Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Hogyan befolyásolja az emlőszövet sűrűség a mammográfiás vizsgálatot?

Hogyan befolyásolja az emlőszövet sűrűség a mammográfiás vizsgálatot?

40 éves kortól a mellrák kialakulásának kockázata megnő, így a rendszeres önvizsgálat, valamint a szűrésen való részvétel minimum két évente ajánlott a megelőzés, illetve a korai diagnosztizálás érdekében.

mellrák kialakulásához hozzájáruló kockázati tényezők:

  • Genetikai hajlam
  • Életkor
  • Dohányzás
  • Túlzott mértékű alkoholfogyasztás
  • Helytelen táplálkozás
  • Mozgásszegény életmód
  • Emlőszövet sűrűség

Az emlőszövet sűrűség (denzitás) minden nőnél különböző mértékű. Adott esetben előfordulhat, hogy ugyanannál a személynél az egyik emlő sűrűbb szövetállománnyal rendelkezik, mint a másik.

Mit érdemes tudni az emlősűrűségről?

 

A sűrű, más néven denz emlőszövet azt jelenti, hogy a mirigyállomány között igen sok a kötőszövet. A nők csaknem egyetöde denz emlővel rendelkezik, ami megnehezíti a tumor felismerését, mert a sűrű emlőszövet elfedheti a daganatot, jelentősen befolyásolva ezzel a mammográfiás szűrés érzékenységét, hatékonyságát.

Hogyan növelhető a szűrés hatékonysága a sűrű emlőszövettel rendelkező nők esetében?

 

Denz emlő esetén a hagyományos két dimenziós mammográfia kiegészítéseként vagy alternatívájaként eredményesen alkalmazható a digitális emlő tomoszintézis, mely pontosabb diagnosztizálást tesz lehetővé a 2D mammográfiához viszonyítva.

Míg a hagyományos mammográfiás vizsgálat esetében a radiológus szakorvos a képet elemezve becsüli meg az emlőszövet sűrűségét, addig a Medicover Diagnosztikai Központban alkalmazott emlő tomoszintézis berendezés a vizsgálat során automatikusan határozza meg a denzitás mértékét (emlősűrűséget).

Emellett az eljárás legnagyobb erőssége, hogy segítségével felfedhető egy esetlegesen kialakuló mellrák korai stádiuma. Az emlő tomoszintézis révén pontosan meghatározható, hogy a mellszöveteken belül hol helyezkednek el az akár csak tűfej nagyságú mikromeszesedések, melyek felfedezése a sűrű mellszövet miatt a hagyományos mammográfiás vizsgálattal jóval nehezebb.

Az EUSOBI (Európai Emlőradiológiai Társaság) és 30 nemzeti emlődiagnosztikai testület megállapítása szerint a jövőben a digitális emlő tomoszintézis teljes mértékben felválthatja a hagyományos mammográfiát.

Miért hatékonyabb – denz emlő esetén – az emlő tomoszintézis a 2D mammográfiánál?

TOMOSZINTÉZIS   MAMMOGRÁFIA
Az emlő tomoszintézis 41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni mint a mammográfia.
3D Képalkotás 2D
50° Vizsgálati szögtartomány
személyre szabott kompresszió használata A mellre nehezedő nyomás kellemetlen kompressziós érzet
igen Szöveti mintavétel lehetősége igen
igen Automatikus mellszövet sűrűség mérés

nem

close-link