Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Fekvőkerékpáros stressz echokardiográfia (terheléses szívultrahang)

Fekvőkerékpáros stressz echokardiográfia

A fekvőkerékpáros stressz echokardiográfia egy olyan kardiológiai diagnosztikai eljárás, amelynek segítségével a szív működését lehet elemezni fizikai terhelés (kerékpározás) alatt szívultrahang segítségével.

Más alternatív tesztekhez képest előnye, hogy a hagyományos terheléses EKG-nál jóval megbízhatóbban mutatja ki a szív vérellátása szempontjából jelentős koszorúér-betegséget. Az európai szakmai ajánlások alapján, ha rendelkezésre áll, prioritást élvez a hagyományos terheléses EKG-val szemben. További előnye a stressz echokardiográfiás vizsgálatnak, hogy a kerékpáros terhelés a különböző gyógyszeres terhelési eljárásokkal (dobutamin, adenozin) összehasonlítva teljesen fiziológiás, a gyógyszerek mellékhatásaitól mentes terhelést jelent, emiatt rendkívül biztonságos, alacsony rizikójú vizsgálat. Ezen felül a terheléses szív ultrahang vizsgálat mellett szól, hogy az izotópos képalkotó eljárásokkal, valamint a coronaria (koszorúér) CT-vel ellentétben nem éri a szervezetet sugárterhelés.

urologus-urologia-szakrendeles-1536x1025

Milyen típusú betegségek diagnosztizálását segíti a stressz echokardiográfia vizsgálat?

Kardiológusa fontosnak tarthatja a vizsgálat elvégzését, amennyiben a szívműködés terhelés alatti vizsgálatára van szükség.

Feltételezett vagy ismert koszorúér-betegség esetén:

 • Mellkasi panaszai miatt koszorúér-betegség gyanúja merült fel
 • Elvégzett terheléses EKG-ja alapján nem lehetett biztosan sem megerősíteni, sem kizárni a koszorúér-betegséget
 • Nyugalmi EKG-ján olyan EKG eltérés van, amely miatt a terheléses EKG nem lenne értékelhető, így terheléses képalkotó vizsgálat szükséges
 • Az elvégzett koronária (koszorúér) CT nem tudta biztosan megítélni egy adott szűkület klinikai jelentőségét
 • Korábban szívkatéteres stent beültetésen vagy koszorúér bypass műtéten átesett betegek kiújuló mellkasi panasza esetén a terheléses képalkotó vizsgálat előnyben részesítendő a terheléses EKG-val szemben

Egyéb indikációk:

 • Közepes-súlyos határán lévő súlyosságú billentyűbetegsége van nyugalmi szívultrahangon
 • Terhelésre nehézlégzés / fulladás jelentkezik, melynek okát nyugalmi vizsgálatokkal nem sikerült tisztázni
 • Egy bizonyos, a bal kamrai izomzat jelentős fokú megvastagodásával járó szívizombetegségben (ún. hypertrophiás cardiomyopathia) ha terhelésre nehézlégzés jelentkezik, de a nyugalmi szívultrahangon nincs a bal kamrának nehezített kiáramlása, meg kell vizsgálni, hogy terhelés alatt ez hogyan változik

Hogyan készüljön a stressz echokardiográfia vizsgálatra?

A terheléses echokardiográfiás vizsgálat előkészületekkel, adminisztrációval együtt körülbelül 60 percet vesz igénybe.

A vizsgálatra hozza magával az alapszintű kardiológiai vizsgálatok eredményeit, valamint, ha korábban történt a szív koszorúereiről (koronáriákról) képalkotó vizsgálata (szívkatéteres vizsgálat, coronaria CT) kérjük hozza magával azokat a leleteket is!

Speciális előkészületek:

 • Hozzon magával kényelmes, sportoláshoz alkalmas ruházatot és cipőt.
 • Amennyiben gyógyszert szed (különös tekintettel az ún. béta-blokkolókra), konzultáljon kezelőorvosával arról, hogy a vizsgálatok előtt ezeket beveheti-e. (Az esetek nagy részében ahhoz, hogy a kívánt pulzust a vizsgálat során elérjük, a béta-blokkolókat a vizsgálat előtt 24-48 órával ki kell hagyni. A nem béta-blokkoló típusú vérnyomáscsökkentőit és egyéb gyógyszereit azonban mindenképp vegye be, mert túl magas nyugalmi vérnyomás esetén nem tudjuk a tesztet elvégezni.)
 • A vizsgálat napján ehet-ihat, ahogyan máskor is, folyadékot fogyasszon bőségesen, de a vizsgálat előtt 1-2 órával már ne fogyasszon nagyobb mennyiségű ételt.

