Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Hogyan csökkentsük bezártság érzésünket az MR vizsgálat során?

Hogyan csökkentsük bezártság érzésünket az MR vizsgálat során?

Egy MR vizsgálat senkinek sem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé, ami teljesen normális.

Azonban sokunk számára, hiába a jól megválasztott diagnosztika központ, az MR egyet jelent a legrosszabb rémálmunkkal. Bezárva lenni egy csőben, ahol nincs terünk mozogni még a legbátrabbaknak is kihívás. Klausztrofóbiásként gyakran találjuk magunkat abban a helyzetben, hogy inkább elkerülünk bizonyos élethelyzeteket, szituációkat, melyek potenciális félelmet kelthetnek bennünk, mintsem szembenézzünk velük.

Összegyűjtöttünk pár tanácsot, amit megfontolva talán az MR vizsgálat sem lesz olyan ijesztő, kellemetlen élmény:

1. Tudassa orvosával a félelmeit:

Mindenképpen jelezze orvosa felé, még a vizsgálat előtt, hogy klausztrofóbiája, pánikbetegsége van vagy egyszerűen szorong az MR-től. A vizsgálatot végző operátor így alaposan fel tudja készíteni arra, hogy mi vár Önre. Ha tudja, percről-percre, hogy mi történik majd Önnel, könnyebben átvészeli ezt az időt a gépben.

2. Legyen tisztában a modern-kor adta lehetőségekkel:

Sokszor még a régebbi idők emlékei keltik rosszhírét az MR vizsgálatoknak. Ma már sok helyen elérhetőek, nyitottabb, rövidebb és szélesebb átmérőjű csővel rendelkező gépek, melyekbe sokkal több természetes fény jut. Ez nagyban megkönnyíti a készülékben töltött időt.

3. Kérjen fülvédőt:

Ma már természetes, hogy ezzel a kis eszközzel megkönnyítik Önnek a vizsgálatot. Csak ráteszi a fülére és már nem is hallja az MR készülék adta hangos zörejeket.

4. Ne féljen támogatást kérni:

Kérje meg családtagjai, barátai valamelyikét, hogy kísérjék el a vizsgálatra. Nyugodtabb lesz, hogy szerettei támogatását élvezi a kivizsgálás alatt is.

5. Relaxáljon:

Persze, könnyű ezt mondani. Azonban tapasztalatok alapján, a figyelem elterelése sokat segíthet. Begyakorolhat egy hosszú mondókát, szöveget, verset, melyet majd végigmondhat a vizsgálat alatt, így erre fog koncentrálni. Pácienseinknek ez a módszer jól bevált. Megtanulhat egy rövidebb, egyszerű relaxációs technikát, mely az Ön későbbi életében is jól jöhet szorult helyzetekben.

6. Kérje, hogy rövidítsék le a vizsgálati időt:

fejlett MR-gépekben rövidebb idő alatt is részletes felvételeket lehet készíteni a vizsgált testrészről. Így akár hosszú percekkel is lerövidülhet a vizsgálati idő.

7. Hívja segítségül a természetet:

Ha úgy érzi, mindenképp szüksége van valamiféle külső hatásra is a nyugalom eléréséhez, szétnézhet a növényi-eredetű nyugtatók közt. Sokféle természetes, mégis hatásos szer létezik, mely segíthet ellazulni. Ha pedig ezek hatástalannak bizonyulnak, még mindig kérhet egy enyhe nyugtatót orvosától a vizsgálat idejére.

8. Tudja, hogy van lehetősége befejezni a vizsgálatot:

Talán furcsán hangozhat, de a bezártság-érzés egyik kiváltó oka sokszor az az érzés, hogy az adott helyzetben bizony nincs választásunk, nem tudjuk befolyásolni a körülményeket. Egyesek megnyugtatónak találják a tényt, hogy ez az MR vizsgálat esetében nem igaz. Ön kapni fog egy pánik-gombot, melyet megnyomva az operátor tudni fogja, hogy azonnal meg kell szakítania a vizsgálatot, és meg tudja nyugtatni Önt, hogy aztán rendben befejezhessék a folyamatot.

Emellett a készülék belsejében mikrofon és hangszóró is található, melyeken folyamatosan kommunikálhat a személyzettel, Ön sosem lesz magára hagyva félelmeiben.

close-link