Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Mit jelent a több szeletes CT vizsgálati technológia?

Mit jelent a több szeletes CT vizsgálati technológia?

Gyakran merül fel az a kérdés a páciensekben a CT készülékek kapcsán, hogy egyáltalán mit is jelent a „szelet”, illetve mi a jelentősége a szeletek számának a vizsgálat során. Az alábbi rövid összefoglalóban többek között ezen kérdések megválaszolásával igyekszünk átfogó képet nyújtani a több szeletes CT szkennerekről.

MIT ÉRDEMES TUDNI A TÖBB SZELETES CT KÉSZÜLÉKEKRŐL?

Az első több szeletes CT szkennert, amely képes volt ugyanabban a síkban több irányból is átvilágítani és úgynevezett szeletekre (kezdetben 4 szelet) bontani a testet, 1998-ban alkalmazták. Azóta a technológia fejlődésének köszönhetően a kutatóintézetekben már 320 szeletes CT készülékeket is alkalmaznak.

MIT JELENT A „SZELET” A CT VIZSGÁLAT ESETÉBEN?

Képzeljünk el egy kenyeret, amit felszeletelünk. A CT vizsgálat során a készülék a testet ehhez hasonlóan úgynevezett szeletekre bontja, melyekről 2 dimenziós képeket készít, amit aztán a számítógép alakít át 3 dimenzióssá. Ezeken a kifejezetten részletes képeken megjelennek a csontok, a lágyszövetek, a szervek és a véredények. A több szeletes CT technológia lehetővé tette, hogy a betegségek felismerése az alapos vizsgálatnak és a részletgazdag felvételeknek köszönhetően minél gyorsabban és hatékonyabban történjen meg.

MI A KÜLÖNBSÉG A 4, 6, 12, ILLETVE A 16 SZELETES CT KÉSZÜLÉKEK KÖZÖTT?

A magasabb szeletszámú CT szkenner használatával lerövidül a vizsgálati idő, illetve egyes képtípusok esetében nagyobb felbontásról beszélhetünk. A Medicover a magyarországi klinikákon használatos, több szeletes CT készülékek közül az egyik legerősebb típussal rendelkezik. Ez a Siemens SOMATOM 16 szeletes CT készülék, mely képes tökéletes képminőségre, minimális dózisú röntgensugár esetén is.

A TÖBB SZELET MINDIG HATÉKONYABB?

Ez minden esetben attól függ, hogy az orvos mit keres, illetve mit vizsgál. Bizonyos esetekben, amikor a legkisebb elváltozás kimutatása is elengedhetetlenül fontos az adott diagnózis felállításához, a nagyobb szeletszám a célravezető. Egyéb esetekben a szeletek száma nem tartozik a legmeghatározóbb szempontok közé.

MILYEN ESETEKBEN HASZNÁLJÁK A 64-320 SZELETES CT KÉSZÜLÉKEKET?

Ezeket a nagy teljesítményű CT készülékeket kifejezetten a kutató -, illetve kardiológiai intézetek megnövekedett igényeinek kiszolgálására fejlesztették ki.

close-link