Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Mire figyeljünk MR vizsgálat kiválasztása előtt?

Mire figyeljünk MR vizsgálat kiválasztása előtt?

MR vizsgálat ma már sok helyen elérhető, nem mindegy azonban, hogy a vizsgálat milyen körülmények közt zajlik, és milyen minőségű felvételeket kapunk a vizsgálatot követően. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár tippet, mire érdemes figyelni, amikor MR vizsgálatra van szükségünk.

Milyen panaszok esetén javasolt az MR vizsgálat?

Az MR fájdalommentes képalkotó vizsgálat, melynek az emberi szervezetre nincs semmilyen káros hatása. Pontos és részletes képet ad a vizsgált területről, szervről, elősegítve a precíz kórmeghatározást.

Az MR vizsgálat a nagy lágyrész felbontásnak köszönhetően kiválóan alkalmas a központi idegrendszer (agygerincvelő, agyalapi mirigy) problémáinak feltárására, stroke, szív és érproblémák, trombózis diagnosztizálására, a gerinc (nyakiháti, ágyéki) és az ízületek (vállkönyökcsípőtérdboka), a mellkas, a hasi lágyrészek (izmok, erek, zsírszövet, kötőszövet) és a has és kismedence, a sacrum (csípő-keresztcsont), illetve az emlő és a nyaki lágyrészek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, garat, gége, nyirokcsomók, nyálmirigyek, erek, izmok) vizsgálatára, valamint a szem elváltozásainak (orbita) diagnosztizálására.

Az MR vizsgálat nagy előnye a CT vizsgálathoz képest a jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágy szövetek területein, illetve, hogy nem jár sugárterheléssel.

Hogyan működik az MR?

Medicover MR

Az MR vizsgálat olyan képalkotó diagnosztikai eljárás, mely a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket az emberi testről.

A készülék által generált mágneses tér hatására a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakítja.

A vizsgálat során a páciens semmit nem érez, a hangos kattogó hangon kívül semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

Mire érdemes figyelni a diagnosztikai központ kiválasztásakor?

Ha a kezelőorvos MR vizsgálatot javasol a panaszok okának felderítésére, érdemes utána nézni, hogy milyen körülmények közt és milyen készülékkel készülnek majd a felvételek.

A legtöbb MR berendezés átmérője 60 cm, ami bezártság érzetet válthat ki a vizsgálat során a páciensekben. Érdemes tehát ellenőrizni a vizsgálat során használatos készülék átmérőjét is, hiszen léteznek nagyobb átmérőjű berendezések is, amik ezáltal komfortosabbá tehetik a vizsgálat során a mágneses alagútban töltött időt. A Medicover Diagnosztikai központjaiban használt készülékek átmérője az átlagosnál nagyobb, 70 cm.

Az MR készülék központi része egy mágneses alagút, melynek mágneses terébe fektetik a pácienst. A mágneses tér erőssége nagyban meghatározza a kinyerhető jel erősségét, így értelem szerűen erősebb mágnessel jobb minőségű képet kapunk. A Diagnosztikai Központjainkban is használt nagy teljesítményű, 1,5 Tesla térerejű berendezésekkel testtájanként átlagosan 30 perc alatt készülnek éles felvételek a vizsgált területről.

Az egyes testrészek, szervrendszerek speciális tekercsek segítségével vizsgálhatók még pontosabban, ilyenek például az emlő vagy az ízületek vizsgálatát segítő dedikált tekercsek. Ezek a tekercsek hozzájárulnak a legjobb felbontás eléréséhez az MR vizsgálat során, és Diagnosztikai központjainkban is elérhetők.

A dedikált tekercsek mellett kontrasztanyag alkalmazása segíti a még pontosabb felvételek elkészülését. Léteznek úgynevezett szerv specifikus kontrasztanyagok, amik az adott szervben lévő elváltozások karakterizálását segítik, mint például a máj vizsgálatánál alkalmazható kontrasztanyag, ami has és kismedence MR vizsgálat keretében a kezelőorvos javaslata alapján központjainkban is elvégezhető.

Végül, de nem utolsó sorban, fontos a szakember gárda felkészültsége és a környezet is. Diagnosztikai Központjainkban kellemes, barátságos légkörben történik a vizsgálat, operátorainak magas szakmai színvonalon, empátiával végzik a munkájukat. A vizsgálatok kiértékelését részben nemzetközileg is elismert, nagy tapasztalattal és szakmai jártassággal rendelkező radiológusaink végzik.

A fentiek ismeretében és ezeket szem előtt tartva, biztosak lehetünk abban, hogy a legmagasabb szintű szolgáltatást kapjuk az MR vizsgálat során.

close-link