Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

A kontrasztanyagról bővebben

A kontrasztanyagról bővebben

MI AZ A KONTRASZTANYAG?

A kontrasztanyag lényegében egy olyan vegyület, amit különböző diagnosztikai eljárásoknál (ultrahangröntgenCTMR) használnak azért, hogy pontosabb felvételt készíthessenek. A diagnosztikai módszertől függően különféle kontrasztanyagok léteznek, melyeket vagy vénán keresztül vagy szájon át juttatnak a szervezetbe.

MIKOR SZÜKSÉGES KONTRASZTANYAG ADÁSA?

Mindig a szakorvos dönti el, hogy az adott betegség, panasz kivizsgálására milyen módszereket rendel el. Kontrasztanyag adása nem szükséges minden esetben, ezért egyéni mérlegelést igényel. A kontrasztanyagok egyetlen fémes tulajdonságú kémiai elemet tartalmaznak, a gadolíniumot. Ilyen típusú fémallergia esetén a vizsgálat elvégzése kontraindikált lehet.

Általánosságban elmondható, hogy kontrasztanyagot lágyrészek, erek, bélrendszer vizsgálatánál alkalmaznak. Az erekben haladó kontrasztanyag szinte világít a diagnosztikai eszköz monitorján, így rendkívül pontosan meg lehet állapítani a probléma helyét és okát.

MIÉRT KELL LABORVIZSGÁLAT A KONTRASZTANYAGOS MR ÉS CT ELŐTT?

szakorvos célja minden esetben, hogy a lehető leghatékonyabb módszerrel, a páciens számára legkisebb megerőltetés mellett állítsa fel a diagnózist.

Ezért mindig, ha kontrasztanyag használatára kerül sor előzetes laborvizsgálat szükséges, mivel az megterhelést jelent a páciens szervezetére, főleg a vesékre.

Vannak bizonyos tényezők (mint például idős kor, krónikus vesebetegség, diabétesz) amik hajlamosabbá tehetnek a kontrasztanyagtól származó mellékhatásokra, következményekre. Mivel azonban nem mindenki tudja magáról, hogy a veséi 100%-osan működnek-e, ezért a Medicover szakorvosai minden esetben megelőző vizsgálatokkal igyekszik a minimálisra csökkenteni a kockázatokat.

VAN-E MELLÉKHATÁSA A KONTRASZTANYAGNAK?

Nagyon ritkán, de a kontrasztanyag beadásától számított kb. 20 percen belül kialakulhatnak allergiás reakciók, mint általános melegség érzés a testben, bőrpír, viszkető bőr, hányinger, hányás, nagyon ritkán légzési panaszok.

Kérjük, hogy rosszullét esetén azonnal szóljon a vizsgálatot végző operátornak. Személyzetünk képzett és felszerelt az ilyen jellegű mellékhatások kezelésére.

close-link