Diagnosztika érdeklődés: +36 1 465 3131

Váll MR vizsgálat

Váll MR vizsgálat

MI A VÁLL MR VIZSGÁLAT CÉLJA?

Az ízületeket és a csontokat körülölelő lágyrészeket lehet kiválóan vizsgálni MR-el. A vállízület vizsgálata esetén a váll kopásos betegségei, balesetet követő sérülései, a vállat körülölelő rotátorköpeny szakadása, az ízfelszín, a porcok vastagsága, a lágyrészek elváltozásai jól megítélhetők a vizsgálattal.

MILYEN ELŐKÉSZÍTÉS SZÜKSÉGES?

Az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről. A natív váll MR vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést. Kontrasztanyagos vizsgálat esetén a vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni.

Figyelni kell továbbá, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt, a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni, ebbe beletartoznak a testben lévő ékszerek, piercingek is.

HOGYAN ZAJLIK EGY ÍZÜLETI MR VIZSGÁLAT?

Az MR berendezés, egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog. A váll MR vizsgálata általában háton fekve történik, de egyes vizsgálatok esetén azonban szükség lehet az ízület döntésére és megtartására a legjobb felvétel elkészítésének érdekében. Az MR készülék a vizsgálat közben kopogó hangot hallat, de kérésre füldugó használatával ez a zaj csökkenthető.

A Medicover Diagnosztikai Központ MR berendezése egy zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet alakul ki, ezt mérsékelheti, hogy az MR készülék az átlagosnál nagyobb, 70 centiméteres belső átmérővel rendelkezik.

MIKOR NEM VÉGEZHETŐ EL A VIZSGÁLAT?

Akkor, ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag (ízületi protézis, szög, csavar, implantátum stb.) került beépítésre. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, sőt súlyos esetben sérülést is okozhatnak, leggyakrabban pedig értékelhetetlenné válhat a kapott kép a vizsgált szervről. Ma már a műtétek után a betegek kapnak egy okmányt arról, hogy a beépített implantátummal vizsgálhatóak MR-el vagy nem. Kérjük kedves páciensünket, hogy ezt az okmányt minden esetben hozza magával!

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon!

MR, MRI Magnetom Aera, Medicover Diagnosztikai Központ, MR vizsgálat, Nyaki lágyrész MR vizsgálat
1,5 T Siemens Magnetom Aera MR - Medicover Diagnosztikai Központ

VANNAK-E MELLÉKHATÁSAI?

A váll MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon!