Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

5 tévhit a kontrasztanyaggal kapcsolatban

5 tévhit a kontrasztanyaggal kapcsolatban

Medicover Kórházunkban gyakran kapunk kérdéseket ügyfeleinktől a kontrasztanyaggal kapcsolatban. Sokan tartanak a használatától és előfordul, hogy sajnos tévhitek is körbelengik a kontrasztanyagos vizsgálatokat. Számtalan különböző kontrasztanyag létezik, melyeket a modern orvostudomány használ, mindegyik más célt szolgál. Azonban a legismertebb anyagok azok, melyeket CT és MR vizsgálatoknál alkalmaznak a szakorvosok.

Gyakran, ha szervi elváltozásokat szeretnének vizsgálni, MR vagy CT vizsgálatot rendelnek el a szakorvosok. Azonban vannak olyan esetek, mikor a natív (tehát kontrasztanyag nélküli) vizsgálat nem elég, és orális vagy intravénás kontrasztanyag adása szükséges, hogy az eltérések jobban megfigyelhetőek legyenek.

A következőkben szeretnénk a leggyakoribb tévhiteket eloszlatni, hogy Önnek se kelljen félnie a közelgő MR vagy CT vizsgálatától.

1. A KONTRASZTANYAGTÓL KELLEMETLEN MELLÉKHATÁSOKAT FOG TAPASZTALNI

Fogok fejfájástól vagy egyéb, kellemetlen mellékhatástól szenvedni? Valószínűleg ez a leggyakoribb kérdés, amit kapunk ügyfeleinktől. Bár természetesen előfordulhatnak, a mellékhatások ritkábbak, mint gondolná. Elvétve, miután (szájon át és/vagy infúzión keresztül) megkapta a vizsgálathoz szükséges kontrasztanyagot melegségérzés öntheti el testét, bőre viszkethet, hányinger előfordulhat. Amint láthatja, ezek enyhe mellékhatások, melyeket a vizsgálatból származó várható haszon felülmúl. Medicover Kórházunkban azonban minden szükséges felszereléssel rendelkezünk, hogy ezeket az enyhe tüneteket is megszüntessük.

2. NEM VEHETI BE GYÓGYSZEREIT KONTRASZTOS VIZSGÁLAT ELŐTT

A vizsgálat típusától függően Ön kontrasztanyagot kaphat. Amennyiben ilyen vizsgálatra érkezik, az időpont előtt 4-6 órával már ne fogyasszon ételt, csak szénsavmentes ásványvizet. Ez azért szükséges, hogy az esetleges hányingert megelőzhessük. Emellett azonban a rendszeresen szedett gyógyszereit nyugodtan vegye be, de hozza magával a dobozukat, vagy a nevüket, hogy szakorvosát tájékoztassa. A kivételt a cukorbetegségre szedett gyógyszerek jelentik, ha Ön cukorbeteg konzultáljon szakorvosával a vizsgálat előtt.

3. A FELVÉTEL CSAK AKKOR LESZ MEGFELELŐ, HA KONTRASZTANYAGOT IS AD AZ ORVOS

Gyakran gondolják – tévesen – azt az emberek, hogy a kontrasztos és natív vizsgálat közül minden esetben a kontrasztanyaggal végzett a megfelelőbb. Az készít részletesebb képet, és anélkül nem diagnosztizálható az Ön betegsége. Szerencsére azonban ez nem minden esetben igaz. Rengetegszer elég a kontrasztanyag nélküli, egyszerű CT vagy MR vizsgálat, amiből világosan fény derül a problémára, és mielőbbi gyógyítása megkezdődhet.

4. UGYANAZT AZ ANYAGOT HASZNÁLJÁK MINDEN VIZSGÁLATHOZ

Mikor kontrasztos MR, CT, de akár röntgenre gondolunk, többségünk nem gondolja, hogy mindhez különféle anyagokat használnak a szakorvosok. Azonban mivel mindhárom előbb említett eszköz más működési mechanizmussal rendelkezik, más anyagok szükségesek ahhoz, hogy fokozzák az általuk készített felvétel minőségét. MR vizsgálatokhoz például gadolínium alapú anyagot juttatnak az Ön szervezetébe, mely paramágneses tulajdonságai miatt segíti a vizsgált testrész jobb láthatóságát. CT vizsgálathoz azonban legtöbbször jódtartalmú anyagot használnak.

5. BÁRKI ÁTESHET KONTRASZTANYAGOS CT VAGY MR VIZSGÁLATON

A kontrasztanyagos MR és CT vizsgálatok rendkívül hasznosak abból a szempontból, hogy szakorvosa megtalálhassa azt az elváltozást, ami az Ön problémáit okozza. Azonban nem mindenki alkalmas arra, hogy átessen ezeken a vizsgálatokon.

Mint minden egyéb gyógyszer, kémiai anyag, így a kontrasztanyag is járhat mellékhatásokkal, mely bizonyos betegségben szenvedőknél kizáró ok. Ha Ön például cukorbeteg, pajzsmirigy vagy vese problémái vannak, mindig kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a vizsgáltból származó haszon ellensúlyozza-e a negatívumokat.

Diagnosztikai Központunkban ezért minden kontrasztanyagos vizsgálatot vérvétel előz meg, melyből szakorvosaink ellenőrizni tudják, hogy megfelelő-e az Ön egészségi állapota a kivizsgáláshoz.

close-link