Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Mire figyeljek, ha fém van a szervezetemben?

Mire figyeljek, ha fém van a szervezetemben?

Bár az MR vizsgálat egy teljesen fájdalommentes és sugárterhelést nem okozó vizsgálat, mégis vannak szempontok, amiket figyelembe kell vennünk, mielőtt befeküdnénk a vizsgáló gépbe. Ezen szempontok közé tartozik a testünkbe beültetett fémekre való odafigyelés.

Általánosan érvényes szabály, hogy az MR-vizsgálóba ferromágneses tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat a mágnes a mágneses térnek köszönhetően magához rántja. Így pedig a nagy sebességgel repülő tárgy megüti a beteget, nagyobb tárgy a mágneshez is szoríthatja. A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, aki komoly fájdalommal járhat.

Melyek azok a fém eszközök, amelyekkel NEM végezhető el az MR vizsgálat?

Az MR vizsgálat elvégzésének lehetősége elsősorban attól függ, hogy milyen tárgyról van szó.

Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező páciensek nemcsak az MR-vizsgálóban, de annak kijelölt körzetében sem tartózkodhatnak. Ez elsősorban azért van, mert a pacemaker készülékre jelentős mágneses erő hat, amely elmozdíthatja a pacemakert a helyéről. Amennyiben Ön pacemakerrel rendelkezik (legyen az beépített vagy külső szívritmus szabályozó), nem áll módunkban megvizsgálni az életveszélyes kockázat miatt, így kérjük, ezt mindenképpen jelezze a vizsgálat előtt.

Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el.

Melyek azok a beültetett, orvosi fém eszközök, amelyekkel elvégezhető az MR vizsgálat?

2000 óta kizárólag olyan fémeket használnak az orvosok, melyekkel a mágneses rezonancia vizsgálatok is biztonságosak, de a 2000 előtt használtak alapos utánajárást igényelnek.

A traumatológiában, ortopédiában használt újabb orvosi fém implantátumok – csontrögzítéshez használt lemezek, csavarok, drótok szögek, valamint az ízületi protézisek – már nem ferromágnesesek és így biztonsággal bevihetők az MR készülékbe.

A régebbi nagy volumenű ferromágneses implantátumok azonban nem vihetők be az MR készülékbe, így azoknak eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kis volumenűek, mint például szögek, drótok, csavarok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet.

Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ízületi protézis és a fent említett ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat.

Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MR kompatibilisek. Ez azért fontos, mivel a régebbi aneurysmaklipek ferromágnesesek voltak, viszont a legújabbak között is találhatóak ferromágnesesek. A klip az aneurysma (éren lévő kiboltosulás) nyakának leszorítására szolgál. Ha a mágneses tér iránya eltér a klip tengelyének irányától, a mágneses tér elfordítja a klipet, és azzal együtt az aneurysmanyakat lecsavarhatja az érről. Ez intracranialis artériás vérzést eredményez, és végzetes következménnyel jár.

Egyéb fémtárgy vagy fémanyag (pl. foghíd, fogkoronafogtömés, piercing, fogszabályozó vagy spirál) esetén a vizsgálat gond nélkül elvégezhető.

Hogyan készüljek az MR vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést, ugyanakkor a vizsgálat előtt egy részletes kérdőívben minden információt megkérdezünk Öntől (az egészségügyi állapotára vonatkozóan), ez alapján mérlegeli az ön kezelőorvosa, hogy elvégezhető-e az adott vizsgálat.

close-link