Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

MR vizsgálatok

Mi az MR vizsgálat és hogyan működik?

Az MR vizsgálat olyan képalkotó diagnosztikai eljárás, mely a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket az emberi testről.

A készülék által generált mágneses tér hatására a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakítja.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

MR vizsgálat

A Medicover Diagnosztikai Központjaiban zárt, de rendkívül rövid csővel működő berendezéseket használunk, amelyek az átlagnál 10 centiméterrel szélesebb, 70 cm átmérőjűek, ezzel hozzájárulva a bezártság érzet csökkentéséhez.

Magyarországon legtöbbször 0,5-1,5 Tesla erősségű MR gépeket alkalmaznak, ami egy átlag hűtőmágnesnél 150-szer erősebb. A mágnes erőssége befolyásolja a felvételek minőségét, minél erősebb, annál élesebb kép nyerhető a vizsgált szervekről és szövetekről.

A diagnosztikai központjainkban a 2016 óta működő 1,5 Tesla erősségű Siemens Magnetom Aera berendezések kiválóan alkalmasak részletes, nagy felbontású felvételek készítésére, a diagnózis pontos meghatározására.

Mikor szükséges MR vizsgálat?

Az MR fájdalom- és mellékhatás mentes vizsgálat, melynek nincsen az emberi szervezetre káros hatása, mégis precíz képet ad a vizsgált területről, szervről így elősegítve a pontos kórmeghatározást.

Nagy felbontása miatt kiválóan alkalmas a központi idegrendszer (agygerincvelő, sella vagy agyalapi mirigy MR) problémáinak feltárására, stroke, szív és érproblémák, trombózis diagnosztizálására, a gerinc (nyakihátilumbális vagy ágyéki) és az ízületek (váll, könyök, csípő, térd, boka), mellkas, a hasi lágyrész (izmok, erek, zsírszövet, kötőszövet) és a has és kismedence, sacrum (csípő-keresztcsont), illetve az emlő és a nyaki lágyrészek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, nyirokcsomók, nyálmirigyek, erek, izmok) vizsgálatára, valamint a szem elváltozásainak (orbita MR) diagnosztizálására. Diagnosztikai központunkban lehetőség van teljest test MR vizsgálatra is. Kontrasztanyagos MR vizsgálatot csak írásos orvosi javaslat alapján végzünk.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést. Ugyanakkor, ha kontrasztanyagos MR vizsgálat szükséges, fontos, hogy éhgyomorra érkezzen, tehát az időpont előtt 6 órával már ne fogyasszon ételt.

A kontrasztanyagos vizsgálat elvégzéséhez 1 hónapnál nem régebbi vesefunkció laborlelet szükséges, mely a vesék működését mutató keratinin és karbamid szint vizsgálatát is tartalmazza. Amennyiben Ön nem tud laboreredményt bemutatni, külön térítés ellenében lehetőség van egy gyors-teszt elvégzésére a vizsgálat előtt, mely ujjbegyből szúrással vett vérvétellel történik.

A vizsgálatot megelőzően, az időpontfoglaláskor kollégánk részletesen kikérdezi Önt a szervezetében esetlegesen előforduló fémről és egyéb, a vizsgálatot befolyásoló körülményről, illetve pontos tájékoztatást ad a vizsgálathoz szükséges dokumentumokkal (pl. orvosi javaslat) kapcsolatban.

Mi történik az MR vizsgálat során?

 • A vizsgálatot megelőző tájékoztatást követően az operátor bekíséri az MR vizsgálóba és megkéri, hogy helyezkedjen el a vizsgáló ágyon
 • Az operátor beállítja a vizsgálathoz szükséges testhelyzetet (a vizsgálat többnyire hanyatt fekvő pozícióban történik), felhelyezi a szükséges tekercseket, majd a vizsgálóágy beemeli Önt a mágneses csőbe
 • Fontos, hogy a vizsgálat egyes részei során mozdulatlanul maradjon, csak akkor változtathat testhelyzetén, ha az operátor engedélyt ad rá
 • A kivizsgálás átlagosan 30 percig tart (a több testájat érintő vizsgálatok, mint például a teljes gerinc MR, hosszabb időt igényelnek)
 • A vizsgálat során folyamatosan tud kommunikálni munkatársunkkal a beépített mikrofonon és hangszórón keresztül
 • A gép hangos zörejeit fülvédővel csökkentheti

Mikor szükséges kontrasztanyag adása?

kontrasztanyag egy paramagnetikus (az gép számára látható anyag), gyógyszernek minősülő vegyület melyet operátorunk közvetlenül a vénába fecskendez. A kontrasztanyagból testsúly kilogrammonként meghatározott mennyiséget használnak kollégáink, elkerülve ezzel a szervezet felesleges terhelését.

