy a vizsgálat előtt 6 órával már ne fogyasszon semmit!

A vizsgálatot megelőző, valamint a vizsgálatot követő 24 órában ne fogyasszon alkoholt, és a vizsgálat napján ne dohányozzon, ne igyon kávét.

Vitaminokat, vaskészítményt a vizsgálat előtti napon- és a vizsgálat napján se vegyen be.

A magas vérnyomás, szívbetegség vagy egyéb krónikus betegségei miatt szedett gyógyszereit kevés vízzel beveheti a vizsgálatot megelőzően minimum 2 órával.

Cukorbetegség, illetve véralvadásgátló gyógyszer szedése esetén minden esetben egyeztessen kezelőorvosával is a vizsgálatot megelőzően.

A terápiás beavatkozások előtt szükséges a vérkép, vérzési és alvadási paraméterek ismerete (laboreredmények formájában), illetve véralvadásgátló szerek szedésének átmeneti felfüggesztése.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A tükrözés során a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal. A vizsgálat alatt, az orvos utasítására, asszisztensi segítséggel a hátára, esetleg jobb oldalra, illetve ritkán hasra is kell fordulnia a páciensnek. Az optikai eszközt csúszást elősegítő zselével vonja be a szakorvos, majd óvatosan a végbélbe vezeti azt. A vizsgálat során a bélnyílást levegő befújásával, illetve időnként víz bejuttatásával feltágítja. A bélszakasz átvizsgálása az eszköz lassú kihúzása mellett történik.

A vizsgálat alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt has puffadást, hasi görcsöket, a beleket borító hashártyalemezek feszülése miatt hasi fájdalmat érezhet a páciens. Azon pácienseknél, ahol hasi műtétek összenövéseket okoztak, ezek a panaszok gyakrabban jelentkeznek.

A vizsgálat során szövődményként bélátfúródás, a polip eltávolításának helyén vérzés léphet fel. Ez utóbbi általában endoszkópos úton ellátható, előbbi műtétet igényel.

A vizsgálat átlagosan 20-30 percig tart.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A vastagbél tükrözés invazív eljárás, ezért vannak esetek, amikor nem végezhető el a vizsgálat. A vizsgálat az alábbi esetekben ellenjavallt:

  • terhesség
  • véralvadási zavarok
  • bizonyos szívbetegségek
  • krónikus légzőszervi panaszok
  • vastagbél átfúródása
Medicover Endoszkópia

Mire számítsak a vizsgálat után?

Általánosságban elmondható, hogy az endoszkópos vizsgálat diagnosztikus értéke háttérbe szorítja a vizsgálattal járó esetleges kellemetlenségeket.

A vizsgálat előkészítésével összefüggő folyadékvesztés gyengeséget okozhat.

A vastagbéltükrözést általában bódításban végezzük, bódító-fájdalomcsillapító injekció segítségével. Ezt követően rövid megfigyelés, pihenés szükséges.

A bódító injekció alkalmazása miatt a páciens szigorúan csak kísérővel távozhat, illetve ebben az esetben gépkocsit vezetni, elektromos készülékekkel dolgozni, illetve alkoholt fogyasztani nem ajánlott 24 órán belül.

A vizsgálat során befújt levegő puffadást, feszülő érzést okozhat, ami idővel elmúlik és a levegő természetes úton távozik.

A kolonoszkópiát követően a beteg otthonába távozhat, a szokásos módon táplálkozhat, de további néhány órás pihenés és sok folyadék fogyasztása javasolt. Kerülje a megerőltető tevékenységeket. Amennyiben orvosa nem ad más javaslatot, akkor a megszokott napi tevékenység 6-12 órával később már végezhető.

Mikorra várható eredmény?

A vizsgálat befejezését követően a páciens azonnal leletet kap, amennyiben szövettani mintavétel is történt, annak eredménye 1-2 hét múlva várható.

A kapott lelet önmagában nem jelent diagnózist, a diagnózis felállításához és a kezelés meghatározásához minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő gasztroenterológust.

close-link