Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Orrmelléküreg CT vizsgálat

MI A VIZSGÁLAT CÉLJA?

CT vizsgálat célja, hogy az orrmelléküregekben (arcüreg és homloküreg) zajló esetleges gyulladásos vagy egyéb folyamatokat kimutassa. Az orrmelléküreg CT felvételen láthatóak a melléküregek felszínén esetleg kialakult duzzanatok, polipok, daganatok.

Ezt a vizsgálatot leggyakrabban fül- orr- gégész szakorvos javaslatára végezzük, pl. orrsövényplasztika – légúti szűkület műtét (szeptoplasztika) esetén.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Orr melléküreg CT vizsgálat

MILYEN ELŐKÉSZÍTÉS SZÜKSÉGES?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció, mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el. A natív CT vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést. Kontrasztanyagot az orrmelléküreg CT vizsgálatakor nagyon ritkán kap a páciens, ennek ellenére javasoljuk, hogy a vizsgálat előtt 6 órával ne fogyasszon ételt. Aki eleve kontrasztanyagos vizsgálatra jön, annak tilos étkezni hat órával a vizsgálat előtt!

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni

HOGYAN ZAJLIK AZ ORRMELLÉKÜREG CT VIZSGÁLAT?

A CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó, búgó hangot ad, de ettől nem kell megijedni.

A vizsgálat az orr illetve az arc- és homloküreg  magasságában történik. Natív felvétel esetén egy sorozat, kontrasztanyagos vizsgálat esetén két sorozat felvétel készül – egy natív és egy a kontrasztanyag beadása után.

MIKOR NEM VÉGEZHETŐ EL A VIZSGÁLAT?

Minden CT vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt ez a vizsgálat is kontraindikált, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet.

Nagyon ritkán, kizárólag orvos szakmai indikációval (és bizonyos terhességi hét után) vizsgálunk várandósokat. Az arcüreg és homloküreg CT vizsgálatnak nincs mellékhatása, a kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálatot nem végezzük el!

MIKORRA VÁRHATÓ AZ EREDMÉNY?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Somatom X.Cite a Siemens Healthineers CT-készülék
close-link