Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Ágyéki gerinc CT vizsgálat

Ágyéki gerinc CT

Az ágyéki gerinc CT vizsgálat a gerinc alsó, ágyéki (lumbális vagy lumbosacralis) szakaszán elhelyezkedő csigolyák vizsgálatára szolgál. Segítségével a gerinc csontos elemei, a csigolyatest és a csigolyák közti részek vizsgálhatók.

A CT, azaz computer tomográfia egy speciális röntgen vizsgálat, mely a röntgensugarakat felhasználva készít anatómiailag pontos felvételeket az alsó gerinc szakaszról.

A komputertomográfia a csigolyákat pár milliméter nagyságú képszeletekre bontja, majd a készülék röntgensugarak kibocsátásával feltérképezi ezeket a szeleteket. A szöveteken áthaladó sugarakat a röntgendetektor felfogja, az így kapott jeleket pedig a számítógép képpé alakítja.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Somatom X.Cite a Siemens Healthineers CT-készülék

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a vizsgálat?

Leggyakrabban porckorongsérv (discus hernia) diagnosztizálására kéri a szakorvos, ugyanis a gerinc ezen szakaszán alakul ki leggyakrabban ez az elváltozás. A CT vizsgálat segítségével megítélhető a porckorongsérv és az ideggyök viszonya, mely a kezelés meghatározásánál játszik fontos szerepet. Ezen kívül műtét utáni kontrollvizsgálat során is javasolt CT felvétel készítése az érintett szakaszon.

Az ágyéki gerinc CT ezen felül az alsó gerinc szakasz számos más elváltozását is képes kimutatni, legyen az kopásos eredetű, vagy sérülésből eredő elváltozás. A CT felvétel segítségével diagnosztizálható a gerinccsatorna szűkület, a csontritkulás következtében kialakuló csigolya összeroppanás, csigolyacsúszás, a gerincferdülés, vagy a gerinc körül kialakult gyulladások.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

A szakorvos abban az esetben kérheti ágyéki gerinc CT vizsgálat elvégzését, ha a tünetek az alsó gerincszakaszban kialakult problémára utalnak. Leggyakrabban az alábbi panaszok jelezhetnek itt kialakult elváltozást:

  • akut derék fájdalom
  • gerinc menti fájdalom
  • kényszertartás
  • lábakba sugárzó éles fájdalom
  • zsibbadás a lábakban
  • érzészavar, érzéscsökkenés az alsó végtagon
  • alsó végtagokban kialakuló izomgyengeség
  • hirtelen kialakuló mozgászavar a lábakban (nem tudja mozgatni, járásképtelenné válik)
  • érzéscsökkenés, izomgyengülés a végbélnyílás környékén, széklettartási problémák

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Ágyéki gerinc CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges ortopéd szakorvossal, vagy gerinc specialistával konzultálni a panaszokat és a vizsgálati lehetőségeket illetően, ugyanis a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció alapján végezhető el.

A kontrasztanyag nélküli, natív CT vizsgálat nem igényel előkészületet. A kontrasztanyagos vizsgálat előtt 6 órával ne fogyasszon ételt, hogy a kontrasztanyag hatását semmi ne befolyásolja.

A kontrasztanyaggal történő vizsgálatok elvégzéséhez vesefunkciós laboreredményekre is szükség van, ugyanis csak a keratinin és karbamid értékek pontos ismeretében végezhető el a vizsgálat.

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során Ön végig a hátán fekszik a CT készülékhez tartozó ágyon, amely a vizsgálat alatt a felvételeket készítő széles gyűrű közepére emeli. A gyűrűben található érzékelő fej a vizsgálat során többször körbe fordul Ön körül, ami közben zúgó hangot ad.

A vizsgálat kb. 10-15 percet vesz igénybe, ez alatt végig mozdulatlanul kell feküdnie.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A vizsgálat során alacsony dózisú röntgensugárzás éri a szervezetet, ezért gyermekek számára, illetve terhesség alatt a CT vizsgálat elvégzése nem javasolt. Csak rendkívül indokolt esetben, orvosi javaslat alapján végezhető el.

Kontrasztanyaggal történő vizsgálat esetében a jód alapú kontrasztanyag összetevőivel szemben fennálló érzékenység esetén, pajzsmirigy problémák, valamint nem megfelelő vesefunkció esetén a vizsgálat nem végezhető el.

Mire számítsak a vizsgálat után?

Az ágyéki gerinc CT vizsgálatnak nincs mellékhatása, az alacsony dózisú röntgen sugárzás nem okoz panaszokat. A vizsgálat során, illetve azt követően Ön nem érez majd semmilyen kellemetlenséget.

A kontrasztanyag ritkán, de okozhat allergiás reakciót.

Mikorra várható eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

A diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés meghatározásához a vizsgálatról kapott lelettel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő ortopéd szakorvost, vagy gerinc specialistát.

close-link