Diagnosztika érdeklődés: +36 1 465 3131

Vizsgálatok Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia)

Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia)

MI AZ MR ÉS HOGYAN MŰKÖDIK?

A kolonoszkópia a vastagbél szakaszának endoszkópiás vizsgálati módszere. Az eljárás során a végbélnyíláson keresztül egy hajlékony csövet vezetnek a vastagbélbe, melynek a végén egy kamera található.

A kamera segítségével sokszoros nagyításban, egy monitoron jól látható módon vizsgálható a bél nyálkahártyája, valamint kisebb beavatkozások is könnyen elvégezhetők.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Vastagbéltükrözés, Végbéltükrözés, Kolonoszkóp - Medicover Diagnosztika
Kolonoszkópos készülék

MIKOR VÉGEZNEK KOLONOSZKÓPIÁT?

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) indikációi a következők:

 hasi fájdalom,
 véres széklet,
 tartós szorulás,
 hasmenés,
 székelési habitus megváltozása,
 gyulladásos bélbetegség gyanúja,
 illetve vastagbélrák szűrővizsgálat részeként.

A vizsgálat során a diagnosztika mellett terápiás beavatkozás is történhet (polip-eltávolítás, vérzéscsillapítás, biopsziás mintavétel szövettani vizsgálat).

HOGYAN ZAJLIK A VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS?

A tükrözés során a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal. A vizsgálat alatt, az orvos utasítására, asszisztensi segítséggel a hátára, esetleg jobb oldalra, illetve ritkán hasra is kell fordulnia a páciensnek. Az eszközt csúszást elősegítő zselével kenjük be, majd óvatosan a végbélbe vezetjük. A vizsgálat során a bélnyílást levegő befújásával, illetve időnként víz bejuttatásával feltágítjuk.

A vizsgálat alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt has puffadást, hasi görcsöket, a beleket borító hashártyalemezek feszülése miatt hasi fájdalmat érezhet a páciens. Azon pácienseknél, ahol hasi műtétek összenövéseket okoztak, ezek a panaszok gyakrabban jelentkeznek.

A gyógyszeres előkészítés szédülést, hányingert, hányást, csuklást okozhat. A vizsgálat befejezését követően a páciens azonnal leletet kap, amennyiben szövettani mintavétel is történt, annak eredménye 1-2 hét múlva várható. Ha terápiás beavatkozás is történt, ennek kockázatától függően intézeti megfigyelés is szükséges lehet.

A vizsgálat során szövődményként bélátfúródás, a polip eltávolításának helyén vérzés jelentkezhet. Ez utóbbi általában endoszkópos úton ellátható, előbbi műtétet igényel.

Vastagbéltükrözés, Végbéltükrözés, Kolonoszkópia - Medicover Diagnosztikai Központ
Medicover Endoszkópos labor

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon!

Vastagbéltükrözés, Végbéltükrözés, Kolonoszkópos vizsgálat - Medicover Diagnosztika

ELŐKÉSZÜLETEK A VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS ELŐTT

A vizsgálat 3-4 napos étrendi (rost-, salakszegény étrend) és gyógyszeres előkészítést (hashajtó) igényel. Általában a vizsgálatot megelőző napon délben már csak üres leves fogyasztását javasoljuk, majd a hashajtó bevételét. Ez bármelyik megfelelő erősségű készítmény lehet, jelenleg a legelterjedtebb a ricinus (mely olajos állagánál fogva zavarhatja a megtekintést és sokaknál hányingert, hányást okozhat), az ízesített, receptköteles oldatok, illetve a foszfoszóda készítmények. Ezt követően nagy mennyiségű folyadék (víz, tea) bevitele javasolt a bél teljes kitisztítására.

A terápiás beavatkozások előtt szükséges a vérkép, vérzési és alvadási paraméterek ismerete (vérvétel), illetve véralvadásgátló (Syncumar, Marfarin) vérlemezke-gátló (Aspirin, Astrix) szerek szedésének átmeneti felfüggesztése.

A VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS UTÁN

A vastagbéltükrözést általában bódításban végezzük, bódító-fájdalomcsillapító injekció segítségével. Ezt követően rövid megfigyelés, pihenés szükséges.

A bódító injekció alkalmazása miatt a páciens szigorúan csak kísérővel távozhat, illetve ebben az esetben gépkocsit is tilos vezetni.

A kolonoszkópiát követően a beteg otthonában a szokásos módon lehet táplálkozni, de további néhány órás pihenés és sok folyadék fogyasztása javasolt, kerülje a megerőltető tevékenységeket. Amennyiben orvosától nem kap más javaslatot, akkor a megszokott napi tevékenység 6-12 órával később már végezhető.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon!

Vastagbéltükrözés, Gasztroszkópia vizsgálat - Medicover Diagnosztika
Vastagbéltükrözés, Végbéltükrözés, Kolonoszkópia - Medicover Diagnosztikai Központ

VESZÉLYES A VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS?

Képzett és tapasztalt szakorvos valamint jól felszerelt és modern műszerek alkalmazása esetén a kolonoszkópia egy biztonságos vizsgálat.

Nagyon ritkán előforduló szövődmény lehet a vastagbél sérülése, ill. falának kilyukadása (ami akkor fordulhat elő, amikor a bél falán lévő daganat vagy gyulladásos betegség miatt elvékonyodott).

Általánosságban elmondható azonban, hogy az endoszkópos vizsgálat diagnosztikus értéke háttérbe szorítja a vizsgálattal járó esetleges kellemetlenségeket.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon!