Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Miért nem kell tartani a mammográfiás vizsgálattól?

Miért nem kell tartani a mammográfiás vizsgálattól?

mammográfiás vizsgálattól a nők többségét leginkább a fájdalomtól (kellemetlen kompressziós érzet) és a sugárterheléstől való félelem ijeszti el, annak ellenére, hogy magát a szűrést szükségesnek tartják. A vizsgálatnak a mellrák megelőzésében elengedhetetlenül fontos szerepe van, hiszen a korai diagnosztizálást követően a betegség jó eséllyel gyógyítható.

Az emlőrák az egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a nők körében. 40 éves kor felett a betegség kialakulásának kockázata jelentősen megnő. Ettől az életkortól kezdve legalább évente ajánlott a mammográfiás szűrővizsgálaton való részvétel, különös tekintettel arra, hogy a betegség korai stádiumában nincsenek észlelhető tünetek és gyakran még a tapintásos önvizsgálat alkalmával sem fedezhetők fel emlőrákra utaló elváltozások.

A következőkben arról lesz szó, hogy a vizsgálattól való félelem mennyire megalapozott.

Mennyire fájdalmas a mammográfiás vizsgálatnál alkalmazott emlő kompresszió?

A vizsgálatot a páciensek többsége jól tolerálja. A nők közel fele egyáltalán nem érez fájdalmat, alig több mint 10 százaléka viszonylag fájdalmasnak ítéli meg és csupán 4 százaléka számol be arról, hogy a vizsgálat különösen megterhelő volt.

Medicover Diagnosztikai Központban a radiológiai asszisztens részletesen tájékoztatja a pácienst a mammográfiás vizsgálat lépéseiről, egyúttal mindent elkövet azért, hogy a vizsgálat alatt az emlő kompresszió által kiváltott fájdalom érzet minimális szintű legyen.

Létezik egy modernebb diagnosztikai eljárás, az úgynevezett emlő tomoszintézis melynek során a mellkompresszió mértéke teljesen személyre szabott, azaz a páciens emlőszövetének sűrűsége alapján (automatikus mellszövet sűrűség mérés) kerül meghatározásra.

Mekkora a mammográfiás vizsgálat okozta sugárterhelés?

mammográfia során alkalmazott sugárterhelés igen alacsony. Összességében elmondható, hogy a sugár okozta daganat kialakulásának esélye százszor csekélyebb, mint a spontán keletkező mellráké. Emellett kiemelendő, hogy a mammográfiás szűrésnek köszönhető korai diagnosztizálás és az azt követő kezelés az emlőrák okozta halálozást körülbelül 40 százalékkal csökkenti.

close-link