Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Blog

Szűrés, prevenció – a betegségek korai felismerése

Tüdőrák szűrés alacsony dózisú ct vizsgálattal

A Low Dose CT-vel (LDCT) végzett tüdőrák szűrés bizonyítottan csökkenti a magas rizikó csoportba tartozók tüdőrák miatti halálozását.

Magas rizikó csoportba tartoznak:
a dohányosok, a radon, azbeszt vagy más karcinogén (rákkeltő) anyaggal érintkező személyek, akiknek családjában már előfordult tüdőrák illetve a krónikus tüdőbetegek.

Az alacsony dózisú CT-vel a néhány mm-es elváltozások is jól kimutathatók, ezért alkalmas a korai, alacsonyabb stádiumú, még jól kezelhető tüdőrákok diagnosztizálására, melynek révén a kezelés, a műtét kisebb kockázatú, kevésbé radikális, minimális invazív sebészetet igényel.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes, non invazív (kontrasztanyag nélküli vizsgálat).

Az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat a megfelelő képminőséget akár 90 százalékkal kevesebb ionizáló sugárzással éri el, mint egy hagyományos mellkas CT vizsgálat.

CT vizsgáló
CT vizsgálat

Teljes test MR vizsgálat

Az teljes test MR szűrés egy új képalkotó módszer a megelőzés és a betegségek korai felismerésére. Kiváló eszköz arra, hogy általános információt kapjunk testünkről, annak állapotáról, mert az MR a legérzékenyebb vizsgálómódszer a szövetek differenciálásban. Jó a térbeli felbontása, nem ionizáló sugárzás és magas az érzékenysége és pontossága.

Az egész test MR vizsgálattal korai fázisban felismerhetők és elkülöníthetők a kóros szerkezeti elváltozások, mely további célzott vizsgálatokra ad lehetőséget.

A mérés több szakaszban történik, ezért a vizsgálati idő 60 perc is lehet.