Szív MR vizsgálat

MI A SZÍV MR?

A kardiovaszkuláris mágneses rezonanciás (MR) vizsgálat erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, valamint egy nagy teljesítményű számítógépet használ, hogy nagyon részletes álló- és mozgóképeket készítsen a szív különböző részeiről (szívüregek, szívbillentyűk, szívizom, szívburok) és annak környezetéről. Számos felvétel történik különböző szögekből a szívről, valamint a szívbe tartó és onnan kimenő erekről a vizsgálat során.  A rögzített képek segítségével látható és mérhető a szívműködés, valamint, hogy hogyan áramlik a vér az ereken és a szívbillentyűkön keresztül. Ez a fejlett diagnosztikai technológia részletes információkkal tud szolgálni az egyes szívbetegségek típusairól és súlyosságáról.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

MIKOR VAN SZÜKSÉG A VIZSGÁLATRA?

Kardiológus szakorvosa szív MR vizsgálatot kérhet, ha Önnek valamely, az alábbiakban felsorolt szívbetegsége van, vagy annak rizikója áll fenn:

 szívelégtelenség
 korábbi szívinfarktus okozta szívizom-károsodás
 szívizomgyulladás
 szívburokgyulladás
 veleszületett szívbetegség
 szívbillentyű probléma
 szívizom betegség vagy tumor
 egyéb térfoglaló elváltozás a szíven belül.

A szív MR hasznos lehet a pontos diagnózis meghatározásához szívizom megvastagodás, tágult jobb kamra, vagy csökkent bal kamrai pumpafunkció esetén. Első választandó teszt azon betegeknél is, akiknél tágult aorta (főverőér) miatt rendszeres utánkövetésre van szükségük.

MILYEN KOCKÁZATAI ÉS MELLÉKHATÁSAI LEHETNEK A VIZSGÁLATNAK?

 A CT vizsgálattól eltérően az MR vizsgálat nem jár sugárterheléssel (az első trimeszter után biztonságosabb alternatíva az állapotos nőknek)
 Teljesen fájdalommentes
 Kontrasztanyag alkalmazása esetén minimális az allergiás reakció kockázata. Ezek a reakciók általában enyhék. Gyakorlott MR operátorunk mindig rendelkezésre áll, hogy ilyen esetekben azonnali segítségnyújtásban részesítse a pácienst.

MI TÖRTÉNIK A SZÍV MR VIZSGÁLAT SORÁN?

A szív MR vizsgálat során a beteg végig a hátán fekszik egy mozgatható vizsgálóasztalon mely az MR készülék része. A feje és a lába alatt egy-egy párnát helyezünk el, hogy kényelmesen feküdjön. Miután az EKG elektródákat tappancsok segítségével rögzítettük a mellkasán, egy speciális vevő (tekercs) kerül a mellkasára. Ezután a vizsgálóasztal becsúszik az MR készülék belsejébe, mely egy mindkét végén nyitott cső.

A vizsgálat ideje alatt fülvédőket biztosítunk, melyek az MR készülék működési zaját csökkentik. Az MR operátorral a kommunikáció mindvégig biztosított.

A pontos és értékelhető eredmény érdekében nagyon fontos, hogy végig nyugodtan feküdjön.  A felvételek készítése közben légzési instrukciókat fog kapni, ami azt jelenti, hogy operátorunk bizonyos időközönként megkéri, hogy tartsa benn a lélegzetét egy kis ideig.

A legtöbb beteg esetében szükséges kontrasztanyag adása, mely többlet információt biztosít a szívről és az erekről. Szív MR során gadolínium-alapú kontraszt anyagot használunk, melyet vénás injekció során juttat az operátor a szervezetbe. A kontraszt injekciónak az esetek többségében nincs semmilyen érezhető hatása a vizsgált személyre. Ha csecsemőt szoptat, akkor a kontrasztanyag gyártók azt javasolják, hogy az injekció után legalább 24 órára függessze fel a gyermek szoptatását.

