Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Szív MR vizsgálat

MI A SZÍV MR?

A kardiovaszkuláris mágneses rezonanciás (MR) vizsgálat erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, valamint egy nagy teljesítményű számítógépet használ, hogy nagyon részletes álló- és mozgóképeket készítsen a szív különböző részeiről (szívüregek, szívbillentyűk, szívizom, szívburok) és annak környezetéről. Számos felvétel történik különböző szögekből a szívről, valamint a szívbe tartó és onnan kimenő erekről a vizsgálat során.  A rögzített képek segítségével látható és mérhető a szívműködés, valamint, hogy hogyan áramlik a vér az ereken és a szívbillentyűkön keresztül. Ez a fejlett diagnosztikai technológia részletes információkkal tud szolgálni az egyes szívbetegségek típusairól és súlyosságáról.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

1,5 T Siemens Magnetom Aera MR - Medicover Diagnosztikai Központ

MIKOR VAN SZÜKSÉG A VIZSGÁLATRA?

Kardiológus szakorvosa szív MR vizsgálatot kérhet, ha Önnek valamely, az alábbiakban felsorolt szívbetegsége van, vagy annak rizikója áll fenn:

 • szívelégtelenség
 • korábbi szívinfarktus okozta szívizom-károsodás
 • szívizomgyulladás
 • szívburokgyulladás
 • veleszületett szívbetegség
 • szívbillentyű probléma
 • szívizom betegség vagy tumor
 • egyéb térfoglaló elváltozás a szíven belül.

A szív MR hasznos lehet a pontos diagnózis meghatározásához szívizom megvastagodás, tágult jobb kamra, vagy csökkent bal kamrai pumpafunkció esetén. Első választandó teszt azon betegeknél is, akiknél tágult aorta (főverőér) miatt rendszeres utánkövetésre van szükségük.

A vizsgálat elvégzéséhez nem szükséges beutaló, azonban, ha bármilyen panasza van, a vizsgálat előtt minden esetben keressen fel kardiológus szakorvost, aki a panasznak leginkább megfelelő vizsgálati módot fogja javasolni.

MILYEN KOCKÁZATAI ÉS MELLÉKHATÁSAI LEHETNEK A VIZSGÁLATNAK?

 • A CT vizsgálattól eltérően az MR vizsgálat nem jár sugárterheléssel (az első trimeszter után biztonságosabb alternatíva az állapotos nőknek)
 • Gadolinium alapú kontrasztanyag alkalmazása esetén minimális az allergiás reakció kockázata. Ezek a reakciók általában enyhék. Gyakorlott MR operátorunk mindig rendelkezésre áll, hogy ilyen esetekben azonnali segítségnyújtásban részesítse a pácienst.

MI TÖRTÉNIK A SZÍV MR VIZSGÁLAT SORÁN?

A szív MR vizsgálat során a beteg végig a hátán fekszik egy mozgatható vizsgálóasztalon mely az MR készülék része. A feje és a lába alatt egy-egy párnát helyezünk el, hogy kényelmesen feküdjön. Miután az EKG elektródákat tappancsok segítségével rögzítettük a mellkasán, egy speciális vevő (tekercs) kerül a mellkasára. Ezután a vizsgálóasztal becsúszik az MR készülék belsejébe, mely egy mindkét végén nyitott cső.

A vizsgálat ideje alatt fülvédőket biztosítunk, melyek az MR készülék működési zaját csökkentik. Az MR operátorral a kommunikáció mindvégig biztosított.

A pontos és értékelhető eredmény érdekében nagyon fontos, hogy végig nyugodtan feküdjön.  A felvételek készítése közben légzési instrukciókat fog kapni, ami azt jelenti, hogy operátorunk bizonyos időközönként megkéri, hogy tartsa benn a lélegzetét egy kis ideig.

A legtöbb beteg esetében szükséges kontrasztanyag adása, mert a kontrasztos vizsgálat nagyon fontos többlet információkat biztosíthat a szívről és az erekről. A kontrasztanyag segítségével találhatjuk meg az infarktusos heget, határozhatjuk meg a szívizom életképességet, láthatunk kötőszövetes elfajulást lezajlott szívizomgyulladásban, különböző szívizombetegségekben vagy tárolási betegségekben, továbbá a szívet érintő tumorok valamint a szívburok érdemi vizsgálatánál is elkerülhetetlen adása.

A vizsgálat ára tartalmazza a kontrasztanyag árát, az alap vizsgálati protokoll során a natív felvételek mellett kontrasztos felvételeket is készítünk.

Kontrasztanyag áramlása (Forrás: http://mriquestions.com/)

A kontrasztanyag adásától két esetben tekintünk el:

 • rossz vesefunkciós érték (GFR<30)
 • a beteg kifejezett kérése esetén

Bár a kontrasztanyag nélküli (natív) szív MR vizsgálat is hasznos információkkal szolgálhat, számos előnye van egyéb képalkotó eljárásokkal szemben, azonban azt tudni kell, hogy natív vizsgálat során fontos információkat veszíthetünk, melyet adott esetben csak megismételt, kontrasztos vizsgálattal lehet pótolni.

