Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Betegségek korai felismerése

Betegségek korai felismerése

Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy mit tehet meg egészsége megőrzéséért és miért fontos a betegségek korai felismerése.

Persze senki sem szeret orvoshoz járni, főleg nem feleslegesen. Fáj a fejem, de biztos, hogy komoly a probléma? Ugyan, egy kis derékfájás a korral jár, mindenkit érint. Sokszor joggal kételkedhetünk abban, hogy pillanatnyi tüneteink orvosi figyelmet igényelnek-e.

Ilyenkor érdemes alkalmazni azt az egyszerű szabályt, hogy ha egy tünet két hétnél tovább tart, látszólagos magyarázat nélkül, illetve a fájdalmunk felébreszt álmunkból, megnehezíti a napjainkat, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Ugyan a véletlen is jelentős szerepet játszik egy-egy kóros állapot kialakulásában, sokat tehetünk mi is egészségünk megőrzéséért.

Most összeszedjük a legfontosabb dolgokat:

MEGELŐZÉS

Mindenki egyetért abban, hogy megelőzni könnyebb a betegségeket, mint meggyógyítani. Persze utóbbi sem lehetetlen, de sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat, ha el sem kapjuk a náthát, mintha gyógyszerek szedése által leszünk újra önmagunk.

Egészségünk megőrzése azonban nem egyszerű feladat: Sportoljunk, együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, ne együnk sót, cukrot, olajas, tartósítószert, adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket.

Nehéz megtalálni az egyensúlyt, mikor többféle forrásból többféle irányelvet hallhatunk. Próbáljuk meg kerülni a bizonyítottan egészségtelen élelmiszereket, gyorséttermek kínálatát, alkoholt, dohányzást, azonban nyugodjunk meg, hogy semmi visszafordíthatatlan nem fog történni velünk, ha egyszer-egyszer édességet eszünk, vagy megiszunk egy pohár bort.

Érdemes mindig az évszaknak megfelelő szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, így minimálisra csökkenthetjük a bevitt tartósítószerek mértékét.

Az egészséges test és lélek megőrzésének másik fontos lépése a testmozgás. Általános ajánlásként napi minimum 30 perc mozgást javasolnak a szakértők. Nem kell azonban ettől megijedni, hiszen nem csupán az edzőruhában, futópadon való kocogás számít a napi mennyiségbe. Gondolja végig, mennyit szokott sétálni, lépcsőzni, takarítani egy nap során. Ha keveset, megteheti esetleg, hogy ezentúl elsétál a boltba, autó vagy tömegközlekedés helyett, vagy a mozgólépcső helyett a rendes lépcsőfokokat választja. Minden apró döntéssel közelebb hozzuk magunkat az egészségünkhöz.

SZŰRŐVIZSGÁLATOK – KORAI FELISMERÉS

Természetesen, ha minden „szabálynak” megfelelünk és káros szenvedélytől mentesek vagyunk, akkor sem tudjuk elkerülni, hogy alkalmanként elkapjon minket a megfázás, vagy megakadályozzuk, hogy testünkben egy-egy sejt ne kezdjen kóros sejtosztódásba. Azonban az immunrendszerünk van olyan erős, hogy észrevegye a ránk leselkedő veszélyeket és megszüntesse azokat.

A mai modern, orvosi vívmányokkal teli világunkban azonban célszerű, ha élünk a lehetőségeinkkel és igénybe vesszük a szűrővizsgálatokat is.

Ma már, Magyarországon is széles körben elérhetőek, és ajánlottak bizonyos szűrővizsgálatok. Azonban ahogy más területen sem, sajnos itt sem mindegy, ki végzi el őket és milyen eszközök állnak az orvos rendelkezésére.

Köztudott, hogy az időben felismert daganatos és egyéb súlyos betegségek nagyobb arányban gyógyíthatók, szemben a későn diagnosztizáltakkal.

Tüdő (rák) szűrés alacsony dózisú CT sugárzással

A mellkasröntgen helyett egyre több helyen CT vizsgálatot végeznek alacsony dózisú röntgensugárral, ez az úgy nevezett Low Dose Computed Tomography (LDCT).

Ennek segítségével már néhány milliméteres elváltozások is jól kimutathatóak, ezért, szemben a röntgenfelvétellel korai stádiumú betegség is diagnosztizálható vele.

Az LDCT különösen ajánlott a magas rizikófaktorú csoportba tartozók esetén: dohányosok; radon, azbeszt vagy más karcinogén (rákkeltő) anyaggal érintkező személyek; tüdőrák családi előfordulása; krónikus tüdőbetegek.

Az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat a megfelelő képminőséget akár 90 százalékkal kevesebb ionizáló sugárzással éri el, mint egy hagyományos mellkas CT vizsgálat.

Mammográfia

Szakmai ajánlások alapján 30 év feletti nőknek 3 évente, míg 50 éves kor felett már évente ajánlatos részt venni mammográfiás emlővizsgálaton. Alacsony sugárterheléssel jár, és pontos felvételt készít, a mellrák korai stádiumában felfedezhető vele.

Bizonyos esetekben azonban az ultrahang is megfelelő lehet, mivel a mammográfiával ellentétben nem jár semmiféle sugárterheléssel a szervezetre.

A Medicover Diagnosztikai Központban mindkét vizsgálat elérhető melyet rendkívül tapasztalt radiológus szakorvosaink végeznek.

Vastagbéltükrözés

Elsőre szükségtelennek tűnhet, hogy vastagbéltükrözésen essünk át anélkül, hogy konkrét panaszaink indikálnák azt. Azonban 40-50 éves kortól még szakmai ajánlások alapján is javasolt legfeljebb tízévente megismételni, ha probléma van, gyakrabban. Hiszen így idejében felismerhető az egyre gyakoribb vastagbélrák vagy egyéb gyulladásos bélbetegség, mely hosszú távú egészségromláshoz vezet.

A Medicover Diagnosztikai Központban elérhető vastagbéltükörzés (kolonoszkópia) teljesen fájdalommentes, bódításban végezzük, Ön semmilyen kellemetlenséget nem fog érezni a vizsgálat alatt, sem után.

Teljes test vizsgálata MR készülékkel

Az teljes test MR szűrés egy komplex, mindenre kiterjedő diagnosztikai módszer. Előnye, hogy kiválóan alkalmazható a betegségek korai felismerésére rendkívül jó lágyrész felbontásának köszönhetően. Nem jár a szervezet számára káros sugárzással, sem mellékhatással, így biztonságosan végezhető.

Mozgásszervi, emésztési panaszok és daganatos betegségek gyanúja esetén is hasznos vizsgálat.

Fontos azonban tudni, hogyha egy szerv vagy szövet problémája merül fel a teljes test vizsgálatán érdemes az adott területről egy célzottabb, még részletesebb MR felvételt készíteni, esetleg kontrasztanyag (olyan anyag, mely segítségével jobban elkülöníthetők a lágyrészek, szövetek) használatával.

close-link