A vizsgálati lelet nem lesz kész közvetlenül a vizsgálat után, mert a komplex adathalmaz elemzése hosszabb időt vesz igénybe.

Kontrasztanyag áramlása (Forrás: http://mriquestions.com/)

HOGYAN KÉSZÜLJEK A SZÍV MR VIZSGÁLATRA?

 A vizsgálati helységbe való belépés előtt minden fémtárgyat (kulcs, ékszer, óra, pénzérme) el kell távolítani, és minden fém zipzárral vagy egyéb fémes anyaggal rendelkező ruházatot kényelmes pizsamára vagy köntösre javasolt cserélni a vizsgálat idejére
 Minden elektronikus tárgyat (mobiltelefon) és hitelkártyát el kell távolítani, mert az erős mágneses térben könnyen tönkre mehetnek
 Kontrasztos vizsgálat előtt két órával ne fogyasszon ételt, mert a nagyon ritkán előforduló kontrasztanyag allergia kapcsán hányinger / hányás előfordulhat. Ugyanakkor a beteg folyadékot nyugodtan fogyaszthat és gyógyszereit beveheti
 Kontraszt nélküli vizsgálatnál nincs megkötés a vizsgálat előtti ételfogyasztás vonatkozásában

MR vizsgáló
MR vizsgáló a Medicover Diagnosztikai Központjában

MIKOR NEM VÉGEZHETŐ EL A SZÍV MR?

Nem tudjuk a vizsgálatot elvégezni az alábbi esetekben:

 A legtöbb típusú beültetett szívritmus szabályozóval (pacemaker) vagy defibrillátorral (ICD) rendelkező páciensek esetében
 A fejen belüli fém sebészeti csatok (agyi aneurysma érklippek) esetén
 Bizonyos típusú belső fül implantátumok esetén
 Fém szemcsék a szemben vagy a koponyában

 Amennyiben korábbi műtétekből adódóan beépített fémek vannak a beteg szervezetében, a vizsgálat előtt egyeztetés szükséges

Az MR készülék nagyon erős mágneses teret használ, amely részben károsíthatja a pacemaker vagy a defibrillátor működését, részben pedig elmozdíthat mindent ami fém.

A mellkasi drótvarrat, a csonttörések rögzítésére használt fémimplantátumok, mesterséges ízületek, koszorúér stentek és a legtöbb műbillentyű mellett az MR vizsgálat teljesen biztonságos, de a vizsgálat előtt leellenőrizzük az aktuális implantátumot.

Az MR kontrasztanyagot a vese távolítja el a szervezetből a vizeletbe. Akiknek csökkent a vesefunkciója (ún. veseelégtelenség esetén) a vesék nem képesek eltávolítani a kontrasztanyagot a keringésből, amely nagyon ritkán egy Nephrogenic Systemic Fibrosis (NSF) nevű betegség kialakulásához vezethet.

Az NSF hegesedéshez és a bőr megvastagodásához vezethet a test különböző részein. Emiatt a vizsgálat előtt szükségünk lesz egy friss (1 hónapon belüli) vesefunkciós értékre (GFR), mert egy határérték alatt nem adható gadolíniumos kontraszt anyag.

Bár az MR vizsgálat biztonságos, az emberi szervezetre kimutatott káros hatása a tudomány jelen állása szerint nincs, azonban a terhesség első trimeszterében a vizsgálat a magzatot elképzelhető, hogy károsítja ezért ilyenkor igyekszünk elkerülni.

Ha a teszt klinikailag nem sürgős, akkor érdemes várni vele a szülés utánig.

Az MR vizsgálat során zárt, szűk alagútba vezeti be az alanyt a gép. Ez sokak számára kényelmetlen, bezártság érzést okozhat.

A Medicover ugyan zárt, de rendkívül rövid csővel működő berendezést használ, ami az átlagnál 10 centiméterrel szélesebb átmérőjű, így, ha Ön klausztrofóbiás, akkor is nagy eséllyel meg tudjuk vizsgálni.

MIKORRA VÁRHATÓ EREDMÉNY?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.