Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Hogyan válasszak CT, MR központot?

Hogyan válasszak CT, MR központot?

Tényleg csak az ár számít?

Egyre több magánszolgáltatónál érhetőek el fejlett diagnosztikai (CTMR) vizsgálatok. Sokszor nem könnyű kiválasztani közülük a nekünk megfelelőt. Orvosi kifejezések, szakmai kritériumok, sokunknak bonyolult az eligazodás.

Hogy segítsünk választani Önnek, összegyűjtöttünk 9 szempontot melyek fontosak a megfelelő diagnosztikai központ kiválasztásánál.

1. Diagnosztikai eszközök fejlettsége

Talán mindenki a vizsgálathoz használt eszközre gondol először, mikor mérlegeli egyes központok korszerűségét. Valóban elengedhetetlen a pontos diagnózishoz a modern diagnosztikai berendezés. Hiszen legyen bármilyen alapos a vizsgáló orvosa, ha nem állnak rendelkezésére a megfelelő tárgyi eszközök, nehéz dolga van.

Honnan tudjuk azonban, mi számít korszerűnek?
A mágneses rezonancia azaz MR gép által készített felvétel minőségét a benne elhelyezkedő mágnes adja. Ez egy mágneses teret gerjeszt, melyben a vizsgált testrész láthatóvá válik. Annál részletesebb képet készít egy MR gép, minél erősebb a mágnese. A Magyarországon használt eszközök ereje 0,5-1,5 Tesla között mozog. Összehasonlításként egy átlagos hűtőmágnes ereje 0,01 Tesla.

Emellett számítanak a fejlett diagnosztikai eszközök méretei is. Mivel mind a CT, mind az MR egy zárt készülék, ahol a vizsgálat alatt Ön egy cső belsejében fekszik, fontos, hogy kényelmesen érezze magát. Az átlag készülékek 150 kg feletti testsúlyú pácienseket már nem tudnak megvizsgálni a gépek fizikai korlátai miatt.

Néhány helyen azonban elérhetőek ennél nagyobb kapacitású gépek is.

2. Várakozási idő

Természetes, hogy panasz esetén nem szeretne heteket, hónapokat várni, míg a szükséges vizsgálat elkészül és a gyógyulás útjára léphet. Azonban sok helyen ez elkerülhetetlen. Ám sokszor éppen ezek a hosszú várólisták az okai a késői diagnózisnak, így a kezelés hátráltatásának.

Érdemes körülnéznie a piacon és mérlegelnie, hogy mennyire fontos az időben elkészült vizsgálat a felépülése szempontjából. Bátran forduljon magánszolgáltatókhoz, ha azonnali időpontot szeretne, sorban állás nélkül.

4. A berendezések által használt szoftverek

A legmodernebb diagnosztikai gép sem lehet teljes a hozzá szükséges szoftver nélkül. Sokan nem gondolnák, milyen sokat is számít: két ugyanolyan teljesítményű, ám eltérő szoftverű diagnosztikai eszköz más és más minőségű felvételt fog készíteni, mely befolyásolhatja a diagnózist. A szoftver végzi el az előzetesen kollegánk által megtervezett vizsgálatot, majd ebből 3D képet készít.

Létezik már akár csendes üzemmód is, mely szintén a legújabb diagnosztikai szoftverek sajátossága. Ez kisgyermekek, súlyos betegek esetén lehet előnyös. A modern diagnosztikai központok ügyelnek rá, hogy a legkorszerűbb szoftvert használják.

5. Az operátor felkészültsége, képzettsége

Operátornak hívjuk azt a kollégát, aki Önt előkészíti a vizsgálatra, a folyamatot végigkíséri, a felvételeket készíti. Ön mind a CT és az MR esetén is egy üvegfal mögött elhelyezkedő vizsgálóasztalon fog feküdni, míg a berendezéssel az operátor felvételeket készít a vizsgálandó területről. Ezt tudva, természetes, hogy a kolléga tapasztalata és felkészültsége meghatározó. Mint egy fényképezőgép esetén, itt is elmosódhatnak, pontatlanok lehetnek a felvételek kellő odafigyelés, szakértelem hiányában.

