Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Ki végzi az MR és a CT vizsgálatot?

Ki végzi az MR és a CT vizsgálatot?

 Az MR (mágneses rezonancia) és a CT (komputertomográfia) vizsgálatok során pácienseink a röntgen asszisztenssel (más néven CT-MR operátor, képalkotó diagnosztikai analitikus, képalkotó diagnosztikus, radiográfus) találkoznak.

A Medicover fejlett diagnosztikai részlegén betegeink a CT-MR operátorral találkoznak, aki felkészíti pácienseinket a diagnosztikai vizsgálatra, melyet el is végez, felvételt készít az adott testrészről, valamint elmenti és archiválja az elkészült képeket.

MIBŐL ÁLL A CT-MR OPERÁTOR MUNKÁJA?

 Tájékoztatja pácienseinket a vizsgálat menetéről

A vizsgálatot megelőzően ismerteti a legfontosabb tudnivalókat. Elmondja, hogy mire kell pácienseinknek odafigyelniük a megfelelő eredmény érdekében, valamint biztosítja őket afelől, hogy a felvételi eljárás teljesen fájdalommentes.

 Instruálja a beteget a vizsgálat során

A képalkotó diagnosztikai vizsgálatoknál kiemelten fontos, hogy pácienseink tisztában legyenek azzal, hogy az instrukciók betartása elengedhetetlen a megfelelő képminőséghez és az értékelhető eredményhez. A CT és MR vizsgálatok esetében nagyon fontos, hogy a beteg a vizsgálat ideje alatt képes legyen adott testhelyzetben maradni (ne mozogjon), illetve pontosan követni a röntgen asszisztens összes instrukcióit.

 Szükség esetén kontraszt anyag beadása a páciensnek

Feladatuk körébe tartozik továbbá a hatóanyagok és kontrasztanyagok beadása is. Ez különböző formában történhet. Vannak vizsgálatok, melyeket megelőzően a kontrasztanyagot folyadék formájában kell elfogyasztani és vannak olyan típusúak, amelyeknél injekció formájában kell beadni. Injekció formájában történhet a beadás a vizsgálat előtti véna biztosítást követően a vizsgálat közben, illetve a vizsgálat egyik felében történő azonnali bejuttatással.

 Felvételt készít a vizsgált testrészről

A felvétel készítésénél a monitoron megjelenő kép alapján megállapítja, hogy tapasztalható-e eltérés a vizsgált testrészben a normál anatómiai állapothoz képest. Amennyiben észlelhető eltérés, megállapítja, hogy az adott elváltozásról szükséges-e további kiegészítő felvétel (adott típusú képalkotó módszeren belül, például a test minden irányában). Célja, a látott elváltozás viselkedésére vonatkozó, lehető legtöbb információ kinyerése.

 Felvételek mentése, archiválása

Az elkészült felvételeket archiválja egy képtárolásra alkalmas rendszerben, valamint CD lemezt készít, melyet a vizsgálatot követően átad a páciensnek. Fontos megjegyeznünk, hogy a CD-n szereplő felvételek otthoni megtekintésre alkalmasak ugyan, de diagnosztizálásra nem használhatók. Ennek oka, hogy a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok során a képeket egy speciális, kifejezetten elemzésre alkalmas felbontású monitoron értékelik.

MIRŐL ADHAT FELVILÁGOSÍTÁST A CT-MR OPERÁTOR?

A felvételt megelőzően elmondja a páciensnek, hogy mire számíthat a vizsgálat során (hogyan zajlik, mennyi időt vesz igénybe) és milyen instrukciókat kell majd követnie. A vizsgálatot követően pedig arról adhat felvilágosítást, hogy körülbelül mennyi idő múlva és milyen formában érkezik meg a lelete.

A leletek elkészítése, maga a diagnosztizálás, valamint a véleményezés már a radiológus orvos hatáskörébe tartozik.

close-link