Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

OCT vizsgálat

Mi az OCT és hogyan működik?

Az OCT, azaz az optikai koherencia tomográfiá vizsgálat olyan fejlett diagnosztikai eljárás, mely segítségével a szem mélyebb rétegei fájdalom és kellemetlenség nélkül vizsgálhatók.

Segítségével lehetőség nyílik a szem ideghártyájának vizsgálatára, megbetegedéseinek kiszűrésére, diagnosztizálására, illetve nyomon követésére. A vizsgálat során ún. koherens fény pásztázza át a szemfenék kijelölt területét, ami alapján részletes keresztmetszeti, “rétegfelvételek” készülnek a szemfenék és a látóideg vizsgált területéről.

Az eljárás alapját a koherens fény nyaláb jelenti, ami kis térrészben sűrűsödő, egységes frekvenciájú elektromágneses rezgések segítségével detektálja a szemfenék esetleges elváltozásait. E rezgések elemzése alapján a számítógép színkódolva jeleníti meg a leleten az idegrostok rétegeit, valamint az üvegtesti határhártyát.

A lelet segítségével jól követhető a diagnosztizált betegségek lefolyása és a kezelés hatékonysága pl. a cukorbetegség okozta elváltozások (makulopátia), valamint a zöldhályog és időskori makula degeneráció esetében.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mikor szükséges az OCT vizsgálat?

Szemész szakorvos dönti el a vizsgálat szükségességét, azonban ha az alább felsoroltak bármelyikében érintett, úgy szakorvosánál Ön is kérheti az OCT vizsgálatot:

  • szemfenék elváltozások, melyeket cukorbetegség idézett elő (makulopátia)
  • időskori makula degeneráció (AMD)
  • zöldhályog (glaucoma)
  • a makula egyéb megbetegedései

Miért nagyon fontos az OCT vizsgálat?

A dohányzás, elhízásmagas vérnyomás komoly kockázati tényezőknek bizonyulnak, de az 50 év felettieknek egyaránt érdemes évente részt venniük az OCT vizsgálaton. A makula degeneráció (azaz a sárgafoltot érintő elváltozások) az éleslátást támadja, és komoly életminőségbeli romlást okozhat. Ha ezek az elváltozások nem kerülnek időben felismerésre és tartósan kezeletlenül maradnak, végső soron akár látásvesztéshez is vezethetnek.

A zöldhályog (glaucoma) esetén felborul a csarnokvíz termelődése és annak elfolyása közti egyensúly, aminek következtében megnő a szemnyomás. Az így keletkezett kóros mechanizmus hatással van a látóidegfő vérellátására, és annak sejtjei elpusztulnak. A zöldhályog gyógyíthatatlan betegség, ám ha időben felismerésre kerül, nagyon jól kezelhető, így a jelentős látásromlás és a vakság is elkerülhető. A hangsúly a korai diagnosztizáláson van, amelyre az OCT vizsgálat tökéletes megoldást nyújt.

Hogyan zajlik az OCT?

A vizsgálat során fénysugarak pásztázzák végig a szemfenéki képleteket. A pupilla kitágítása a pontosabb vizsgálathoz időnként szükséges, hogy a fénysugarak könnyebben bejussanak a szem mélyebb rétegeibe.

Fontos, hogy a vizsgálat adott szakaszában mozdulatlanul, nyitott szemmel,  10-15 másodpercig pislogás nélkül egy pontra nézzen, fókuszáljon. A vizsgálatot végző szakember a vizsgálat során végig instrukciókkal látja el, hogy biztosan megfelelő eredményt érhessen el.

Amennyiben pupillatágító szemcsepp használatára van szükség, akkor a pupillatágítás hatóideje alatt a megtágított pupilla miatt főleg közelre homályos lesz a páciens látása.

Néhány óra (6-8 óra) alatt megszűnik a szemcsepp hatása és látása újra éles lesz a megfelelő korrekció mellett előbb távolra, majd közelre is. A vizsgálat fájdalmatlan, gyors, az Ön számára nem megterhelő.

Mit kell tenni az OCT vizsgálat után?

Az OCT vizsgálat után Ön semmiféle mellékhatást nem fog tapasztalni, az eljárás teljesen fájdalom és kockázatmentes. Amennyiben orvosa nem rendeli másképp, Önnek nincs több teendője.

A vizsgálatnak köszönhetően szemész orvosa pontos információkat kap az Ön szemét érintő esetleges elváltozásokról. Ezen információk birtokában pedig ha szükséges, javasolni tudja a megfelelő kezelési eljárást majd a betegség javulásának folyamatát is nyomon követheti.

close-link