Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Mikor javasolt stressz szív MR vizsgálat elvégzése?

Mikor javasolt stressz szív MR vizsgálat elvégzése?

A stressz szív MR vizsgálat egy speciális MR vizsgálat a szív koszorúér-betegségek diagnosztizálására, melyre hamarosan a Medicover Diagnosztikai Központjában is lesz lehetőség. Ismerje meg a vizsgálat előnyeit és hogy milyen esetekben javasolt elvégeztetni!

Mi pontosan ez a vizsgálat?

szív MR vizsgálat során nagyon részletes álló- és mozgó képeket készítenek a szív egyes részeiről (szívüregek, szívbillentyűk, szívizom, szívburok) és annak környezetéről, különböző szögekből. A rögzített felvételeken látható és mérhető a szív működése, valamint a vér áramlása az ereken és a szívbillentyűkön keresztül. A rendkívül részletes felvételek készítéséhez erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, valamint egy nagy teljesítményű számítógépet használnak.

A stressz szív MR vizsgálat egy speciális szív MR vizsgálat, melynek során a szív nyugalmi állapotban történő vizsgálatán kívül rövid idejű gyógyszeres terhelés mellett is készülnek felvételek. A vizsgálat során értágító hatású adenozint juttatnak vénásan a szervezetbe, mely a testmozgáshoz hasonló működésre készteti a szívet: átmenetileg tágabbá válnak a koszorúerek, növekszik a vér áramlása, valamint a pulzusszám. Mindeközben a beteg az MR vizsgálóasztalon fekszik, így ez a vizsgálat elvégezhető olyan betegek esetén is, akik fizikai terhelésre alkalmatlanok.

Mikor javasolt a vizsgálat?

Az adenozin stressz szív MR vizsgálat egyike azon vizsgálatoknak, amelyek seb ejtését nem igénylő módon képesek a koszorúér-betegséget megbízhatóan diagnosztizálni.

Adenozin stressz szív MR vizsgálat elvégzését az alábbi esetekben javasoljuk:

 Ha a klinikai tünetek (pl. mellkasi szorító fájdalom), rizikófaktorok és korábban elvégzett vizsgálatok alapján koszorúér-betegség gyanúja merül fel

 Ismert koszorúér-szűkület esetén a panaszokért felelős koszorúér azonosításához és a megfelelő kezelési mód megválasztásához (szívkatéteres tágítás vagy koszorúér-bypass műtét)

 Ha mozgásszervi problémák vagy alacsony terhelhetőség miatt biciklis vagy futópados terheléses EKG nem végezhető

Mivel a vizsgálat során a terheléshez használt adenozin esetén enyhébb mellékhatások felléphetnek, valamint vannak ellenjavallatok is az alkalmazást illetően, mindenképpen konzultáljon kardiológus szakorvossal, hogy Ön számára javasolt-e a vizsgálat elvégzése.

Mik az adenozin stressz szív MR előnyei?

Más, seb ejtését nem igénylő koszorúér vizsgálatokkal szemben az adenozin szív MR vizsgálat az alábbi előnyöket biztosítja:

 a vizsgálattal egyidejűleg végzett kontrasztos szív MR kimutatja a korábban elszenvedett infarktusból származó hegszöveteket a szívizomban

 az izotópos képalkotó eljárásokkal és a koszorúér CT-vel szemben az MR vizsgálat során nem éri sugárterhelés a szervezetet

 sokkal megbízhatóbb a hagyományos terheléses EKG vizsgálatnál, fizikális terhelésre alkalmatlan betegeknél is elvégezhető

 az ultrahanggal szemben bizonyos betegségek (elhízás, tüdőbetegségek, mellkas deformitása) sem csökkentik a képalkotás tökéletességét

 Más gyógyszeres terheléssel szemben (pl. dobutamin terhelés) az adenozin jóval biztonságosabb, ugyanis az adagolás végeztével 1 percen belül kiürül a szervezetből, ezáltal az esetleges mellékhatások is egyből megszűnnek.

Amennyiben kardiológus szakorvosa adenozin stressz szív MR vizsgálat elvégzését javasolja, keresse fel bizalommal a Medicover Diagnosztikai Központját.

Az alábbi linkre kattintva megismerheti a vizsgálat menetét, a kockázati tényezőket, valamint a vizsgálattal járó esetleges mellékhatásokat.

close-link