Diagnosztika érdeklődés: +36 1 465 3131

Vizsgálatok MR vizsgálat Nyaki gerinc MR vizsgálata

Nyaki gerinc MR vizsgálata

Nyaki gerinc MR vizsgálata, Medicover Diagnosztikai Központ

MI A VIZSGÁLAT CÉLJA?

A nyaki (cervicalis) gerincszakasz MR vizsgálatával meghatározhatóak a nyaki gerinc elváltozásai, a porckorong betegségei, ellenőrizhetőek a műtét utáni hegek, diagnosztizálhatóak a csontvelő és a csigolyák környéki eltérések. Leggyakrabban porckorongsérv – discus hernia –, trauma, gerinccsatorna szűkület – spinalis stenosis –, gerincvelőt érintő folyamatok, és fejlődési problémák gyanúja esetén végezzük az MR vizsgálatot.

MILYEN ELŐKÉSZÍTÉS SZÜKSÉGES?

Az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről. A natív vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Azt viszont fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

HOGYAN ZAJLIK A NYAKI GERINC MR VIZSGÁLAT?

A nyaki gerinc MR vizsgálat során leggyakrabban hanyatt fekszik a páciens, de állapotától függően ritkán hason vagy oldalt fekvésben is elvégezhető. A vizsgálat zajos, különös, kopogó jellegű, gépzörej hallható. Ennek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

MIKOR NEM VÉGEZHETŐ EL A VIZSGÁLAT?

Amennyiben a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag (pl. ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.) található, mert az erős mágneses térben elmozdulhatnak a helyükről. Ma már a műtétek után a betegek kapnak egy okmányt arról, hogy a beépített implantátummal igénybe vehető az MR vizsgálat vagy nem.

A Medicover MR berendezése úgynevezett zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet kelt. Azonban jó hír, hogy ez némileg mérsékelheti a nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő. Abban az esetben, ha a páciens klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehézségekbe ütközhet.

VANNAK-E MELLÉKHATÁSAI?

Az MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ritkán előfordulhat, hogy a kontrasztanyag reakciót okoz. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

Nyaki gerinc MR vizsgálata, Medicover Diagnosztikai Központ, MRI vizsgálat, Magnetrom Area MR
Nyaki gerinc MR vizsgálat

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon!