Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Nyaki gerinc CT vizsgálat

Nyaki gerinc CT vizsgálat

A nyaki gerinc CT vizsgálat a gerinc csontjainak vizsgálatára szolgál; a nyaki szakaszról kap képet a szakember.

Látja a nyak csigolyái közti ízületeket, a csigolyák közti távolságokat, a csigolyatestek állapotát, szerkezetét, a csigolyanyúlványokat, illetve az esetleges csont degenerációkat.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A CT vizsgálat esetében a röntgensugarak áthaladnak a testen és különbözőképpen nyelődnek el az egyes szövetekben, szervekben. A szöveteken áthaladó sugarakat a röntgendetektor felfogja, az így kapott jeleket pedig a számítógép képpé alakítja. A vizsgálat segítségével láthatóvá válnak a daganatos, illetve kóros elváltozások, vérzések, belső sérülések, valamint gyulladások is.

Mivel a CT vizsgálat sugárzással jár, így a vizsgálat előtt minden esetben szükséges szakorvosi konzultáció, ahol a szakorvos a tünetek alapján mérlegeli, hogy indokolt-e a vizsgálat elvégzése. A sugárterhelés miatt CT vizsgálat csak orvosi javaslat alapján végezhető el.

nyaki-gerinc-mr-vizsgalata-medicover-diagnosztikai-kozpont

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a nyaki gerinc CT vizsgálat?

A nyaki gerinc CT vizsgálatot műtétek előtt, és után tarthatja indokoltnak elvégeztetni kezelőorvosa, valamint a következő betegségek diagnosztizálására is alkalmas lehet.

  • csontot érintő daganatos megbetegedések
  • csigolyák elcsúszása
  • traumás elváltozás
  • csontos részek egyéb elváltozásai

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Orvosa akkor tarthatja indokoltnak elvégeztetni a nyaki gerinc CT vizsgálatot, amennyiben önnek régóta fennálló (3 hétnél tovább), kezelésekre nem reagáló, úgynevezett krónikus fájdalom szindrómája van, amely daganatos betegséget jelezhet, esetleg sérülés érte, műtét előtt áll, vagy a beültetett protézis állapotát szeretné ellenőrizni orvosa.

Hogyan készüljön a nyaki gerinc CT vizsgálatra?

A vizsgálat előtt minden esetben konzultálni kell a kezelőorvossal, mivel a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi javaslatra végezhető el.

Amennyiben önnél kontrasztanyagos vizsgálatot rendel el a szakorvos, akkor vesefunkciós laboreredményekre is szükség van, mely a kreatinint és a karbamid értékeket mutatja. Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, a vizsgálatot megelőző 6 órában már nem szabad enni.

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni

Hogyan zajlik a nyaki gerinc CT vizsgálat?

A CT készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul fekszik, miközben a CT felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó hangot ad, amelytől nem kell megijedni. A vizsgálat közben a beteg nem érez fájdalmat.

Mikor nem végezhető el a nyaki gerinc CT vizsgálat?

  • Ez a vizsgálat röntgensugarakkal történik ezért terhesség alatt kontraindikált, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet. Nagyon ritkán, kizárólag orvos szakmai indikációval, de csak bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk CT-vel.
  • Kontrasztanyagos vizsgálatnál, amennyiben a vesefunkció eGFR értéke 45 ml /perc alatti, akkor a vizsgálatot nem végezzük el.
Radiológus

Mire számítson a vizsgálat után?

A lelet önmagában nem diagnózis. A vizsgálat után kérjük minden esetben keressen fel  szakorvost az eredménnyel.

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, néhány esetben felléphet allergiás reakció. Aki allergiás a jódra annál a vizsgálatot nem tudjuk ebben a formában elvégezni.

Mikorra várható a nyaki gerinc CT eredménye?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

close-link