Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

A CT története a röntgensugártól a többszeletes CT-ig

A CT története a röntgensugártól a többszeletes CT-ig

Ma már nem kérdés, hogy ha részletes képet szeretne kapni a szakorvos páciense egyik szervéről, akkor fejlett diagnosztikai eszközöket használ. Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb a CT (computer tomográf) készülék. A CT, ahogy bizonyára Ön is tudja, röntgensugarak segítségével készít képet az emberi testről akár 10-20 perc leforgása alatt.

Azonban azt kevesebben tudják milyen hosszú út vezetett e fejlett technika kialakulásáig. Megmugtatjuk, hogyan alakult a CT története, cikkünkben végigvezetjük Önt a főbb mérföldköveken.

A CT TECHNIKA FEJLŐDÉSE

1895-ben Wilhelm Conrad Röntgen felfedezte a (azután róla elnevezett) röntgensugarakat Németországban. Ez a felfedezés vezetett aztán a röntgen készülékek gyógyításban való használatához már a rákövetkező évben 1896-ban.

A következő nagy lépésre 1917-ig kellett várni, amikor is Johann Radon megteremtette a CT működésének alapjait matematikai számításaival.

Ezt követően folyamatosan zajlott a technika fejlesztése a világ minden táján, mígnem eljutottak az 1971-es első, ma is ismert CT felvételének elkészítéséig.

Az első CT felvételt 1971. október elsején készítették Londonban. Ekkor még rendkívül fejletlen, homályos képet eredményezett a vizsgálat, mely hosszú idő alatt készült el. Ennek ellenére hatalmas segítséget nyújtott az érintett páciens diagnózisában és megoperálásában.

Innentől kezdve a fejlődés megállíthatatlan volt, 1973-ban már az USA-ban lévő méltán híres Mayo Clinic-en is használták a CT készüléket. Azonban a készített felvételek minősége, és a vizsgálat ideje meg sem közelítette a mai szintet. 80×80 felbontású képek készültek, öt percet igényelt a rögzítése egy-egy képkockának.

Összehasonlításként ma körülbelül 1024*1024 mátrixú képeket szeletenként akár 0,3 másodperc alatt tudnak a szakorvosok készíteni.

A bizonyíték arra, hogy mennyire gyorsan terjedt el a CT használata az orvoslásban: öt évvel az első kísérleti scannelés után már 650 készülék volt használatban világszerte. 2007-re pedig már csak az Egyesült Államokban 72 millió CT vizsgálatot végeztek.

Ha bővebben szeretne olvasni a CT vizsgálatok menetéről és indikációiról kattintson ide.

close-link