Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Emlő MR vizsgálat

Emlő MR

Az emlő MR az emlőben már ultrahanggal, mammográfiával, vagy tomoszintézissel diagnosztizált daganatok további vizsgálatára alkalmazzák leggyakrabban, a komplex emlődiagnosztikai protokoll részeként.

Szűrésre ezt a diagnosztikai módszert nem javasolt használni, ugyanis az elváltozás típusa nehezebben azonosítható MR-el, mint más diagnosztikai eljárásokkal.

Az MR vizsgálat olyan képalkotó diagnosztikai eljárás, mely a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket az emberi testről.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A készülék által generált mágneses tér hatására a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakítja.

Kiválóan alkalmas az esetleges nyirokcsomó áttétek felkutatására, továbbá az emlő implantátumok esetleges sérüléseinek kizárására vagy bizonyítására.

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a vizsgálat?

Az emlő MR vizsgálatot leggyakrabban a komplex emlődiagnosztikai protokoll részeként, a már diagnosztizált emlődaganatok feltérképezésére, illetve emlő implantátumok állapotának ellenőrzésére rendeli el a szakorvos.

A vizsgálat különösen indokolt lehet mirigy-dús, denz emlő esetén, ha a korábbi vizsgálatokon nem vált egyértelműen elhatárolhatóvá az elváltozás.

Emlő MR segítségével nyomon követhető a terápia hatékonysága is.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Mivel az emlő MR vizsgálat szűrővizsgálati jelleggel nem javasolt, panaszmentesen és panasz esetén is először keressen fel szakorvost, aki az esetleges panasz jellege és a kórtörténet ismeretében a megfelelő vizsgálatot fogja javasolni.

Amennyiben felmerül a beültetett emlő implantátum sérülésének lehetősége, az emlő MR segíthet megállapítani annak pontos helyét és mértékét.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Az emlő MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt nőgyógyász szakorvossal, illetve implantátum esetén a műtétet végző szakorvossal konzultálni.

A vizsgálatot a szervezetben zajló hormonális változások miatt a menstruációs ciklus 5. és 15. napja között javasolt elvégezni.

A natív vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Fontos tudni azonban, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő implantátumokra, illetve ékszerekre, piercingekre is.

Kontrasztanyaggal történő vizsgálathoz minden esetben szükséges orvosi javaslat. A vizsgálatot megelőzően 6 órával már ne fogyasszon ételt.

A kontrasztanyag beadásának feltétele a megfelelő vesefunkciós érték (kreatinin és karbamid). Ehhez friss laboratóriumi lelet szükséges, de lehetőség van a helyszínen az MR operátor segítségével kreatinin gyorsteszt, illetve eGFR mérés elvégzésére is, mely ujjbegyből, szúrással vett vérmintából történik.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az emlő MR vizsgálat hason fekve történik. Az emlők speciális, ehhez a vizsgálathoz kialakított mágneses tekercsre kerülnek. A tekercs nem nyomja össze az emlőt, semmilyen kellemetlenséggel nem jár. A kezek a vizsgálat során előre nyújtott helyzetben helyezkednek el. Az előkészítés után a vizsgálóágy beemeli Önt a mágneses csőbe.

Fontos, hogy a vizsgálat egyes részei során mozdulatlan maradjon, csak akkor változtathat testhelyzetén, ha az operátor engedélyt ad rá. A vizsgálat során folyamatosan tud kommunikálni munkatársunkkal a beépített mikrofonon és hangszórón keresztül, illetve a pánik gombot megnyomva meg is szakíthatja azt.

Az MR készülék zajos, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható a vizsgálat során, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

Mire számítsak a vizsgálat után?

Az emlő MR vizsgálatnak a vizsgálatot követően nincs mellékhatása.

Az MR vizsgálathoz használt kontrasztanyag gadolínium alapú. Ritka esetben előfordulhat túlérzékenység, ami allergiás reakció formájában a kontrasztanyag beadását követően 20 percen belül jelentkezhet.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Nem MR kompatibilis fém, implantátum, protézis (szívritmus szabályozó, ortopédiai fémanyag: csavar, lemez, szeg, drót), beültetett ízületi protézis, művégtag, beültetett defibrillátor, neurostimulátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok (pl.: klipek, érelzáró eszközök), fülészeti implantátumok, fém idegentest (pl.: lövedék, szilánk), egyéb elektronikus implantátumok) esetén a vizsgálat nem végezhető el. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak.

Ezért kérjük, hogy implantátum, beültetett fém, protézis esetén annak MR vizsgálatra való alkalmasságáról hozzáértő (beültetést végző szakorvos, intézmény) által hitelesített, írásbeli igazolást hozzon magával a vizsgálatra, melyen egyértelműen szerepel: az MR vizsgálóhelyiségbe való bevitelre, MR vizsgálat elvégzésére való alkalmasság és az eszközt, implantátumot érhető maximális mágneses térerősség (1,5 Tesla, 3 Tesla) megjelölése. Az implantátumról a vizsgálat előtt tájékoztassa a vizsgálatot végző személyt.

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén rossz vesefunkciós értékkel nem végezzük el a vizsgálatot.

A terhesség első trimeszterében az MR vizsgálat a fejlődő magzat fizikai hatásokra való nagyfokú érzékenysége miatt csak akkor végezhető el, ha az anya, vagy a magzat szempontjából elengedhetetlenül fontos, ebben az esetben is csak a radiológus és a klinikus egyeztetését követően. A terhesség további idejében is lehetőleg csak sürgősségi állapotokban végezzük el.

A zárt cső fix átmérője miatt 200 kg felett, illetve haskörfogattól függően nem tudjuk elvégezni a vizsgálatot.

Mikorra várható eredmény?

Az elkészült felvételt radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

A diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés meghatározásához a vizsgálatról kapott lelettel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

close-link