Az operátor szabja meg a szükséges kontrasztanyag és röntgensugár mennyiséget CT esetén, biztosítva, hogy ne érje felesleges terhelés az Ön szervezetét. Szintén az ő felelőssége az úgynevezett szeletvastagság (azaz, hogy hány milliméterenként készül kép) és felbontás beállítása. Ez a nyersanyag, amiből az Ön radiológus szakorvosa leletet készít, diagnózist állít fel Önnek.

Ezért rendkívül fontos, hogy olyan diagnosztikai központot válasszon, ahol szakképzett, sokéves tapasztalattal rendelkező operátorok dolgoznak, akik kellő időt és odafigyelést szánnak Önre.

6. A vizsgálatra fordított idő

Sok intézmény sajátossága, hogy a páciensek szinte futószalagon, egymás után szoros határidővel kerülnek sorra. Ennek következménye az elsietett vizsgálat, pontatlanabb leletezés.

Természetes, hogyha Önnek problémája van, nem szeretné, ha ilyen bánásmódban részesülne egy szolgáltatásért, amiért fizet. Válasszon olyan helyet, ahol biztosítják a szükséges időt, ami támogatja az Ön kényelmét, a kollégák pontosabb munkáját, hogy Önt a minél hamarabbi diagnózishoz és kezeléshez juttassák.

Még nehezebb klausztrofóbiás betegként alávetni magunkat ilyenfajta vizsgálatoknak, főleg ha az idő szorításában történik mindez. Ritka az a diagnosztikai központ, ahol megszakítják a vizsgálatot pihenő időszakokkal, ha szükséges, de szerencsére van néhány ilyen példa.

7. A radiológus tapasztalata, szakmai hozzáértése

radiológus az a szakorvos, aki az Ön operátora által elkészített felvételeket megvizsgálja, leletezi. Javaslatot tehet kiegészítő vizsgálatok elvégzésére, diagnózist állíthat fel. Magától értetődő, hogy az ő tapasztalata, szakmai hozzáértése befolyásolja a végeredményt. Mielőtt eldöntené, hol végezteti el a szükséges vizsgálatokat, ellenőrizze, hogy gyakorlott, nagy szakértelemmel rendelkező radiológus szakorvosok dolgoznak-e az adott központban.

8. Leletezésre fordított idő

A leletezés a folyamat utolsó lépése ámde az egyik legfontosabb. Sokan gondolhatják, hogy ha a vizsgálat befejeződött, akkor már nincs teendő, hisz csak ránéz az orvos a felvételekre, és látja a diagnózist. Azonban egy-egy leletezés az igazán alapos radiológus szakorvosoknak (testtájtól függően) akár 1,5 órát is igénybe vehet (például pozitív diagnózis esetén). Létfontosságú, hogy ez az idő a rendelkezésükre álljon.

A problémás területről a CT vagy MR azaz fejlett diagnosztikai eszközökkel nagy felbontású képek készülnek, melyekről az esetleges elváltozások leolvashatók. A radiológus megállapítja az elváltozás méretét, helyét, környezethez való viszonyát, viselkedését.

9. Leletezéshez használt eszközök

Gondolná, hogy a képernyő, amin át az orvos az Önről készült felvételt nézi szintén rettentően fontos? Bizony a leletezéshez használatos kellékek nagyon specifikusak. A szakorvos egy hatalmas monitoron át nézi a CT vagy MR berendezés által készült képeket. Ez a monitor azonban nem tévesztendő össze a mindenki otthonában megtalálható televízió vagy számítógép monitorokkal.

Ez egy ultra nagy felbontású, professzionális, orvosi eszköz, mely kizárólag leletezésre alkalmas. Ennek hiányában pontatlanabb diagnózis születhet, melyet természetesen senki sem szeretne. Az, hogy az orvosok milyen körülmények között leletezhetnek szintén mérvadó. Fontos, hogy csend, nyugodt légkör vegye körül őket, amely biztosítja, hogy kizárólag az Ön leleteire tudnak koncentrálni.

Reméljük, segítségére válnak a fenti sorok, és könnyebben választ diagnosztikai központot az Önnek szükséges vizsgálatokhoz. Nézze meg a Medicover Diagnosztikai Központ berendezéseit, olvassa el pácienseink véleményét, hogy biztos lehessen abban a Medicovernél jó kezekben lesz!

close-link