Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Has és kismedence MR vizsgálat

Has és kismedence MR vizsgálat

A has és kismedence MR vizsgálat alkalmával 2 régió vizsgálata történik egyidejűleg. A vizsgálat során a hasi zsigeri szervekről (vesék, máj, lép, hasnyálmirigy, hasi nyirokcsomó régiók) valamint a belső nemi szervekről (petefészek, méh, prosztata) és a húgyhólyagról készülnek részletes felvételek.

Az MR vizsgálat olyan képalkotó diagnosztikai eljárás, mely a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket az emberi testről.

A készülék által generált mágneses tér hatására a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakítja.

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a vizsgálat?

A hasi régió MR vizsgálatát leggyakrabban emésztőrendszeri megbetegedések kivizsgálása során kéri a gasztroenterológus szakorvos specifikus laboratóriumi, vagy egyéb képalkotó vizsgálatok mellett. A hasi MR pontos képet ad a hasi régió zsigeri szerveinek elváltozásairól, ami segíti a diagnózis felállítását és szükség esetén a műtéti beavatkozás elvégzését is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Többek közt alábbi emésztőrendszeri betegségek diagnosztizálásához nyújthat segítséget a vizsgálat:

Kismedence MR segítségével különböző nőgyógyászati és urológiai betegségek deríthetők fel:

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

A gasztroenterológus szakorvos abban az esetben kérheti has és kismedence MR vizsgálatot, ha a laborvizsgálati eredmények, illetve a hasi ultrahang, vagy a vastagbél tükrözés eredménye alapján nem egyértelmű a panasz oka.

Leggyakrabban az alábbi panaszok fennállása mellett kérheti a vizsgálatot a szakorvos:

Nőgyógyász szakorvos az alábbi panaszok fennállása esetén kérheti a vizsgálatot a laborvizsgálatok és ultrahang vizsgálat kiegészítéseként:

  • meddőség
  • fájdalmas menstruáció
  • vérzészavarok
  • ismeretlen eredetű alhasi és medencetáji fájdalom, görcsök esetén

Urológus szakorvos általában az alábbi panaszok esetén javasolja a vizsgálat elvégzését:

  • Nehezített, akadozó vizeletürítés
  • Csökkent vizeletsugár, éjszakai vizeletürítés
  • Vizeletvesztés (inkontinencia)
  • deréktáji fájdalom
  • alhasi fájdalom

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a panaszok függvényében gasztroenterológus, nőgyógyász, vagy urológus szakorvossal konzultálni.

A belek perisztaltikájának lassítása érdekében a vizsgálatot megelőzően 4-6 órával korábban már ne étkezzen. Ha a vizsgálat a gyomor és a bélrendszer működésére irányul, a vizsgálat előtti napon diétás étkezés és bő folyadékfogyasztás is szükséges lehet. Ennek szükségességét kezelőorvosa határozza meg.

A vizsgálathoz a közepesen telt húgyhólyag optimális, ez nők esetében segíti a méh megfelelő láthatóságát is a felvételeken.

A nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő implantátumokra, illetve ékszerekre, piercingekre is.

Kontrasztanyaggal történő vizsgálathoz minden esetben szükséges orvosi javaslat. A vizsgálatot megelőzően 6 órával már ne fogyasszon ételt.

A kontrasztanyag beadásának feltétele a megfelelő vesefunkciós érték (kreatinin és karbamid). Ehhez friss laboratóriumi lelet szükséges, de lehetőség van a helyszínen az MR operátor segítségével kreatinin gyorsteszt, illetve eGFR mérés elvégzésére is, mely ujjbegyből, szúrással vett vérmintából történik.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A hasi és kismedence MR vizsgálat hanyattfekvő helyzetben történik.

Az operátor felhelyezi a szükséges tekercseket, majd a vizsgálóágy beemeli Önt a mágneses csőbe.

Fontos, hogy a vizsgálat egyes részei során mozdulatlan maradjon, csak akkor változtathat testhelyzetén, ha az operátor engedélyt ad rá. A vizsgálat során folyamatosan tud kommunikálni munkatársunkkal a beépített mikrofonon és hangszórón keresztül, illetve a pánik gombot megnyomva meg is szakíthatja azt.

Az MR készülék zajos, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható a vizsgálat során, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

A has és kismedence MR 2 régiót vizsgál egyidejűleg, a tekercs áthelyezésével megszakítva összesen 75 percig tart.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Nem MR kompatibilis fém, implantátum, protézis (szívritmus szabályozó, ortopédiai fémanyag: csavar, lemez, szeg, drót), beültetett ízületi protézis, művégtag, beültetett defibrillátor, neurostimulátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok (pl.: klipek, érelzáró eszközök), fülészeti implantátumok, fém idegentest (pl.: lövedék, szilánk), egyéb elektronikus implantátumok) esetén a vizsgálat nem végezhető el. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak.

Ezért kérjük, hogy implantátum, beültetett fém, protézis esetén annak MR vizsgálatra való alkalmasságáról hozzáértő (beültetést végző szakorvos, intézmény) által hitelesített, írásbeli igazolást hozzon magával a vizsgálatra, melyen egyértelműen szerepel: az MR vizsgálóhelyiségbe való bevitelre, MR vizsgálat elvégzésére való alkalmasság és az eszközt, implantátumot érhető maximális mágneses térerősség (1,5 Tesla, 3 Tesla) megjelölése. Az implantátumról a vizsgálat előtt tájékoztassa a vizsgálatot végző személyt.

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén rossz vesefunkciós értékkel nem végezzük el a vizsgálatot.

A terhesség első trimeszterében az MR vizsgálat a fejlődő magzat fizikai hatásokra való nagyfokú érzékenysége miatt csak akkor végezhető el, ha az anya, vagy a magzat szempontjából elengedhetetlenül fontos, ebben az esetben is csak a radiológus és a klinikus egyeztetését követően. A terhesség további idejében is lehetőleg csak sürgősségi állapotokban végezzük el.

A zárt cső fix átmérője miatt 200 kg felett, illetve haskörfogattól függően nem tudjuk elvégezni a vizsgálatot.

Mire számítsak a vizsgálat után?

A has és kismedence MR vizsgálatnak a vizsgálatot követően nincs mellékhatása.

Az MR vizsgálathoz használt kontrasztanyag gadolínium alapú. Ritka esetben előfordulhat túlérzékenység, ami allergiás reakció formájában a kontrasztanyag beadását követően 20 percen belül jelentkezhet.

Mikorra várható eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 5 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

A diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés meghatározásához a vizsgálatról kapott lelettel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő gasztroenterológus, nőgyógyász, vagy urológus szakorvost.

close-link