Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Az MR technika fejlődése

Az MR technika fejlődése

Nemrégiben a CT történetét osztottuk meg Önökkel, azonban az MR (mágneses rezonancia) is hosszú utat járt be napjainkig, amíg a modern orvoslás megszokott eszközévé vált. Így most röviden bemutatjuk, hogyan jutott el a mágneses rezonancia odáig, hogy emberek millióinak segíti a gyógyulását.

HOGYAN KEZDŐDÖTT?

Az első mérföldkő a mai MR gépek kialakulásáig egy hatalmas magyar vonatkozással bír. Nicolas Tesla 1882-ben, miközben a budapesti Városligetben sétálgatott rájött a forgó mágneses mező alapelvére, amit a – saját maga által terjesztett legenda szerint – egy bottal a homokba is rajzolt. 1956-ban egyébként róla nevezték el a MR készülékek erősségét mérő mértékegységet. Például a Kórházunkban található MR gép 1,5 T (Tesla) erősségű.

Ezt követően 1937-ben Isidor Isaac Rabi elsőnként leírta a mágneses magrezonancia jelenségét. Ezért később aztán Nobel-díjjal jutalmazták

Felix Bloch és Edward Purcell 1952-ben szintén (megosztott) Nobel-díjat kapott, amiért a mágneses magrezonancia jelenségét felhasználva létrehozták a nukleáris mágneses rezonancia (NMR) módszerét. Ezzel már különböző anyagok szerkezetét tudták vizsgálni.

Az 1970-es évekig azonban ezeket az eszközök emberen nem tudták használni. Így Raymond Damadian 1971-es felfedezése, miszerint jól elkülöníthetők a rákos szövetek az egészségesektől, mert az előbbiek tovább rezonálnak a NMR sugárzásától.

Felfedezései és tapasztalatai alapján Raymond Damadian saját kezűleg építette meg az első MR készüléket, mellyel sikeresen diagnosztizált rákos pácienst is. 1977-ben készítette első MR felvételét egy páciens mellkasáról. A vizsgálat egyébként 4,5 órán át zajlott, ami a mai viszonyokhoz képest rendkívül hosszadalmas volt.

NAPJAINK MR KÉSZÜLÉKEI

Nem is olyan régen, az 1990-es években kezdték kutatóközpontok mellett kisebb kórházak is használni az MR készülékeket. Ezekkel azonban főleg mozgásszervi és agyi problémákat vizsgáltak először.

A mai orvostudományban is használt MRI gépek teljes funkcióikkal a 2000-es évektől terjedtek el, ahol már az emberi test egészét képesek voltak vizsgálni. Manapság rutinvizsgálatnak számít, és egyre több kórház rendelkezik velük.

Habár a világ megállíthatatlan fejlődése természetesen az MR képalkotást is magával húzza. Napjainkban is zajlik a technika javulása, egyre részletesebb felvételt adó, egyre erősebb mágnessel rendelkező és fejlettebb szoftveres hátterű gépek állnak az orvosok és betegek rendelkezésére.

Ha tudni szeretné mi a különbség az MR és a CT  között, olvassa el korábbi bejegyzésünket.

close-link