Hogyan zajlik a stressz echokardiográfia vizsgálat?

A fekvőkerékpáros stressz echokardiográfia során a páciens egy speciális, kissé hátra és oldalra döntött eszközön kerékpározik. A terhelés fokozatosan, 2-3 percenként nehezedik, ezzel párhuzamosan a beteg pulzusa és vérnyomása -mint minden fizikai terhelés során- emelkedik. A terhelés addig tart, amíg a beteg pulzusa eléri a kívánt, életkortól függő célértéket.

A terhelés során a vizsgáló orvos -folyamatos EKG- és vérnyomásellenőrzés mellett- több alkalommal (a terhelés előtt, alacsony és maximális terhelés mellett, valamint a terhelés után) szívultrahang felvételeket készít.

Mit vizsgál a kardiológus a stressz echokardiográfia vizsgálat során?

A stressz echokardiográfia során kardiológus egyrészt vizsgálja a bal kamrai szívizomzat különböző részeinek összehúzódását, mely alapján indirekt módon tud következtetni arra, hogy van-e bal kamrai szívizomzat ellátásáért felelős három koszorúér bármelyikén jelentős fokú szűkület.  Ennek megléte esetén ugyanis a terhelés az adott területen oxigénhiányt provokálhat, emiatt az adott érhez tartozó bal kamrai szívizomzat vastagodása, összehúzódása csökken.

Másrészt áramlásokat mér a szív bizonyos részein, billentyűin keresztül, mely alapján a billentyűk terhelés közbeni működését, valamint a szíven belüli nyomás- és áramlásviszonyokat tudja megítélni terhelés közben.

Fekvőkerékpáros stressz echokardiográfia vizsgálat eszközei
canva-photo-editor (1)

Milyen esetben nem ajánlott a vizsgálat elvégzése?

A következőkben felsoroljuk, hogy milyen meglévő betegségek vagy alkati sajátosságok esetén nem ajánlott a fekvőkerékpáros stressz echokardiográfia vizsgálat elvégzése.

 • Bizonyos esetekben alkati sajátosságoknál fogva (mellkas deformitás, súlyos tüdőbetegségek, extrém fokú elhízás esetén) nem lehetséges jó minőségű (diagnosztikus) felvételeket készíteni a szívről ultrahanggal. Ilyenkor a terheléses szívultrahang vizsgálat nem az optimális eljárás, ezért is különösen fontos, hogy az alap kardiológiai kivizsgálás során arról is meggyőződjünk, hogy a szív minden irányból jól vizsgálható a mellkasfalra helyezett ultrahangfejjel
 • Olyan mozgásszervi betegségek esetén (pl. térdízületi problémák), amelyek miatt a megfelelő terhelési szintet kerékpározás során nem tudja a beteg elérni
 • Bizonyos permanensen fennálló ritmuszavarok (konzultájon kardiológusával)
 • Kezeletlen magasvérnyomás-betegség esetén
 • Ha közvetlenül a vizsgálat előtt mért vérnyomás jelentősen emelkedett (>180/110 Hgmm)
 • Láz vagy hőemelkedés esetén
 • Akut vagy szubakut (közelmúltban lezajlott) fertőzéses megbetegedések esetén
 • Szívizom- vagy szívburokgyulladás esetén

Milyen megelőző vizsgálatok szükségesek a stressz echokardiográfia vizsgálat előtt?

Mivel a terheléses szívultrahang egy speciális, konkrét klinikai kérdésre választ kereső vizsgálat, így a vizsgálatot meg kell előzzék bizonyos alapszintű kardiológiai vizsgálatok (minimum: nyugalmi EKG + kardiológiai konzultáció + részletes, nyugalmi szív ultrahang vizsgálat).

A Medicover betegei számára ezen vizsgálatokat a ’Kardiológia Start’ vizsgálatcsomag tartalmazza.

Más intézetből érkező vizsgálatkérés esetén a máshol elvégzett alapszintű kardiológiai vizsgálatok (EKG + konzultáció + szív ultrahang) mellé a küldő kardiológus által feltett klinikai kérdést tartalmazó beutaló is szükséges.

Mikorra várható a vizsgálat eredménye?

A vizsgálatot követően a vizsgálatot végző orvos kiértékeli a terheléses szívultrahang vizsgálat rögzített képanyagát és a terhelés alatt folyamatosan rögzített terheléses EKG-t, a leletet a vizsgálat után közvetlenül megkapja.

close-link