Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Blog

Mikor javasolt stressz szív MR vizsgálat elvégzése?

A stressz szív MR vizsgálat egy speciális MR vizsgálat a szív koszorúér-betegségek diagnosztizálására, melyre hamarosan a Medicover Diagnosztikai Központjában is lesz lehetőség. Ismerje meg a vizsgálat előnyeit és hogy milyen esetekben javasolt elvégeztetni!

Mi pontosan ez a vizsgálat?

szív MR vizsgálat során nagyon részletes álló- és mozgó képeket készítenek a szív egyes részeiről (szívüregek, szívbillentyűk, szívizom, szívburok) és annak környezetéről, különböző szögekből. A rögzített felvételeken látható és mérhető a szív működése, valamint a vér áramlása az ereken és a szívbillentyűkön keresztül. A rendkívül részletes felvételek készítéséhez erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, valamint egy nagy teljesítményű számítógépet használnak.

A stressz szív MR vizsgálat egy speciális szív MR vizsgálat, melynek során a szív nyugalmi állapotban történő vizsgálatán kívül rövid idejű gyógyszeres terhelés mellett is készülnek felvételek. A vizsgálat során értágító hatású adenozint juttatnak vénásan a szervezetbe, mely a testmozgáshoz hasonló működésre készteti a szívet: átmenetileg tágabbá válnak a koszorúerek, növekszik a vér áramlása, valamint a pulzusszám. Mindeközben a beteg az MR vizsgálóasztalon fekszik, így ez a vizsgálat elvégezhető olyan betegek esetén is, akik fizikai terhelésre alkalmatlanok.

Mikor javasolt a vizsgálat?

Az adenozin stressz szív MR vizsgálat egyike azon vizsgálatoknak, amelyek seb ejtését nem igénylő módon képesek a koszorúér-betegséget megbízhatóan diagnosztizálni.

Adenozin stressz szív MR vizsgálat elvégzését az alábbi esetekben javasoljuk:

 Ha a klinikai tünetek (pl. mellkasi szorító fájdalom), rizikófaktorok és korábban elvégzett vizsgálatok alapján koszorúér-betegség gyanúja merül fel

 Ismert koszorúér-szűkület esetén a panaszokért felelős koszorúér azonosításához és a megfelelő kezelési mód megválasztásához (szívkatéteres tágítás vagy koszorúér-bypass műtét)

 Ha mozgásszervi problémák vagy alacsony terhelhetőség miatt biciklis vagy futópados terheléses EKG nem végezhető

Mivel a vizsgálat során a terheléshez használt adenozin esetén enyhébb mellékhatások felléphetnek, valamint vannak ellenjavallatok is az alkalmazást illetően, mindenképpen konzultáljon kardiológus szakorvossal, hogy Ön számára javasolt-e a vizsgálat elvégzése.

Mik az adenozin stressz szív MR előnyei?

Más, seb ejtését nem igénylő koszorúér vizsgálatokkal szemben az adenozin szív MR vizsgálat az alábbi előnyöket biztosítja:

 a vizsgálattal egyidejűleg végzett kontrasztos szív MR kimutatja a korábban elszenvedett infarktusból származó hegszöveteket a szívizomban

 az izotópos képalkotó eljárásokkal és a koszorúér CT-vel szemben az MR vizsgálat során nem éri sugárterhelés a szervezetet

 sokkal megbízhatóbb a hagyományos terheléses EKG vizsgálatnál, fizikális terhelésre alkalmatlan betegeknél is elvégezhető

 az ultrahanggal szemben bizonyos betegségek (elhízás, tüdőbetegségek, mellkas deformitása) sem csökkentik a képalkotás tökéletességét

 Más gyógyszeres terheléssel szemben (pl. dobutamin terhelés) az adenozin jóval biztonságosabb, ugyanis az adagolás végeztével 1 percen belül kiürül a szervezetből, ezáltal az esetleges mellékhatások is egyből megszűnnek.

Amennyiben kardiológus szakorvosa adenozin stressz szív MR vizsgálat elvégzését javasolja, keresse fel bizalommal a Medicover Diagnosztikai Központját.

Az alábbi linkre kattintva megismerheti a vizsgálat menetét, a kockázati tényezőket, valamint a vizsgálattal járó esetleges mellékhatásokat.