Szív MR során gadolínium-alapú kontraszt anyagot használunk, melyet vénás injekció során juttat az operátor a szervezetbe. A kontraszt injekciónak az esetek többségében nincs semmilyen érezhető hatása a vizsgált személyre. Ha csecsemőt szoptat, akkor a kontrasztanyag gyártók azt javasolják, hogy az injekció után legalább 24 órára függessze fel a gyermek szoptatását.

HOGYAN KÉSZÜLJEK A SZÍV MR VIZSGÁLATRA?

 • A vizsgálati helységbe való belépés előtt minden fémtárgyat (kulcs, ékszer, óra, pénzérme) el kell távolítani, és minden fém zipzárral vagy egyéb fémes anyaggal rendelkező ruházatot kényelmes pizsamára vagy köntösre javasolt cserélni a vizsgálat idejére
 • Minden elektronikus tárgyat (mobiltelefon) és hitelkártyát el kell távolítani, mert az erős mágneses térben könnyen tönkre mehetnek
 • Kontrasztos vizsgálat előtt két órával ne fogyasszon ételt, mert a nagyon ritkán előforduló kontrasztanyag allergia kapcsán hányinger/hányás előfordulhat. Ugyanakkor a beteg folyadékot nyugodtan fogyaszthat és gyógyszereit beveheti
 • A vizsgálati idő 1,5 óra
MR vizsgáló
MR vizsgáló a Medicover Diagnosztikai Központjában

MIKOR NEM VÉGEZHETŐ EL A SZÍV MR?

Nem tudjuk a vizsgálatot elvégezni az alábbi esetekben:

 • A legtöbb típusú beültetett szívritmus szabályozóval (pacemaker) vagy defibrillátorral (ICD) rendelkező páciensek esetében
 • A fejen belüli fém sebészeti csatok (agyi aneurysma érklippek) esetén
 • Bizonyos típusú belső fül implantátumok esetén
 • Fém szemcsék a szemben vagy a koponyában
 • Amennyiben korábbi műtétekből adódóan beépített fémek vannak a beteg szervezetében, a vizsgálat előtt egyeztetés szükséges

Az MR készülék nagyon erős mágneses teret használ, amely részben károsíthatja a pacemaker vagy a defibrillátor működését, részben pedig elmozdíthat mindent ami fém.

A mellkasi drótvarrat, a csonttörések rögzítésére használt fémimplantátumok, mesterséges ízületek, koszorúér stentek és a legtöbb műbillentyű mellett az MR vizsgálat teljesen biztonságos, de a vizsgálat előtt leellenőrizzük az aktuális implantátumot.

A VIZSGÁLATOT NEHEZÍTŐ EGYÉB TÉNYEZŐK

Klausztrofóbia

Az MR vizsgálat során zárt, szűk alagútba vezeti be az alanyt a gép. Ez sokak számára kényelmetlen, bezártság érzést okozhat. A Medicover ugyan zárt, de rendkívül rövid csővel működő berendezést használ, ami az átlagnál 10 centiméterrel szélesebb átmérőjű, így, ha Ön klausztrofóbiás, akkor is nagy eséllyel meg tudjuk vizsgálni.

Ritmuszavarok

Ha önnek a vizsgálat alatt ritmuszavara van (pitvarfibrilláció, nagyon gyakori extraszisztolék) a vizsgálat minősége valószínűleg rosszabb lesz, így annak értéke korlátozott

MR kontrasztanyag

Az MR kontrasztanyagot a vese távolítja el a szervezetből a vizeletbe. Akiknek csökkent a vesefunkciója (ún. veseelégtelenség esetén) a vesék nem képesek eltávolítani a kontrasztanyagot a keringésből, amely nagyon ritkán egy Nephrogenic Systemic Fibrosis (NSF) nevű betegség kialakulásához vezethet.

Az NSF hegesedéshez és a bőr megvastagodásához vezethet a test különböző részein. Emiatt a vizsgálat előtt szükségünk lesz egy friss (1 hónapon belüli) vesefunkciós értékre (GFR), mert egy határérték alatt nem adható gadolíniumos kontraszt anyag.

MR lehetséges hatásai

Bár az MR vizsgálat biztonságos, az emberi szervezetre kimutatott káros hatása a tudomány jelen állása szerint nincs, azonban a terhesség első trimeszterében a vizsgálat a magzatot elképzelhető, hogy károsítja ezért ilyenkor igyekszünk elkerülni. Ha a teszt klinikailag nem sürgős, akkor érdemes várni vele a szülés utánig.

MIKORRA VÁRHATÓ EREDMÉNY?

Az elkészült felvételt kardiológus szakorvos véleményezi. Az eredmény 10 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

close-link