Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Terhességi ultrahang vizsgálat

Terhességi ultrahang csak Medicover Várandósgondozás csomaggal rendelkező, biztosított ügyfeleink részére érhető el.

Mi a terhességi ultrahang?

A terhességi ultrahang vizsgálat elsődleges célja, hogy minél előbb és minél nagyobb pontossággal kiszűrje a magzati rendellenességeket, valamint az anya egészségi állapotára is fényt derítsen.

A fennálló terhesség bizonyítására leghamarabb a havi menstruációs vérzés kimaradását követő második hétben kerülhet sor, amennyiben az otthon elvégzett terhességi teszt pozitív eredményt mutatott.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A rendszeres képalkotó vizsgálatok alkalmával nyomon tudjuk követni a magzat érettségét, méretének változásait, a méhen belüli elhelyezkedését, idővel megtudjuk állapítani a nemét, és az esetleges fejlődési rendellenességeket is kitudjuk szűrni.

Milyen területeket vizsgál a terhességi ultrahang?

A terhességi ultrahang vizsgálat során (amely történhet hüvelyi- valamint hasi ultrahang formájában egyaránt) megvizsgáljuk az összes kismedencei szerv egészségi állapotát (a méhet, a petefészkeket valamint a petevezetékeket).

Mit érdemes tudni a terhességi ultrahang vizsgálatról?

Hüvelyi ultrahangot alkalmazunk a kismedencében lévő elváltozások diagnosztizálására, és ezzel egyidőben a hasi ultrahang használatával a kismedencén kívűli eltéréseket fedezhetjük fel.

Mindkét vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem jár sugárterheléssel, nincs magzatkárosító hatása.

Hogyan zajlik a terhességi ultrahang?

Az első ultrahang vizsgálatot hüvelyi úton végezzük a terhesség megállapítására annak 5-10. hete között. A vizsgálat célja a terhesség méhen belüli voltának biztos igazolása, a magzatok számának megállapítása, a terhesség idejének pontos meghatározása.

A második vizsgálat a terhesség 12-13. hetében történik, fejlődési és kromoszóma rendellenességekre utaló jelek felismerése.

A harmadik vizsgálatra a terhesség 18. hetében kerül sor, amelyet hasfalon keresztül végzünk. A magzati koponya, mellkas, szív, hasi szervek, gerincoszlop és végtagok vizsgálata mellett sor kerül a méhlepény és a magzatvíz mennyiségének megállapítására is.

Kérjük, hogy a 12-18. héten elvégzett ultrahang vizsgálaton korábban kapott, és már kitöltött kérdőívet mindenképpen hozza magával!

A negyedik ultrahang vizsgálat a 30. héten történik. Ekkor a magzat megfelelő fejlődésének nyomon követése, illetve a később észlelhető rendellenességek kiszűrése a cél.

Az utolsó vizsgálatot a terhesség 36. hetében végezzük, célja a szülési rizikócsoport kiszűrése a szülésvezetés megtervezése céljából: a magzat méhen belüli helyzetének, várható súlyának meghatározása, illetve a lepény és a magzatvíz vizsgálata.

terhessegi-ultrahang-vizsgalat

Mit tudhatunk meg a terhességi ultrahang vizsgálatból?

  •  a magzat méretét,
  •  a magzat súlyát,
  •  meghatározható a magzat kora,
  •  kiszűrhetőek a fejlődési rendellenességek,
  •  kiszűrhetőek a kismama szervezetében lévő rendellenességek is,
  •  meghatározható a méhlepény helye és állapota,
  •  kimutatható az ikerterhesség,
  •  pontosan kimutatható a magzat és a méhlepény helye, a magzatvíz vizsgálata előtt.

Hogyan készüljön a terhességi ultrahang vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel speciális előkészületeket. Hüvelyi ultrahang esetén az ürített húgyhólyag, hasi ultrahang esetén pedig a telt húgyhólyag segíti az ultrahang vizsgálatot végző szakember munkáját. Mindazonáltal a vizsgálatot megelőzően célszerű előre tisztázni a vizsgálatot elrendelő orvossal, hogy telt vagy üres húgyhólyaggal érkezzen-e a vizsgálatra.

close-link