A kontrasztanyag segítségével könnyebben láthatóvá válik a lágyrészek és az erek állapota, pontosabb képet kaphatunk egy elváltozás helyzetéről, méretéről és típusáról. Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli – natív – vizsgálat, más vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők el. Ezt minden esetben kezelőorvosa, radiológusa határozza meg.

A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy megfelelő vesefunkciós értékkel rendelkezzünk, ezt akár egy friss laboratóriumi lelettel is lehet igazolni, de lehetőség van az MR/CT operátor segítségével egy kreatinin teszt , illetve eGFR mérés elvégzésére is, mely ujjbegyből szúrással vett vérvétellel történik.

Mik a vizsgálat előnyei?

 • Teljesen fájdalommentes
 • Nem jár sugárterheléssel, hiszen mágneses rezonancia alapú
 • Semmiféle hosszú távú káros hatása nincs a szervezetre
 • Szűrővizsgálatként is alkalmazható (pl. teljes test MR)
 • Pontosan feltérképezhető vele a kívánt terület, invazív beavatkozás nélkül

Kockázatos a vizsgálat?

 • A terhesség első trimeszterében elővigyázatosságból nem végezzük a vizsgálatot (bár a tudomány jelen állása szerint a mágneses rezonancia nem veszélyezteti a magzatot sem)
 • A mágneses rezonanciának nincs káros hatása az emberi szövetekre
 • A kontrasztanyag okozhat kisebb allergiás reakciót, mely rendkívül ritka és jól kezelhető. Az ilyen jellegű kockázat mérséklésére minden páciensünk előzetesen kérdőívet tölt ki, mely felméri az általános egészségi állapotot. Az operátor ez alapján határozza meg, hogy a vizsgálat elvégezhető-e.

Van mellékhatása a vizsgálatnak?

Az esetleges kontrasztanyag okozta allergiás reakción kívül a vizsgálatnak nincs mellékhatása. Allergiás reakció a kontrasztanyag beadásától számított 20 percen belül alakulhat ki, ezért rosszullét esetén azonnal jelezze azt a vizsgálatot végző operátornak. Személyzetünk képzett és felszerelt az ilyen jellegű mellékhatások kezelésére.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

 • A terhesség első trimeszterében
 • A vizsgálat sok esetben elvégezhető beültetett fém (pl. nem mágnesezhető fogászati implantátum) esetében is.
 • Ez alól kivétel a nem MR kompatibilis fém, implantátum, protézis (szívritmus szabályozó, ortopédiai fémanyag (csavar, lemez, szeg, drót), beültetett ízület protézis, művégtag, beültetett defibrillátor, neurostimulátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok (pl.: klipek, érelzáró eszközök), fülészeti implantátumok, fém idegentest (pl.: lövedék, szilánk), egyéb elektronikus implantátumok). Ezért kérjük, hogy implantátum, beültetett fém, protézis esetén annak MR vizsgálatra való alkalmasságáról hozzáértő (beültetést végző szakorvos, intézmény) által hitelesített, írásbeli igazolást hozzon magával a vizsgálatra, melyen egyértelműen szerepel: az MR vizsgálóhelyiségbe való bevitelre, MR vizsgálat elvégzésére való alkalmasság és az eszközt, implantátumot érhető maximális mágneses térerősség (1,5 Tesla, 3 Tesla) megjelölése. Az implantátumról a vizsgálat előtt tájékoztassa a vizsgálatot végző személyt.
 • Körülbelül 200 kg testsúly felett (haskörfogattól függően)
 • Kontrasztanyagos vizsgálatnál, amennyiben a vesefunkció eGFR értéke 45 ml /perc alatti, akkor a vizsgálatot nem végezzük el.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 5 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

close-link