Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Végtag CT vizsgálat

MI A VIZSGÁLAT CÉLJA?

A végtagok csontszerkezeti eltéréseinek és az ízületek degeneratív, csontos elváltozásainak vizsgálati módszere a végtag CT, ami alkalmas a sérülések okozta elváltozások és a csontdaganatok kimutatására is.

Végtag CT-t alkalmazunk a combcsont – femur –, a térd, a lábszár, a boka, a lábfej, a váll, a felkar, a könyök, az alkar, a csukló és a kéz vizsgálatára egyaránt.

Somatom X.Cite a Siemens Healthineers CT-készülék

MILYEN ELŐKÉSZÍTÉS SZÜKSÉGES?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció, mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el. Azonban a natív végtag CT vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést. Azonban érdemes úgy készülni, hogy indokolt esetben – ha az orvos szükségesnek tarja –, legyen lehetőség kontrasztanyag beadására. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni.

HOGYAN ZAJLIK A VÉGTAG CT VIZSGÁLAT?

A CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul fekszik, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó, búgó hangot ad, de ettől nem kell megijedni, a páciens nem érez semmit.

combcsont, a térd, a lábszár, a boka, és a láb CT mindig úgy történik, hogy a páciens lábbal befelé, hanyatt fekszik a készülékbe, keze pedig a mellkasán van.

váll, a felkar, a könyök, az alkar, a csukló, és a kéz CT esetén a páciens fejjel befelé, általában hason fekszik a készülékbem, mert a vizsgálandó végtagot a feje mellé kell kinyújtani.

VAN MELLÉKHATÁSA?

A vizsgálatnak nincs mellékhatása, a páciens nem érez semmit. A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálat nem végezhető el!

MIKOR NEM VÉGEZHETŐ EL A VIZSGÁLAT?

Ez a vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt nem javasolt, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet.

Nagyon ritkán (kizárólag orvos szakmai indokkal), bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk CT-vel.

MIKORRA VÁRHATÓ AZ EREDMÉNY?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Végtag csontok
close-link